Reklama

RATy bez bić [z giełdy]

Zaczęty przez Mario, 21-02-2007, 20:18:33

Mario

(...)
Z tego co pamiętam to zdarzały sie takie raciki właśnie bez bicia...i to właśnie one były w niższych cenach.
W niczym to raczej nie uwałcza wartościom użytkowym noża, ale jest to nóż tzw."drugiej klasy" czy jakoś tak. A czasem trafiają się i inne niedoróbki.

RED

Jako, że pojawiły się "wątpliwości" co do jakości noża Ontario TAK-1 związane z brakiem wytłoczonego napisu TAK na klindze postanowiłem zapytać u źródła dlaczego jedne noże go mają a inne nie. Oto odpowiedź Mike'a Perrin'a:

"Jarek,

You will find the TAK and the RAT 7 in D2 with and without a tang stamp.  We put it in all 1095 C steel models.  The reason we eliminated the stamp from the D2 steel model was a thought to remove possible causes for breakage.  D2 steel is very hard but it is also brittle.  We perceived that stamping the D2 steel might weaken the blade right at that area so we stopped.  But it should still have the lasered logo on the blade... Mike"

Myślę, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości co do jakości noża.

Dziękuję Mike'owi za błyskawiczną odpowiedź.

RED

Najczęściej żałujemy tego czego nie zrobiliśmy...

Mario

to ja jestem tym który zasiał te wątpliwości.
Oczywiście nie miałem złych zamiarów a chciałem tylko się dowiedzieć jak to jest z tym biciem wtym przypadku, tym bardziej że posiadałem inne ( widać błędne ) informacje.
Nie chciałem źle, ale jeśli to tak zostało odebrane to chciałbym bardzo Cie Red przeprosić bo nie chciałem Cię urazić a broń boże oskarżać.
Mam nadzieję że się nie gniewasz i nie zostało to przez nikogo źle odebrane.
Przepraszam. Mój błąd.

P.S. mam nadzieję, że super szybki Kali nie usunie tego OT choć przez jakiś czas.

kali

temat ten jest offtopikiem z giełdy, pociętym troszkę tu i ówdzie
ze względu na systematyczne usuwanie pojedynczych postów i późniejsze sklejanie wybranych, styl wypowiedzi i niektóre stwierdzenia mogą wydać się dziwne, za co przepraszam czytelników ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

RED

Cytat: MC Mario w 22-02-2007, 18:02:55

to ja jestem tym który zasiał te wątpliwości.
...

OK ;-)
Przynajmniej wyjaśniła sie sprawa różnicy w wyglądzie starszego i nowszego modelu TAK'a

kiedi

Z tego co widziałem w Swiecie noży, to drugogatunkowe raty mają dodatkowo wypalone jakieś symbole na okładzinach (dotyczy modelu z węglówki)

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

Vercengetoryx

Ale chyba nowet nowe z 1095 mają bicie, a te bez są 2 jakości

RED

Byłoby to dość dziwne bo ten napis jest  chyba wybijany na długo przed zakończeniem procesu produkcyjnego noża :special:
Zapytam też o ten model choć już we wcześniejszej odpowiedzi Mike stwierdził, że w modelach z 1095 napis powinien być.

RED

Pytanie dodatkowe od Mike'a:

Verc - Czy te RAT'y bez "bicia" nie mają absolutnie żadnych żadnych oznaczeń czy są np. tylko bardzo słabo widoczne?
Jeżeli to możliwe to proszę o zdjęcie drugiej strony tego noża bo w tamtym wątku o RAT-5 jest tylko z jednej strony.

Vercengetoryx

Wszelkie RATy 2 klasy mają wypalone takie kółeczko w rękojeści a to, że bez bicia to widać to jest jego wadą

apoc

Czytam, czytam - i nic... Czy ktoś byłby tak łaskawy i określił jednoznacznie czym się różnią noże pierwszego i drugiego gatunku? I nie chodzi mi o różnice wizualne. Bo z zacytowanego fragmentu listu to nie wynika ;)

Weapon unused is a useless weapon.

