Reklama

Damast?

Zaczęty przez Ripper, 26-07-2006, 22:28:31

Ripper

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasce%C5%84ska - czyżby to co kują nasze chłopaki to jednak nie był damast?

Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

pecado

Temat był juz poruszany.

Aktualnie "stal damasceńska" jest określeniem potocznym na skuwane płaskowniki, o charakterystycznym wzorze.
Dla większej precyzji możemy przyjąć, że to takie "modern-damascus" ;-)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Eugene

Wyjątkowo odkrywczy artykuł w wikipedji się uchował o produkcji w latach ok. 900 - 1600 stali nierdzewnej poprzez dodatek do pieca hutniczego specjalnych gatunków szkła. No comments.

Sukcesów,
Gienek.

Trollsky

no cos im sie popierdzielilo. od dzis  bede tam zagladal  bardziej ostroznie.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Ripper

Ja właśnie przeczytałem i zgłupiałem, i już nie wiem co damast co szklo, a co pasiasta odkówka.... Może ktoś to poprawi i sprostuje?

Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

Kubek

Generalnie, stal damasceńska to inaczej damast krystaliczny (bułat, wootz). Nie powstawał w wyniku skówania 2 lub więcej rodzajów stali. Był to gatunek jednorodny, zawdzięczający swoje właściwości specyficznym zanieczyszczeniom i specyficznym (zapomnianym) procesom obróbki kowalskiej i hartowniczej.
To co obecnie ma takie fajne wzorki, to dziwer. Dziwerowanie, to technika polegająca na skówaniu 2 lub więcej gatunków stali o odmiennych właściwościach w celu uzyskania określonych właściwości mechanicznych. Technika ta znana była od początku epoki żelaza (z początku nie świadomie) i jest stosowana także dzisiaj.
Pozdrawiam.

Krug

Kubek bardzo krótko i prostymi słowami wyjasnił sedno sprawy.
Dodam tylko że,  wspólczesny dziwer jest porównywalny z dziwerem historycznym, to krystalicznego damastu
(bułatu, wootz)wpsólcześnie jak dotąd nie uzyskano, bo nikt chyba nie wytwarza dziś powtarzalnie głowni o wzorze zwanym - Kirk -Nardeban - 40 stopniowy, czy Kara Horassam -białe faliste zwoje na tle ciemnego tła.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Trollsky

jakis kacap probowal ale  chyba nic z tego w koncu nie wyszlo.
a szklo (tudziez boraks) to w trakcie skuwania sie faktycznie uzywa, ale nie tak jak napisali w tej pedalskiej wikipedii

Eugene

W klasycznym starym bulacie (wootz/crucible damascus) nie ma zadnych zanieczyscien - jest tylko zelazo i wegiel. Ale gatunkow i odmian tej stali sa setki rodzajow, nizko i wysokostopowych, nawet nierdzewnych. Sklad moze byc dowolny, zawartosc wegla od 0,15 do 4%. Jest to osobny wysokoenergetyczny stan metali osiagalny na wiele sposobow, charakteryzujacy sie nierownomierna struktura, czesto wloknista, wypelniona ukierunkowanymi skupiskami weglikow w plastycznej matryce.  

Sukcesów,
Gienek.

Eugene

Cytat: Kubek w 26-07-2006, 23:29:29

Dziwerowanie, to technika polegająca na skówaniu 2 lub więcej gatunków stali o odmiennych właściwościach w celu uzyskania określonych właściwości mechanicznych.

Nie. Dziwerowanie - to podrabianie damaskow trawieniem lub grawerka rysunku.

Sukcesów,
Gienek.

Trollsky

i tu zaczynaja sie roznice w terminach, ostatnio bylem swiadkiem jak 2 archeologow sie sprzeczalo, kazdy byl z innej uczelni, wiec jest burdel w terinologii jak stad do aspen

pecado

Cytat: Eugene w 27-07-2006, 00:06:06

podrabianie damaskow trawieniem

Tu mam lukę w wiedzy, jeśli mógłbym prosić o rozwinięcie terminu byłbym zobowiązany.
pozdrawiam
pecado

Eugene

Cytat: Krug w 26-07-2006, 23:51:57

Dodam tylko że,  wspólczesny dziwer jest porównywalny z dziwerem historycznym, to krystalicznego damastu
(bułatu, wootz)wpsólcześnie jak dotąd nie uzyskano, bo nikt chyba nie wytwarza dziś powtarzalnie głowni o wzorze zwanym - Kirk -Nardeban - 40 stopniowy, czy Kara Horassam -białe faliste zwoje na tle ciemnego tła.

Wszystkie znane odmiany historycznych damaskow juz dawno powtorzone dokladnie, niektore na wiele sposobow. Jeszcze w XIX w Zlatouscie przez Anosowa, pozniej w Solingen w latach 30-ch XX w. W drugiej polowie XX w juz robione stabilnie na zyczenie, w Rosji, zarowno w warunkach prymitywnych kuzni, jak i przemyslowo.

Sukcesów,
Gienek.

Eugene

Cytat: pecado w 27-07-2006, 00:11:10

Tu mam lukę w wiedzy, jeśli mógłbym prosić o rozwinięcie terminu byłbym zobowiązany.

