Reklama

Almar...

Zaczęty przez Silurus, 26-11-2006, 16:39:37

Silurus

Witajcie.

Ostatnio na drodze poszukiwań dotarłem do przystanku Almar. Znajdują się tu dwie pozycje które interesowałyby mnie jako potencjalny zakup.
Są to Al Mar Shrike.

Oraz Al Mar Eagle.

Prosiłbym kolegów/koleżanki o słów kilka w temacie.

Pozdrawiam.

Trudno powiedzieć dlaczego, ale ofiara hipnotycznie urzekającego majestatu pustyni, kosmicznej pustki i martwej ciszy, tak głębokiej, że słychać własny oddech i bicie serca, nie ma innego wyboru: nie oprze się wyzwaniu i w poszukiwaniu absolutu dodającego życiu smaku, zawsze tam wróci.

Vercengetoryx

Specyficzne noże. Dobre choć bardzo drogie jak na te materiały. Choć wykonanie śliczne.

Silurus

A eksploatacja, blokady, ostrzenie, trzymanie ostrza ?

Czytełem że Shirke jest w G10 oraz mikarcie. Która fajniejsza ?

Pozdrawiam.

Trudno powiedzieć dlaczego, ale ofiara hipnotycznie urzekającego majestatu pustyni, kosmicznej pustki i martwej ciszy, tak głębokiej, że słychać własny oddech i bicie serca, nie ma innego wyboru: nie oprze się wyzwaniu i w poszukiwaniu absolutu dodającego życiu smaku, zawsze tam wróci.

Vercengetoryx

Nie miałem ale się nasłuchałem. Konkluzja taka, bardzo dobrze obrobiona termicznie stal, świetne materiały, wszystko piękne, spasowane, przemyślane, tylko cena wysoka  :-)

łuki

Mnie podobaja sie bardzo ich kuchenniaki. O taki np:

Jak mozna sie nie zakochac   :question:

Silurus

Sliczny jest.
Ja myślałem jednak o nożu który można włożyć w kieszonkę.
Noże które wymnieniłem, zainteresowały mnie ze względu na ww. oraz na to ze w moim odczuciu posiadają pewną dozę utylitaryzmu.

Pozdrawiam.

lepermessiah

Sam sie kiedys napaliłem na Shrike'a. Poszukaj w archiwum bo jest tu gdzies recenzja Kaliguli i swietne tapetki made by Gacman.

Jestem rozsądnym człowiekiem, wiem że lenistwo popłaca

Silurus

Dzięki. Podoba mi się coraz bardziej...
A foty... Choroba się pogłębia...  :slini:

kali

Shrike jest jednym z bardziej spracowabnych noży, które posiadam. klasa mniej-więcej BM710, i do niego będę się odnosił.
lżejszy od BM710 (tak samo gruby, ale cieńsze linery), stosunek dł. głowni/rękojeści jest zauważalnie gorszy. wygodniejszy kołek. pełny płaski i 3 mm grubości - bardzo przyjemna maszynka do cięcia. sztych nie wygląda zbyt solidnie, ale nie zdarzyło mi się nożem otwierać drzwi/okien/samochodów etc. rękojeśc mi pasuje, żadnych "wymuszaczy" chwytu, można ułożyć rękę dowolnie (w BM710 jest inaczej, i nie pasuje mi to). VG-10 całkowicie mnie satysfakcjonuje. noszę luzem w kieszeni bez klipsa, więc brak możliwości przełożenia go nie robi mi różnicy. blokada ostatnio nieco głębiej wpada niż na początku (jakieś 0.5 mm), a przy nacisku ślizga się trochę (też z 0.5 mm), ale jest całkowicie bezpieczna, bo końcowy odcinek jest płaski i nie ma możliwości ześlizgnięcia się linera. poza tym działa bardzo pewnie i wygodnie. w sumie mógłbym wysłać go do serwisu, ale z tego co wiem konieczne jest zadzwonić do USA, ba na maile nie odpowiadaja . no i potem wysyłka... nie chce mi się, na razie mi blokada nie przeszkadza. przez brak wsparcia przez interner tak prozaiczne sprawy jak klips i śrubki stają się problemem... to chyba największa wada Al Marów (jeśli masz znajomych w USA wygląda to już lepiej). spasowany ręcznie, np. w obrysie jest szlifowany, a BM710 nie :P niewiele droższy od niego.
wersji z mikartą już nie produkują. G10 takie jak Spyderco, podejrzewam że lepiej się trzyma niż mikartę.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Silurus

Zastanawiam się nad

Al Mar Eagle Ultralight Plain

NIe wygląda tak (kozacko) jak Shirke... Ale jest mocno uzytkowy.
Miał ktoś z was kontakt z tym żelazem ?