Vercengetoryx

2 gatunek ma jakiś brak, a to szlif nei taki, a to rękojeść troszkę krzywa, a to pokrycie gdzieś źle się układa, a to nie ma bicia

apoc

Cytat: Vercengetoryx w 23-02-2007, 08:30:02

2 gatunek ma jakiś brak, a to szlif nei taki, a to rękojeść troszkę krzywa, a to pokrycie gdzieś źle się układa, a to nie ma bicia

Co do braków jakościowych, to rozumiem. Ale brak bicia (o ile dobrze zrozumiałem list, w co głęboko wierzę ;) ) to nie wada, a celowo wprowadzona modyfikacja? Bo skoro bicie osłabiało ostrze, to raczej za wybrakowane trzeba uznać noże z biciem?

RED

Brak bicia jest normalną rzeczą w nowych modelach RAT-7 i TAK (tak podobno usprawnili noże). Natomiast na każdym modelu z 1095 bicie powinno być (tak twierdzi Mike). Może wyszła jakaś paria bez bicia i puścili ją jako drugi gatunek ale to właśnie próbuję ustalić. Poczekajmy na odpowiedź od Mike'a. A zdjęcie drugiej strony noża by się przydało ;)

apoc

No to teraz rozumiem ;) Po prostu zdawało mi się, że skoro dyskusja rozpoczęła się od sprzedawanego przez Ciebie TAKa z D2, to ogranicza się do TAKów z D2. Dzięki za zaspokojenie ciekawości.

RED

Od tego wyszło ale temat został rozwinięty  ;):

Cytat: Vercengetoryx w 22-02-2007, 23:08:07

Ale chyba nowet nowe z 1095 mają bicie, a te bez są 2 jakości

Piotr aka Cypis

Hmmmm... a gdzie owe drugogatunkowe można obejrzeć ? (szczególnie o to kółko wypalone mnie się rozchodzi)

Piotr aka Cypis

paskud pomorski

a ja w swoim taku z d2 znalazłem owe bicia schowane pod okladzinami. dwa calowe imbusy i mozecie sami sprawdzic

Lubię soldiery, pioneery i inne farmery.

RED

Odpowiedź Mike'a ( na pytanie dlaczego niektóre Rat-5 z 1095 nie mają "bicia"):

"...you will see a very tiny "R" within a circle.  ...  This is a factory second.  There is nothing wrong with the knife functionally but because the tang stamps were not imprinted it was not sold as a first quality knife.   

When knives have anything wrong functionally, like bad heat treat, poor fitting handles, bad edge profiles or anything like that we scrap the knives and they never make it to market in any form.  But when knives have only a cosmetic defect that does not impair the use  or reliability of the knife , like no tang stamp or a slight burr somewhere, we sell them in the factory store in Franklinville, NY, USA.  They also periodically sell the seconds to a couple of large knife distributors who in turn run 'specials' on a limited basis since there usually aren't too many.  A first come, first served basis.    The only real disadvantage to buying a factory second knife is Ontario will not warranty it.  It isn't that the second is any less reliable than the first quality knife but if a second fails ,(like sometimes first quality fails),  then we cannot afford to replace a second with a first quality knife.  Seconds are never in stock enough to rely on them for replacements if need be. 

The knife I've seen in the photos is every bit as good as any other RAT knife Ontario makes.  I'd  buy any second I could if I needed a knife.  If anybody ever has  problems with any of the RAT knives, seconds or not , let me know. ...   Mike"

Czyli oznaczeniem drugiego gatunku jest mała literka "R" w kółku a tak jak mówił Vercen najprawdopodobniej jedyną niedoskonałością takiego noża jest właśnie brak "bicia"
Zapomnieli przybić oznaczenia??? :dodge: :special:
Co by jednak nie powiedzieć to w przypadku niejasności można liczyć na szybką informację zwrotną - wyrazy uznania  :shy: :*
A ja jeszcze raz dziękuję Mike'owi za pomoc ;)

Mario

Ale się sporo powyjaśniało....  :D