Co tu tlumaczyc? Zamalawuje sie glownie lakierem, igielka wydrapuje sie dowolny wzorek i trawi sie.

Sukcesów,
Gienek.

Trollsky

a  czym sie trawi ? i czy to cos nie rozpusci lakieru ? bo kurde  chetnie bym sprobowal tej metody na swoich nozach.

pecado

Cytat: Eugene w 27-07-2006, 00:15:48

Co tu tlumaczyc? Zamalawuje sie glownie lakierem, igielka wydrapuje sie dowolny wzorek i trawi sie.

Ot, własnie to, dziękuję :-)

pozdrawiam
pecado

Krug

Dla mnie :

Cytat

Jest to osobny wysokoenergetyczny stan metali osiagalny na wiele sposobow, charakteryzujacy sie nierownomierna struktura, czesto wloknista, wypelniona ukierunkowanymi skupiskami weglikow w plastycznej matryce. 

...to magia, normalnie Elfy z Władcy Pierdzenia, i niczego nie wyjaśniająca laikowi który zadał pytanie....
Idę spać coby dziś rankiem wstać

W dawnej Polsce Dziwerem zwano właśnie skówane wrzożyste stale, ba na broń palną o lufach wykonanych  z dziweru mówiono wprost - dziwerówka. Lufy z dziweru wykonywane są do broni myśliwskiej jeszcze do dziś, w uznanych firmach rusznikarskich za oczywiście odpowiedni duże piniążki. Dziwer na lufy wykonywano nieco odmiennie od dziweru na głownie, ale to inna bajka.

Trawione podóubki damastu, wykonywanio nagminie w Persji, Niemczech, Hiszpani w XIX. W obrocie antykwarycznym (nawet w sieci) trafić można na perskie Qaddary(mogłem pomylić pisownię!!!) duży kindżał , kama(?) właśnie o wzorze trawionym naśladującym wootz.

Cytat

Wszystkie znane odmiany historycznych damaskow juz dawno powtorzone dokladnie, niektore na wiele sposobow. Jeszcze w XIX w Zlatouscie przez Anosowa, pozniej w Solingen w latach 30-ch XX w. W drugiej polowie XX w juz robione stabilnie na zyczenie, w Rosji, zarowno w warunkach prymitywnych kuzni, jak i przemyslowo.

A czy miały podobne właściwości do tych historycznych bułatów, legend wschodu? Czy były przeznaczone na półkowników. No i dlaczego nie mozna ich dostać w New Graham? Pewnie są Reglamentowane..

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Eugene

Jest to popularna metoda zdobienia, szczegolnie lubiana przez chinczykow. Trawic mozno kwasem azotowym, chlorkiem zelazowym, weglowki nawet octem lub kwasem cytrynowym... Zamiast lakierow miektorzy wola woski.

Sukcesów,
Gienek.

Kubek

Cytat: Eugene w 27-07-2006, 00:06:06

Cytat: Kubek w 26-07-2006, 23:29:29

Dziwerowanie, to technika polegająca na skówaniu 2 lub więcej gatunków stali o odmiennych właściwościach w celu uzyskania określonych właściwości mechanicznych.

Nie. Dziwerowanie - to podrabianie damaskow trawieniem lub grawerka rysunku.

Może jakieś teksty na poparcie tej tezy??

Ja swoje inormacje czerpię z netu. Na przykład z poniższej strony
http://www.platnerz.com/
Choć nie tylko.
Nie spotkałem się jeszcze z twierdzeniem, że dziwerowanie, to trawienie powierzchni, celem naśladowania wzoru stali damasceńskiej, natomiast wielokrotnie spotkałem się ze stwierdzeniem, że dziwer jest materiałem powstałym w skutek skówania (zgrzewania ogniowego) kilku (najczęściej 2) gatunków stali o różnej zawartości węgla.

Co do damastu krystalicznego, to również czytałem pewien artykulik, w którym zawarte były wyniki analizy klingi damastowej, z której to analizy wynikało, że głównym "zanieczyszczeniem" były krzem i siarka.
Uważa się również, że produkcja damastu krystalicznego zanikła na skutek wyczerpania złoża rudy charakteryzującej się pewnym konkretnym składem żeczonych zanieczyszczeń, a które to złoże znajdować się miało na terenie indyjskim.
Pozdrawiam.

Trollsky

Cytat: Kubek w 27-07-2006, 00:29:51

skówania (zgrzewania ogniowego) kilku (najczęściej 2) gatunków stali o różnej zawartości węgla.

Co do damastu krystalicznego, to również czytałem pewien artykulik, w którym zawarte były wyniki analizy klingi damastowej, z której to analizy wynikało, że głównym "zanieczyszczeniem" były krzem i siarka.
Uważa się również, że produkcja damastu krystalicznego zanikła na skutek wyczerpania złoża rudy charakteryzującej się pewnym konkretnym składem żeczonych zanieczyszczeń, a które to złoże znajdować się miało na terenie indyjskim.
Pozdrawiam.

tez to czytalem, jak cos mam to u siebiena kompie w PDFie

eugene czy kwas azotowy nie rozpusci wosku ?