Reklama

REANIMACJA...

Zaczęty przez Krug, 13-02-2007, 09:32:42

Krug

Spełniając życzenie klienta reanimowałem stary "scyzor", a właściwie składany nóz myśliwski.
Producent NN - nie zachowały się żadne oznaczenia. Może stary Solingen, a może coś z Czech? Szukałem  podobnych w necie i nie znalazłem, podobne tak,  ale nie identyczne.
Nożyk dotarł do mnie w opłakanym stanie(tradycyjnie zapomniałem go obfotografować - szczęściem zachowałem jedną fotkę od właściciela!). Brak jednego bolstera, brak nawet szczątków głowni nożowej, popękane rogowe okładziny, pogięte linersy i na koniec połamany "ząb" blokady. Pracy było dość - najtrudniejsze zadanie  dopasowanie głowni z dźwignią blokady i dopasowanie do reszty. W stu procentach sprawny był tylko świderek do otwierania winiawek - urządzenie niodzownie potrzebne i naważniejsze na odległych "safari"(kiedyś wiedzieli co ma być w nożu najmocniejsze...)!!!! Jakoś poszło. blokada trzyma pewnie, "playeblada"(luzy głowni q.....a!!!!) niemal zerowe. Okładki(z rogu) i bolstery(z mosiądzu) nowe. całośc uzupełnia pochewka - pion. Głownia piłki była z  węglówki(w przeszłości pewnie nkilowana- chromowana?), to nożyk został zrobiony z piły do kamienia. Głownia noża i piła dostały poler coby jakoś wyglądały. Patrząc z perspektywy na ten "remoncik" - wygodniej i łatwiej  jest machnąć stały nóż od podstaw jak zrobić taką "reanimację".

Wymiary "nożyska":

Długośc złożonego - 195mm
długość rozłożonego - 110
długośc głowni - 85mm
szerokośc głowni - 11,5
grubośc głowni - 3,2mm

.... i to by było na tyle.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

buzz

:kopara: Jedyne co mogę powiedzieć.  :kopara: Ile czas siedziałeś nad tą reanimacją? Mam dziwne wrażenie że ja po 10% tego czasu dokonałbym rytualnego harakiri ;)
Pięknie odrobiony :)

KrzysT

Krug, to jest piękne. Po prostu.

Rambiert

niezłe przywrócenie tego scyzoryka do życia 8D teraz wygląda jak nówka

rotpin

Aż się nie chce wierzyć, że na pierwszej i pozostałych fotkach to ten sam scyzoryk. :kopara: Rewelacja.

qkiel

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

Krug

Cytat: buzz w 13-02-2007, 10:28:51

....Ile czas siedziałeś nad tą reanimacją?.....

Trudno jest określić czas całej pracy, robiąc kilka rzeczy naraz. Pewnie parę dniówek by naliczył.
Cytat: buzz w 13-02-2007, 10:28:51

..... Mam dziwne wrażenie że ja po 10% tego czasu dokonałbym rytualnego harakiri ;) ...

Tak mówie patrząc na  wędkarzy nad wodą. Godzina siedzenia i pewnie łamię kije, jadę na poligon szukać innych "sposobów", na łapanie ryb. Może gdybym był naprawdę głodny....  ;)
Krug-Noże.

Pele76

Cytat: Krug w 13-02-2007, 12:15:25

Tak mówie patrząc na wędkarzy nad wodą. Godzina siedzenia i pewnie łamię kije, jadę na poligon szukać innych "sposobów", na łapanie ryb. Może gdybym był naprawdę głodny.... ;)

Dlatego Ci madrzejsi laza ze spinningiem i mucha :P Tam sie nie siedzi.. nawet jak sie nie lowi to sie zwiedz fajne tereny i zmienia sie otoczenie... milo jest :P

Co do nozyka...Zajebioza!!! Mowie o pozniejszych fotkach :D ta pierwsza... to prawie tak jak kopie z ziemii :P
W jakim przedziale cenowym trzeba liczyc taka renowacje? I czy czesto robisz cos takiego?

Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

Albert Einstein

8,5/19

simon

Wgniotlo mnie w sciane i rozsmarowalo po podlodze...
Poklony!!!

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Krug

Ceny hmm...Zważywszy ile samczych narządów płciowych leci po ścianach  przy takiej grzebaninie to i tak nie dużo. :D Powiem tak w tym przypadku można było trafić za tą kasę w miarę dobry folderek na przykład jakiś CRKT? Klient został oczywiście o tym uprzedzony, a klienć naś Pań!. W końcu pieniądze to nie wszystko! :D

Krug-Noże.

Konrad

Piękna robota 8D
W tym przypadku cena faktycznie nie jest najwazniejsza.

Kubek

Ślicznie zrobiony.
Wart każdych pieniędzy.

elessar9

Pomocy, może ktoś mnie podnieś wreszcie z ziemi? 8D 8D Boskii ten nożyk, ale kurczę pracochłonne musiała być renowacja,szacunek :D

Hakas

Krug jesteś mistrzem swojego rzemiosła.
Pozdrawiam Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

topek

Krug!!! jestes niesamowity. 8D :kopara:

kali

Krugu, może warto zacząć robić własne noże składane?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

wojtekn

Cytat: Krug w 13-02-2007, 09:32:42

Patrząc z perspektywy na ten "remoncik" - wygodniej i łatwiej  jest machnąć stały nóż od podstaw jak zrobić taką "reanimację".

powiem wiecej,
latiej zrobic folderek od podstaw niz renimacje
tym bardziej chyle czola
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Adski

witam
Rewelacyjnie odnowiony. Normalnie nówka funkiel nie śmigany ;)
Faktycznie kunszt powala.

...

BoosTone

Wow pinkna robota, jesteś jakimś lekarzem scyzoryków xD

Krug

Cytat: BoosTone w 27-07-2008, 13:16:00

Wow pinkna robota, jesteś jakimś lekarzem scyzoryków xD

Nie jestem lekarzem... klient dobrze płaci - ja staram się dobrze zrobić robótkę ... :D
Krug-Noże.