Reklama

drewno ładne - sondaż

Zaczęty przez karud, 29-11-2006, 12:01:49

karud

Panowie makerzy, prawdopodobnie uda mi się zdobyć sporą ilość czeczoty orzecha włoskiego (europejskiego, nie amerykańskiej odmiany), zdjecia będą dostępne za jakieś 2 tygodnie. Będzie możliwość nabycia typowych klocków na rękojeści (120x30x40) albo większych kawałków. Na pewno nie będzie to tania zabawa, orientacyjnie sądzę, że klocek bedzie wychodził około 30-40 zł, ale to się jeszcze zobaczy dokładnie.
Mam prośbę o podanie czy i jaką iloscią takiego cudeńka bylibyscie zainteresowani - żadnych zobowiązań (na razie  :cheesey:), chwilowo to tylko sondaż.
Proszę moderatorów o nie przenoszenie na razie do działu kupie/sprzedam, umieściłem to w Knifemaking celowo.

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

Trollsky

ja bym sie pisal na jeden kawalek na probe.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

aambeeld

ja docelowo też, ale poczekam aż mędrsi się po użyciu onego wypowiedzą

Sursum corda

simon

ja bym moze sie na jeden skusil, ale to zalezy od stanu mojego portfela w danym czasie...
Pozdro

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Fred

Mam wrażenie, że cena troche wysoka-w granicach 10 euro mozna dostac taki sam klocek stabilizowanej czeczoty.
Ale poczekam na ostateczną wycene, jak juz bedziesz miał materiał.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Parthagas

A może ktoś chce uszczknąć co nieco z mojego orzecha włoskiego - zajmuje pół podwórka i jak przyjdzie wichura to mi rozwali chałupę?
Chwilowo mam kilka konarów ściętych wczesną wiosną, które się suszą na strychu, a resztą palę w piecu! :P

"Ci, co czytają książki, powinni mieć dwa życia (oczywiście kosztem tych, którzy ich nie czytają)", "Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."

aambeeld

a'nu dawaj! :cheesey:
ino konceptu nie mam jak toto z Mławy przywieźć w moje storny..!  :?

Sursum corda

Krug

Jak po 40 - 3 sztuki. Jak taniej - 4, 5.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

kiedi

Zastanowię się, ale wstępnie jestem zainteresowany (poczekam na fotki)  ;)

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

kroko

Muszę zobaczyć,ale wstepnie i bez zobowiązań,1-2 szt.bym przyjął.

piotr-cz

Wstępnie piszę się na 2-3 sztuki kawałki, ale też bym chętnie zobaczył fotki...

...mężczyzna potrafi się przyzwyczaić do czegoś zrobionego z metalu, do czegoś ciężkiego, co zaczyna żyć tylko w jego rękach; i co w jego rękach zaczyna być szybkie, niezawodne i niebezpieczne...
M. Hłasko

karud

Fred a można wiedzieć gdzie? Bo akurat u Kappelera, który w Europie chyba jako jedyny robi stabilizację, jest niestabilizowany po 12,5 Euro  :D
Co do ceny to pisałem, że ostatecznie będę wiedział jak ostatecznie wynegocjuje cenę.
I nie macie co sie tak zastrzegać, że "wstępnie i bez zobowiązań" - przecież sam pisałem że to na razie wstepny sondaż - sam bym takie cósia w ciemno nie kupił  :cheesey:. Jestem wstępnie umówiony na przyszły weekend na oględziny, potem trzeba wyciąć klocek, obszlifować, potraktowaźć olejem i zrobic zdjęcie - i wtedy się zobaczy.

eddie

wstępnie pisze sie na 1 szt

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

karud

OK, oczywiscie okazało sie że jak zwykle pośrednik popieprzył co sie dało - nie ma czeczoty z orzecha i nie będzie, podobno w naszym klimacie praktycznie sie nie tworzy, nie wiem czy to prawda.
Ale JEST CZECZOTA Z KLONU jesionolistnego - dwa rodzaje: z rysunkiem typowym dla czeczot i z takimi poprzecznymi prążkami. Drewno sezonowane 6 lat, wymiary 120 x 44 x 31. Cena : "czeczota" 26 zł, "prążki" - 22 zł. Przy wiekszych zakupach (od 10 kawałków) będą upusty negocjowane indywidualnie.
Jest tez sporo kawałków o obnizonej jakości (sęki, rysunek tylko na części kawałka), są w pełni wartościowe na rękojeści łączone ze skórą czy rogiem, a będą po około 15 zł. W przyszłości będą też okładziny - nie zdążylismy wszystkiego pociąć  :(
poglądowa fotka: surowe, po oleju i po bejcy (powierzchnia bezpośrednio po pile)

kiedi

To kiedy i jak można zamawiać?  :slini:

edit/
Dane proszę na priv

Kubek

Jestem chętny!!
Numer konta proszę!!

eddie

Cytat

Jestem chętny!!
Numer konta proszę!!

ja też :-)

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

aambeeld

czy któryś z zamawiających moze wysmarzyć jakąś reckę tego drewna?
Z tego com słyszał k.jesionolistny to gó..ne drewno - ale może tylko jako użytkowe tj. na podłogi, etc. Ciekawe czy jest dość mocne na rękojeści.

Sursum corda

karud

Zamawiać mozna już, ale realizacja raczej po świetach albo na poczatku stycznia. Zapomniałem, że oczywiście dochodzi koszt przesyłki  :D
Kubek, w Twoim przypadku raczej proponowałbym żebyc się ze mną umówił w Wawie i sobie spokojnie wybierzesz co Cię bedzie interesowało. to samo dotyczy innych warszawiaków.

AAmbeeld - chcesz recke? Podaj adres to wyslę Ci jakiś mniej spektakularny kawałek w celach badawczych - jeden warunek : recka powstanie SZYBKO  :D

kiedi

Ja na spotkania zawsze jestem chętny :)

A i Kubka dawno już nie widziałem