Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Ostrzenie na skórze

Zaczęty przez amurak, 03-05-2006, 00:57:54

amurak

przeglądając fofum śmigneło mi przed oczami ostrzenie na skórze (pasie skórzanym) no własnie z czym to się je :dodge: jakto wygląda czego uzyć do tego ostrzenia i czy warto

TO MAM:  BM 551, BM monochrome, BM 710, BM 710 M4 ,BM 158 CSKII, BM Rant 10502. BM 160,  Victorinox  Handyman, Fallkniven A1

yossar

specjalistą nie jestem, ale z tego co wiem to na pasku skórzanym możesz co najwyżej wykończyć już zaostrzony nóż; najczęściej na skórze to sie ostrzy brzytwy - z racji tego że na włosach za bardzo się nie tępi (no chyba, że mamy do czynienia z zarostem na miarę wikinga) po drugie ostrze wykończone na skórze jest pozbawione mini szczerb (mini serrated) , które mogły by nam porysować facjatę

ostrzenie odbywa się nie tak jak tradycyjnie ostrzem w kierunku ruchu - tylko na odwrót; opisuję to tak jak widziałem ostrzenie brzytwy przez mojego dziadka  :D , który chcąc nie chcąc znał się na tym bo żyletek ani maszynek nie uznawał

sposób ostrzenia nie zmienia faktu, że nóż(lub brzytwa) już musi być dość ostry przed tą czynnością;

logan

Na skórze można wykończyc ostrze,po miałkiej osełce, wtedy krawędz tnąca wyglada praktycznie jak lustro.Do codziennego uzywania troche szkoda,fakt ze noz jest przeraźliwie ostry,ale żaden karton i zadna szynka tego nie doceni :cheesey:
Można dodatkowo zwilzyc skórę i wetrzeć w nią popiół i przy odrobinie zaparcia można uzyskać coś czego nożem nazwać nie można tylko maszyna do golenia  :cheesey:
A sama technika bardzo prosta pociągasz po napiętym pasku w kierunku odwrotnym to tradycyjnego sposobu ostrzenia,w inny sposob szybko pozbedziesz sie paska  ;-)

Los sprzyja gotowości umysłu.......

XIII

Ja tak kiedyś robiłem, ale powiem szczerze żadna rewelacja. Efekt był lepszy gdy na pasek wylewałem troszkę Cif'u. Ale to nadal nie było to. Teraz wykańczam na ceramicznych prętach i jest git.

Noże składane wymyśliły kobiety po to, by  zajmowały one mniej miejsca w torebce.

XIII

Jest jednak + takiego ostrzenia, a mianowicie gdy chcemy podostrzyć nóż "w terenie" to żaden problem, bo pasek ja akurat zawsze mam przy sobie.

Noże składane wymyśliły kobiety po to, by  zajmowały one mniej miejsca w torebce.

Farulf

Kiedyś testowałem coś podobnego, tyle że zamiast popiołu użyłem pasty polerskiej (rozwiązanie raczej dla niecierpliwych). Efekt był taki, że nożem z 440c można się było ogolić tak samo skutecznie jak maszynką, ale do krojenia pomidorka to trzeba było sposobem podejść, bo normalnie to już nie dało rady.

Już nie marudzę tak bardzo. Dorosłem czy się zestarzałem?

logan

Cif,pasta polerska,pasta do zębów sa agresywnijesze niz popiół ktory dodatkowo wypełnia maleńkie szczeliny w skórze,polerowanie trwa dłuzej ale przy odrobonie woli checi o ochoty można osiągnać niezłe efekty.Tylko jak mówilem w EDC nie ma to zastosowania jak dla mnie bo krawędź jest bardziej narażona na uszkodzenia i a ta super ostrośc po pierwszym kontakcie z kartonem udaje sie na oboz wędrowny w Andy

Los sprzyja gotowości umysłu.......

rybak

Pasek skorzany sluzy na ogol do usuniecia drutu z ostrza.

Ale jesli sie wetrze odrobine pasty polerskiej, to mozna na tym i ostrzyc - wolniej albo szybciej, zalezy od "gradacji" tej pasty.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...