Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Lansky Turn-Box vs. Spyderco Triangle, czyli czy pająk jest warty swojej ceny?

Zaczęty przez kon, 26-04-2007, 21:12:55

gdi

Cytat: JACA w 18-02-2009, 15:45:54

Ok,lecz tak na logikę idąc to Turnbox mając podobny diament do Triangla,a ze względu na to ,że jest pełny powinien wystarczyć na sporo dłużej w stosunku do Triangla,co ma środek pusty.

Nie jest "pełny" - też jest napylony ;)

edzia: kon był pierwszy

cruac

Witam,
Na początku jako nowy użytkownik forum chciałbym się przywitać.

Śledzę różne wątki o ostrzałkach i zdecydowałem się na zakup Triangla i uważam, że był to naprawdę dobry wybór. Niestety przy nożach bardzo stępionych trzeba się trochę pobawić ale można naostrzyć nożyk aby pięknie golił włosy i strugał papier.
Zamierzałem również zakupić diamenty do niego jednak na szczęście wcześniej poznałem użytkownika STN :). Teraz do przeprofilowania krawędzi mam podstawkę STN-a z diamentami allegro i jest to świetne uzupełnienie Triangla. Wystarczy dosłownie kilka minut i już po samych diamentach można golić włosy.

Generalnie uważam, że Triangle jest wart swojej ceny, przynajmniej był jak go kupowałem ~ 200zł natomiast diamenty do niego....hmm...nie koniecznie. Oczywiście jest to tylko moja opinia.

Pozdrawiam Wszystkich

jabberwocky

Też mi się udało kupić triangle z razem z diamentami za ~300 zeta komplet. Zadowolenie spore, tylko jeden feler - brązowego pręta mi chamy przysłali krzywego...

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

cruac

U mnie wszystkie pręty Trianglowe są proste. Jedyna wada to spasowanie prętów w podstawce. Na początku wchodziły dość ciasno ale po kilku użyciach miejsce mocowania się lekko wyrobiło i teraz pręty są luźno. Jednak ni przeszkadza to w procesie ostrzenia.

jabberwocky

Cytat: cruac w 08-04-2009, 12:35:23

U mnie wszystkie pręty Trianglowe są proste. Jedyna wada to spasowanie prętów w podstawce. Na początku wchodziły dość ciasno ale po kilku użyciach miejsce mocowania się lekko wyrobiło i teraz pręty są luźno. Jednak ni przeszkadza to w procesie ostrzenia.

Wiesz, niejeden w okolicy ma proste pręty...
Dlatego właśnie warto napisać o krzywych :D

Tego krzywaka się da wstawić jedną krawędzią tak że trzyma prosto, za to tą akurat krawędź ma z odpryskiem :)
Wygląda mi na to że jeden z brązowych jest przewrócony o jakieś 2-3 stopnie...
Na szczęście mając diamenty nie używam za często brązowych...

gerard36856

mam pajaka od wczoraj. uwazam ze jest bardzo dobry i wyleczyl moje kompleksy zwiazane z ostrzenuiem z reki. naprawde ulatwia. ale jak na moje odczucia sluzy do ostrzenia ostrych nozy.. znaczy takich z ladna krawedzia. i robi z nih brzytwy. ale jesli chodzi o naprawe jakiegos ostrza albo zmiane kata to masakra. hm. bardzo mozliwe ze to spowodowane jest tym, ze nie mam tych agresywnych pretow ktore do tego sluza..nie powinienem moze tak wiec krytykowac. ale jak ktos chce wikesze sprawy nim robic to brazowe prety moga go nie satysfakcjonowac.

ostrzalka jest bardzo dobra.

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

JACA

Witam

Do tych wszystkich rozważań o ostrzałkach Turn-Box,a Spyderco Triangle,myśłę,że przydałaby się jeszcze informacja o dokłądnej długości samych prętów luzem i wciśniętych w podstawkę... :idea:

Schtruntz

mówisz - masz:

TriAngle - 164 mm w podstawce, 179 mm luzem

Turn Box - 116 mm w podstawce, 129 mm luzem

Desordem e Regresso

ordo

Przy czym nalezy zaznaczyć, że na Lanskym i szcześciocalowca się da podostrzyć, choć pewnie na Tri wygodniej.

