Reklama

Panawal Khukri

Zaczęty przez Akme, 11-12-2006, 17:13:42

Akme

...czyli recznie kuta stal weglowa, full tang, okladziny z rogu yaka, pochwa - drewno + bawola skora. Kawal byka, nie zadna tam zabawka dla turystow ;)

Szwoleżer Crew - KNAK - Łoś Tracker Team

"Nam nad głowami rosną chmury, kłęby, dymy, grzyby, obłoki...
I jeszcze widzimy kontury rzeczy, kolorów boki"

wysz

Jak go znalazłeś wśród cepelii dla japońskich poszukiwaczy pamiątek? Niesamowity bydlak.
Więcej fotek dawaj! :) (zwłaszcza czakmaka i kardę)
Jaka długość? Wiela kosztował?

PS: Zazdrość straszna rzecz.

Akme

No nielatwo bylo... Najpierw musialem przebrnac przez prawdziwe morze pseudokukrasow dla turystow. Miejscowi robia nawet takie numery, ze placa jakiemus wojakowi za stanie na ulicy i wciskanie ludziom "swojego sluzbowego" noza z napisem "Ghorka Army" i numerem :D Po udanej transakcji wojak idzie do handlarza i bierze nastepna sztuke do wciskania kitu.
Poszukalem troche i znalazlem w Kathmandu sklep nozowy... tam mieli sporo towaru. Pierwsze pytanie sprzedawcy brzmialo "potrzebujesz noz na pamiatke czy do pracy?". Wymiary... eee... musze zmierzyc bo nie pamietam, ale nie jest duzy. Byla tez jego wieksza opcja, ale moj plecak sie jej przestraszyl :D

wysz

Powiedz, że kupiłes takie dwa, co? :D

kangoo

Cały plecak trza było kupić , wygląda pracowicie . :kopara:

Akme

No kupilem dwa... ale drugi nieco inny - Mini Jungle Khukuri i na czyjas prosbe ;) Trza bylo krzyczec zebym wiecej bral :D
Szczerze mowiac chcialem kupic wiecej... ale za maly plecak mialem. No i trekking mialem jeszcze przed soba :(

KrzysT

Pikny, ale łomowaty strasznie.
Oni aż takie grubasy produkują? I rękojeść wielka w stosunku do całości - myślałem, że oni mają małe łapki :)
Podczepię się do prośby o zwymiarowanie. I zważenie :)

Farulf

Wygląda bardzo fajnie - taki nieduży wół roboczy. Tylko że wygląda na to, że szlif wyprowadzany był na szlifierce już po hartowaniu i trochę obawiał bym się czy ostrze się nie rozhartowało :?

Już nie marudzę tak bardzo. Dorosłem czy się zestarzałem?

lotar

a ja sie wyłame rowki wyglądają (na zdięciu) jakby były robione gwożdziem, a potem wszystko pomalowane zwykłą farbą, a potem szlifierka przejechany i to nie równo szlif... a tak wogule to jest używany sprzet???

kmicic

Cytat: KrzysT w 12-12-2006, 10:49:36

Pikny, ale łomowaty strasznie.
Oni aż takie grubasy produkują?

z tego co sie orientuje to sa dwa rodzaje. do lżejszych(normalnych) prac uzywane sa standardowe modele (hidden tang). te z full tangiem mają grubsze głownie i są przeznaczone do hardcoru :)
tak mi sie gdzies o oczy obiło.
Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

ov_Darkness

Piekny!! 8D

Lotar: to jest UŻYTKOWE kukri, a nie zabaweczka na półkę. Piękne być nie musi. Musi działać.

I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Blacha

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Lothian

Kurde! Właśnie na coś takiego poluję! No, mogłoby być ociupinkę większe :-)

"I nastąpiła walka na niebie" (Ap 12, 7)
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
(Ap 20, 10)