Reklama

Linersy w LCC ?

Zaczęty przez Piras, 04-03-2007, 21:29:56

Piras

Jako świeży opiekun, mniej świeżutkiego LCC - bo z 2000r. gen. I
zaciekawiło mnie, że wbrew zasłyszanym opiniom,
mój LCC posiada stalowe linersy... i bardzo mu z tym dobrze !

Szanownych posiadaczy/opiekunów tej Microtechowej gałęzi
proszę o wypowiedź:
- czy  macie w LCC stalowe czy tytanowe linersy ?
- waga nożyka, i inne dane np. rocznik, generacja itd.

Może wyjdzie z tego jakaś klasyfikacja LCC...

LCC 2000r. Plain, SW,  M/A , bolster - tytan /chyba/,  - liners - stal ,  okładziny - CF, waga - 164g.,  klips - pełny

zapraszam

NIE KUPUJ TANICH NARZĘDZI !
Tylko najlepsze jest wystarczająco dobre !

thorneb

Może mało wiem ,ale pierwsze słyszę o stalowych linersach w jakimkolwiek MT. Skąd pewność, że są stalowe?

demon

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Piras

Ano magnesik !  :idea:

pzdr i zapraszam opiekunów do wypowiedzi...

lukaszki

A może magnesik łapie coś innego obok? bolstery powinny być też tytanowe jak to gen. I

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

thorneb

Linersy w LCC nigdy nie były stalowe o ile mi wiadomo , śrubki są  ze stali , oś główna pewnie też

Piras

Cytat: thorneb w 05-03-2007, 17:30:05

Linersy w LCC nigdy nie były stalowe o ile mi wiadomo , śrubki są  ze stali , oś główna pewnie też

Ośmielę się wyrazić zdanie odrębne, a nawet przeciwstawne !
Mając delikwenta przed soba i badając magnetycznie, właśnie śrubki są tytanowe, bolstery raczej też,
a linersy stalowe !
Oś główna też stalowa.
pzdr

demon

Cytat: Piras w 05-03-2007, 23:53:51

Ośmielę się wyrazić zdanie odrębne, a nawet przeciwstawne !
Mając delikwenta przed soba i badając magnetycznie, właśnie śrubki są tytanowe, bolstery raczej też,
a linersy stalowe !
Oś główna też stalowa.
pzdr
Wymień śrubki na normalne i będzie QL ;-)
Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Piras

Cytat: demon w 06-03-2007, 14:10:55

Wymień śrubki na normalne i będzie QL ;-)

Tego nie zrozumiałem...
    Sprowadzasz mi wątek na manowce...

Miało być o tym w jakich modelach/rocznikach można znaleźć jakie linersy !

śrubki w żaden sposób mi nie przeszkadzają, no może jedna...  ;>  ma ktoś może M3,5/0,8 x~9  ?

Czy nikt z posiadaczy nie zajmuje się już swoim LCC ?
Czy leżą zapomniane w szufladach ?
No to rzeknijcie słowo - z czego Wam te zabawki zrobili !
pzdr

thorneb

W teorii i w/g materiałów reklamowych MT w każdym LCC jaki powstał mamy linersy tytanowe  :shy:

Cała sprawa jest dla mnie naprawdę dziwna. LCC to nóż wysokiej  klasy i przy cenie SRP 250 $ zastosowanie linersów tytanowych było oczywiste. Jeśli jesteś pewien, że Twój egzemplarz ma stalowe linersy, to moim zdaniem możesz czuć się oszukany i zwrócić się do MT z reklamacją. Z ciekawości przeszukałem (dosyć pobieżnie ale zawsze ) forum Microholics i osobiście nie znalazłem żadnej wzmianki o stalowych linersach w LCC. Mało tego jestem prawie pewien że MT nigdy(!!!) nie zastosował stalowych linersów w folderze produkcyjnym. Oczywiście zaznaczam że nie uważam swojej skromnej osoby za wyrocznię i mogę zwyczajnie być w błędzie....

zagajnik

Też mam taką jak thorneb wiedzę, co nie znaczy, że jest to prawda absolutna. Jednak....
Mój LCC nr 4047 z 11/2000 w wersji kombo ma bankowo linersy tytanowe, magnesik nie reaguje. Przyznam, że się nie spotkałem z podobnym problemem. Myślę, że twój magnesik jest od konkurencji MT lub jest magnetyczny inaczej  ;)

PZDR    Jacek

PZDR    Jacek

Piras

Tak dla uwidocznienia LCC wraz z dyndającym mu u linersa magnesikiem   :idea:

Magnesik od "przylepki lodówkowej" ...

i co Wy na to ?

zagajnik

Cuż, o faktach ciężko dyskutować. Trzeba by Piotra zapytać....
A czy tak samo zachowa się magnesik jak go przystawisz do dupki od strony klipsa? I może dałbyś zdjęcie klingi....

PZDR    Jacek

PZDR    Jacek

Mario

Hmmm...wziąłem dziś taki prostokątny magnesik z pewnych serków i gdzie by go nie kleić to się trzyma..  :dodge:

Piras

Cytat: zagajnik w 07-03-2007, 20:25:48

A czy tak samo zachowa się magnesik jak go przystawisz do dupki od strony klipsa?

Lepi się do linersa w każdym miejscu, do ośki ostrza, i oczywiście ostrza ;)
nie "łapie" natomiast klipsa, bolsterów ani śrubek - tej z ośki również nie.
Cytat: MC Mario w 07-03-2007, 20:44:12

Hmmm...wziąłem dziś taki prostokątny magnesik z pewnych serków i gdzie by go nie kleić to się trzyma.. :dodge:

O!  to stalowe linersy robią się coraz popularniejsze   ;>

pzdr     Kto jeszcze ?

pecado

Z głupich pytań - czy te linersy to czysty tytan? A jeśli nie - czy domieszka jest amagnetyczna? A jeśli nie - czy ta ilość którą jest domieszkowany tytan - wystarczyłaby, żeby magnes "chwycił"?

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Guldan

pec: do tytanu nie miesza sie zelaza, wiec musi byc niemagnetyczne. nierdzewka zazwyczaj tez jest niemagentyczna (stad pewnie srubki ktorych nie lapie magnes).

pecado

Cytat: Guldan w 07-03-2007, 23:22:51

pec: do tytanu nie miesza sie zelaza,

aha, dzięki :-)

No to fajne noże, pany, macie :D
high-end, tylko który koniec? :]
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

beatles

a mnie zastanawia czy nikt nie robil wczesniej takich tescikow?

NIE SPRZEDAWAC MI NOZY!!!
-odwyk-
to powyzsze juz nieaktualne

wojtekn

Cytat: Guldan w 07-03-2007, 23:22:51

pec: do tytanu nie miesza sie zelaza, wiec musi byc niemagnetyczne. nierdzewka zazwyczaj tez jest niemagentyczna (stad pewnie srubki ktorych nie lapie magnes).

no ruski jednak dodaja zelaza, zapomnialem co ono tam czyni ale w wt22 jest napewno nie bez powodu, mam tego gdzies jeszcze 7 kilo a moze i 14?
http://www.asincom.com/ti_composition.htm
a co do nierdzewki to nie zapominajmy ze mamy ferrytyczne austenityczne i duplex, a tylko tych drugoch magnes nie lapie, czyli popularnie zwane kwasowki

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!