Pozdrawiam

plitkin

Silurus - mojego almarka widziales! :-) Nie mow, ze po nim zachorowales! :-)

Jezeli to tez VG-10 - moge wymienic sie z toba na cos powiedzmy na tydzien zeby wzajemnie przetestowac - poznasz wykonanie almara (jako firmy) i stal (VG10).
A moze i wyprowadzisz ten convex co zrobilem wtedy w knajpce :-)

Generalnie - moj almarek bije na glowe pod wzgledem wykonania wiele innych firmowych nozy. O czym mialem okazje sie przekonac zarowno wtedy w knajpce, jak i na zlocie wczesniej.

Silurus

Cytat: plitkin w 27-11-2006, 23:43:44

Silurus - mojego almarka widziales! :-) Nie mow, ze po nim zachorowales! :-)

Bomba z opóżnionym zapłonem...
Teraz mnie wzieło... ;)

Mario

A co myslicie o tej VG 10 używanej w Almarach ??
Jak się sprawuje ?
Na jakim jest poziomie ?

A mi się cholernie podoba Shiva... tylko ta cena... sporo jak na takie materiały...

plitkin

Shiva jest boska! MOje marzenie!
O VG10 powiem, ze gorsza od weglowki jest :-) Ale nie mam porownania do nierdzewek. MOj almarek jest najczesciej uzywanym nozem u mnie.

Mario

No ja bym sobie życzył Shive z D2 albo S 30 ... wtedy bym był szczęśliwy... :cheesey:

kali

VG-10 od Al Mara jest ok :P

FP

Mario

Jak bardzo OK??
Na poziomie VG 10 o d Spyderco ??

kali

a cholera wie :D
miałem przez jakiś czas Endurę, ale bezpośrednio nie mogę porównać. nie widzę powodów, dla których miałaby być gorsza. a ponieważ Al Mar używa przekładańca z 420, to obstawiam, że obróbka cieplna jest też zbliżona do Fallknivena.
Shrike jest ostrzony na 15 + 20, rzadko go ostrzę, pomimo cięcia ciasta na blaszce itp :) ale ja nie muszę mieć noża ostrego jak żyletka.
zresztą może i jest gorsze od 154CM, ale tak naprawdę czy ktoś jest w stanie to wyczuć przy zwykłym użytkowaniu? o ile 154CM jest gorsze od 440C w testach CATRA? 20%? chyba coś koło tego. nie uważam, żeby VG-10 było gorsze od 440C. dla mnie to nie jest jakaś wielka różnica.

Shiva to jest moje marzenie, bosko wygląda, niestety nie stać mnie. ale jakoś z tym żyję ;) wogóle to mogliby dla mnie zrobić to z AUS-8, i obniżyć cenę. przecież i tak nie rąbałbym tą pięknością (czy ja wogóle bym nią coś robił? :D )

czy widzieliście dobre fotki tego cuda? jeśli nie, to zapraszam:
http://talks.guns.ru/forummessage/5/94380.html

to prawdziwa bogini... lutowany jelec... tapered tang... na kolana barbarzyńcy ;)

FP

Mario

no powiem, że jeśli chodzi o VG10 w Endurce to nie jestem zbyt zachwycony( byłem, ale od kiedy przesiadłem się na 154 i S30 to mi przeszło )

I w związku z tym nie mogę przeboleć tej ceny Shivy... niech by to i była ta ich stal ale nie kuźwa za takie pieniądze...
A  faktem jest, że wygląda bosko...

plitkin

Kto chce przetestowac VG10 od almara na serre2k zapraszam! JEstem w Waw-ce i jestem dostepny w babooshce czesto :-) Albo poprostu sie umowic!
Jestem sklonny testy porobic VG10 od spyderco i almara. Zeby sie samemu dowiedziec co i jak! :-)