Reklama

Moje prace (oprawy, nie noże)

Zaczęty przez GrafRamolo, 20-12-2006, 12:38:10

GrafRamolo

Ja co prawda noży nie robię i na kuciu mało się znam za to wiem co nieco o szlifie mieczy i o robieniu opraw. Pochwale się moimi ostatnimi wyrobami. Wiem że to mało nożowe i przepraszam za odejście od tematu ale może komuś przypadnie do gustu moja praca.

www.daisho.pl broń Japońska/oprawy
www.reidojo.com Forum broni Japońskiej

piotr-cz

Są piękne. Sam interesuję sie mieczami japońskimi i próbowałem coś tam dłubać, ale ta ostatnia tsuba powala na kolana...

...mężczyzna potrafi się przyzwyczaić do czegoś zrobionego z metalu, do czegoś ciężkiego, co zaczyna żyć tylko w jego rękach; i co w jego rękach zaczyna być szybkie, niezawodne i niebezpieczne...
M. Hłasko

pecado

Ostatnia tsuba to zasługuje tylko na jeden komentarz - :kopara:

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Krug

Wystarczą tylko fotki, wszlkie komentarze są zbednę...
Nie mogę się jednak oprzeć i zadam pytanie. Jak uzyskałeś tą brązową patynę na ostatniej tsuba - wygląda na korozję o ile tsuba jest z stali lub innego stopu żelaza ? Pewnie jednak jest to inny stop....

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

fall.a1

ta sowa mnie powaliła na kolana, ciężko się będzie podnieść  :kopara:

kroko

Piękne,ale ostatnia tsuba to DZIEŁO SZTUKI.Krug mnie ubiegł,to patyna czy rdza?

simon

Łaaaaaaaaaa! Piekne, cudowne a wspomniana wczesniej ostatnia tsuba rozgniata i wsmarowuje w podloge...

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

wojtekn

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

upj

Tsuby ładniutkie doceniam wkład pracy bo sam robię .... :-)

simon

a ja mam takie pytanie(nie znam sie) - dlaczego tsuby w we wschodnich mieczach sa ze tak powiem do goery nogami?

pecado

Bo (przynajmniej w pewnym okresie) troczono je tak, że ostrze było u góry (korzysta z tego m.id. iaido)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

simon

tak tez podejrzewałem, ale nie bylem pewien... :shy:

kooniu

miód z boczkiem  :slini: kazda sztuka to SZTUKA
a mnie najbardziej podoba sie ta z motywem bambusa... choruje zreszta na takie obrazki - bambus malowany tuszem

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

GrafRamolo

Bardzo wam dziekuje za mile slowa.
Na tej ostatniej tsubie nalozonych jest kilka patyn (okolo 3) samo patynowanie zajelo mi okolo tygodnia. Tsuba jest jak najbardziej ze stali a patyna to konttrolowana korozja zatrzymana w odpowiednim momencie za pomoca polania tsuby olejem i wypalenia jej.

Wzory na oprawach japonskich mieczy sa do gory nogami gdyz miecz noszono ostrzem ku gorze dodatkowo reprezentacyjna strona oprawy to ta ktora widac gdy miecz jest schowany i zatkniety za pasem, gdy miecz zostal wyjety nie bylo juz za bardzo co golondac ;)

www.daisho.pl broń Japońska/oprawy
www.reidojo.com Forum broni Japońskiej

Kotwic

Pięknie wykonane maleństwa.  :grin:
Podobaja mi się niesamowicie, a sowa jest bombowa.  :/

Pilnikami noże tworzę.

Dom już mam, synów też, drzew już posadziłem wiele. Pochłonęła mnie praca, wobec czego brak mi czasu na robienie noży, fotografowanie i wędkowanie.
8/20

upj

Cytat: kooniu w 20-12-2006, 20:56:42

miód z boczkiem  :slini: kazda sztuka to SZTUKA
a mnie najbardziej podoba sie ta z motywem bambusa... choruje zreszta na takie obrazki - bambus malowany tuszem

Polecam http://cgi.ebay.com/Bamboo-under-Moonlight-Scroll-painting-Large-69x174cm_W0QQitemZ270067351300QQihZ017QQcategoryZ14215QQrdZ1QQcmdZViewItem
albo wpisz Scroll w eBaya ceny nie za bardzo wygórowane  :shy:

3,14

takie cacuszka trzeba koniecznie ogladac na zywo.miałem okazje wziąc do lapy pomacac i wtedy dopiero widac całą PERFEKCJE wykonania.Prace Grafa sa w kazym milimetrze piekne!

NIe posrednicze w kontaktach z Papsem:)
The Hawk Family Supplier

WIERZE W MIŁOSC OD PIERWSZEGO WŁOZENIA:D

ROZBIERANIE SIE W MIEJSCACH PUBLICZNYCH TO PRAWDZIWA MĘSKA PRZYGODA!

aambeeld

ostatnia tsuba to majstersztyk, ale mnie bardziej urzekła pierwsza, ta minimalistyczna bardziej!
poza tem aż miło popatrzeć na kompozycję wszystkich elementów oprawy  8D

Sursum corda

kmicic

pienkne rzeczy. tez bardziej mi sie widzi ta pierwsza, taka spokojniejsza, stonowana. bardzo elegancka.

a sowa jak zywa.

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

ov_Darkness

Pecu: a dlaczego GrafRamolo jeszcze swojego podforum nie ma?? :D
I odpowiedniego znaczka przy nicku...

I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20