Reklama

ktoś podjął by się produkcji noży do żonglerki?

Zaczęty przez Mritke, 11-04-2007, 22:27:46

Mritke

Witam

Więc ktoś podjął by się zrobienia noży(dokładnie trzech) do żonglerki? Nie ma to być ostre(póki co nie zamierzam się rozstawać z palcami :D) najwyżej jakiś falsik :D. Jednak wymagania mogą się trochę skomplikować produkcje: Długość 51cm i waga 340gram(wraz z rękojescią), no i zeby to jeszcze wyważone dobrze było: po obu stronach osi musi być ta sama waga(było by to proste przy symetrycznej głowni... ale mi się marzy siakis droppoint) jeszcze poszukam na jakiej wysokości powinien byś środek ciężkości. No i ważna jest też powtarzalność parametrów we wszystkich trzech. Na dube juggling mają takie ładne ale 48$ za sztuke + koszty przesyłki + cło = lekka przesada (jak na mój portfel).

Życzę owocnego i kreatywnego pilnikowania, taśmowania, dłubania, klejenia i co tam nie jeszcze.

edit: no i najważniejsze... ile to by kosztowało?

Vercengetoryx

witamy na forum  :)
najlepsze rozwiązanie to :
1. Allegro i poszukać chińskich rzutek
2. pogadać z Lotarem, On zdaje się robi takie rzeczy.

hej

Mritke

taa dwudziestocalowe chińskie rzutki :kopara:.... cholera kto wie.. ide sprawdzić

Vercengetoryx

Mritke

bywa bywa ale nie z mozaikowymi pinami i jakąś czaderską mikartą:D. Półmetrowe rzutki są... ale kilogramowe, a ja nie wygrałem stawów na loterii. No niby można by to odchudzić ale nie wiadomo jak toto wyważone itp.

kmicic

w kwestii formalnej. te noze, o ktorych pisales, wyszlyby Cie ok. 200 zl/sztuka, moze lekko wiecej...
szczerze watpie, czy ktos recznie te cene przebije. a juz raczej na pewno nie przy tej wielkosci, a i jakies testy, prototypy moze by i trzeba wykonac, bo wymagania dosc specyficzne, i chyba nikt z produkcja takich nozy doswiadczenia nie ma. ale moge sie tez mylic :)

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

Vercengetoryx

Lotar robił jakieś dziwne wynalazki na allegro.

Mritke

he?? pas 50x10cm 2milimetrowej blachy+ jakieś okładziny... 200 zeta? uhu.

sam może sprobuje spróbuje zrobić z aluminium(lżejsze) w UK takie są(w 215 gramach sie zmieścili :kopara:) i podali dane wszystkie(Weight: 215g, blade thickness: 2.0 mm, total length: 55 cm (blade 31.5cm, handle: 23.5cm), balance point: 28.5 cm from tip.) jeszcze tylko szablon musze dorwać\rozrysować\poobliczać.

kmicic

hm, ja nie robie nozy, tak tylko wyrazile watpliwosci. jezeli na tych "nozach" w ogole nie trzeba szlifu wyprowadzac, (a moze i hartowanie odpada) to moze i rzeczywiscie bedzie taniej niz te magiczne 200zl :) ...
to byloby wtedy praktycznie tylko wyciecie obrysu z blachy i przymocowanie okladzin.

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

Misza

Jak tylko obrys z gównianej blachy, bez hartowania i szlifu to po co mozaiki i micarta?

Ręczna robota jest w cenie, Mritke...

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Mritke

Cytat: A`te w 12-04-2007, 18:04:13

Jak tylko obrys z gównianej blachy, bez hartowania i szlifu to po co mozaiki i micarta?

Mozaiki i mikarta nadają agresywności... odciągają uwagę od tępej głowni. Optycznie sprawiają że atrapa noża staje się bardziej ostra i prawdziwa. To zachwyca widza, widz zachwycony to widz zadowolony, a widz zadowolony...więcej płaci:). Pomyśl jeśli widziałbyś kogoś kto podrzuca chamski kawałek aluminium(porysowany) oklejony w byle czarny(nie daj Boże biały czy różowy) plastik i kogoś kto podrzuca wypolerowane cacka(też alusy) z jakimś falsem i ciekawą rękojeścią... jeśli już bys musiał komu wrzucił byś do kapelusza te przysłowiowe dwa złote? Na wyobraźnię człowieka wpływają najbardziej takie szczegóły, dodają całego czaru.

Misza

Cytat: Mritke w 12-04-2007, 18:21:36

nie daj borze

Bora to taki Volkswagen... ;)

a serio mówiąc - zgoda, że efekt musi być. Nie wiem... może taniej będzie przerabiać te chińskie maczety z allegro..

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Mritke

No w sumie mi się tak bardzo nie spieszy... a nie takie pieniądze ludzie wydaja na sprzęt... kilka(naście) pokazów to i na "efekt" będą fundusze. Poza tym mogę powoli zbierać materiały, 2 lewych rąk raczej nie mam... coś tam chyba sklecę.

Mritke

A znalazłem ja szablon odpowiedni:)

długość 51,5 cm,w najszerszym miejscu 8 cm

gdzieś w piwnicy jest podobno odpowiednia blacha aluminiowa(2mm). Tylko nie wiadomo czy na długość starczy. Ale raczej na głownie i na kawałek thanga powinno starczyć. Potem jakoś się dorobi resztę, tylko nie wiem jak to potem wywarzać, żeby środek ciężkości był w odpowiednim miejscu(jakieś 2-3cm za połową mierząc od strony "rękojeści")

Vercengetoryx

A aluminium nie będzie za lekie => mała bezwładność => mniejszy zapas energii => raczj nie podrzucisz by zrobiło dużo obrotów ze spora prędkością. Chyba  :dodge:

Mritke

normalne maczugi do żonglowania ważą około 220 (nawet do 200 czasami schodzą)gram i nie ma takich problemów. Poza tym przy żonglerce trzema nóż powinien wykonywać 1 obrót góra 2(przy innych trikach). Pioc polega w odpowiednim umieszczeniu środka cięzkości.