Reality has a well known liberal bias

kangoo

Cytat: JACA w 19-04-2009, 20:42:02

Witam

Do tych wszystkich rozważań o ostrzałkach Turn-Box,a Spyderco Triangle,myśłę,że przydałaby się jeszcze informacja o dokłądnej długości samych prętów luzem i wciśniętych w podstawkę... :idea:

Najważniejsze ,to jest to ,że i tu i tu są za krótkie :D . Z tym ,że w L. bardziej . Marzy mi się 3 kątek z 25cm prętami (i wcale nie do długich noży) jakże wygodnie by się machało ,a tak zwykle kilkanaście razy walne w obudowę .

Edzia /ort ohydny .

Schtruntz

Cytat: kangoo w 19-04-2009, 21:30:35

Najważniejsze ,to jest to ,że i tu i tu są za krótkie :D . Z tym ,że w L. bardziej . Marzy mi się 3 kątek z 25cm prętami (i wcale nie do długich noży) jakże wygodnie by się machało ,a tak zwykle kilkanaście razy walne w obudowę .

a mnie raczej TurnBox z 50cio centymetrowymi, półkolistego przekroju prętami diamentowymi średnicy 20 mm, o czterech gradacjach, osadzonymi w metalowej podstawce tak, by nie było ani milimetra luzu...
i będzie ostrzałka idealna...

dobra, kończę OT, bo przyjdzie kali i dowali hehe ;)

Desordem e Regresso

adonay

3kątek nie jest wart swojej ceny, szczególnie po ostatnich podwyżkach, zresztą cena Lansky'ego też się robi ciut wysoka szczególnie uwzględniając że za niecałe 100pln można mieć TO: http://smithsedge.com/products/product.asp?id=48&cid=4   - mimo że pręty tylko pięciocalowe to jednak ostrze bez trudu żadnego 8-calowe kuchenniaki (wiem, na pajaku było by łatwiej/wygodniej)

Nadmieniam że zarówno pajaka jak i turnboxa miałem i używałem, tym smith'em ostrze od ok 3 mieisięcy i z porównania wychodzi jedno - Smith's wymiata:D

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

ordo

Wygląda nieźle - jak możesz ,to napisz jakieś obszerniejsze porównanie, ok?

jabberwocky

Cytat: rustle w 20-04-2009, 18:08:13

Wygląda nieźle - jak możesz ,to napisz jakieś obszerniejsze porównanie, ok?

Ten węglikowy wstępny skrobacz kusi bardzo...
(tak, nie lubię zapyziałych kuchenniaków przynoszonych 'Zrób z tym coś')

adonay

węglikowy "skrobacz" używany jest u mnie praktycznie tylko do maczety......niestety 4-calowy diament i 5-calowe pręty są niestety "odrobinkę" za krótkie dla 18-calowego cold steela ;>

postaram się w nocy cos o tej ostrzałce naskrobac....nie jestem najlepszy w pisaniu wypracowań :D

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

jabberwocky

Cytat: adonay w 20-04-2009, 19:33:58

węglikowy "skrobacz" używany jest u mnie praktycznie tylko do maczety......niestety 4-calowy diament i 5-calowe pręty są niestety "odrobinkę" za krótkie dla 18-calowego cold steela ;>

Doprowadzenie do porządku dobrze zapuszczonego stadka kuchenniaków jest z podobnej kategorii :)

Jaki kąt ma ta skrobałka?

ordo

Na przykład to info że slabo sobie radzi z recurve'ą jest juz dla mnie ważne  ;> ale nie wyciągam dalszych szczegółów - czekam na kilka dłuzszych zdań - łatwiej będzie potem znaleźć taką informację

adonay

adonay

rustle a gdzie pisałem że słabo sobie radzi z recurvą??

pozdro

ordo

:dead: pomyliłem z odpowiedzią w temacie ostrzałki do 100zł dotyczącej dcs4 Smith'sa, mea maxima culpa