Reklama

Polerowanie elektrolityczne

Zaczęty przez Traper, 15-09-2006, 08:08:16

Traper

Swego czasu pracowalem przy polerowaniu stali nierdzewnej elektrolitycznie. Polerowano tak pręty i sprężyny do anten samochodowych. Efekt byl dobry, to znaczy duza gladkosc powierzchni i lustrzany polysk. Mam takie pytanie> Czy moze ktoś zna sklad i temperaturę  kąpieli do polerowania elektrolitycznego stali nierdzewnej. Za wszelkie informacje serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam Waldek

upj

zajrzyj tu:
technologie.polsl.pl/Chemia/C-28.doc
i tu
Usprawnienia
Jak chromować samemu (barwienie aluminium inne procesy galwanizacyjne polerowanie elektrolityczne). Polerowanie mechaniczne · Polerowanie chemiczne ...
kubajawax.friko.pl/usprawnienia.htm -
powinno cos być ...

Traper

upj. Serdeczne dzieki zaraz lece zobaczyc.

Pozdrawiam Waldek

Misza

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Traper

A`te . Serdeczne dzieki za info.

Pozdrawiam Waldek

Misza

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

and666and

Mam pytanie (jestem tu nowy więc nie bardzo się orientuję):

Jak policzyć / ustawić potencjał układu w trakcie polerowania elektrolitycznego?

http://products.asminternational.org/hbk/index.jsp

Jeżeli mam katodę w postaci koszyka platynowego i jako element polerowany (anodę) konstrukcję ze stopu tytanowego, mam też elektrolit - to czy wartość potencjału celi (cell voltage) zalecany przez literaturę jest po prostu wartością potencjału odczytaną na potencjometrze w trakcie polerowania?

Innym razem podają gęstość prądu w A/dm2.....

dzięki za odpowiedź!!

steve1234

40% sulfuric acid, 60% phosforic acid
So so 11 Volts
The object to electropolishing is anodic.- For cathode use Stainless steel 316l 1:1
Distance between electrodes 2 inchs.
time 7 minutes or by the quality of electropolishing.

regards