Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

CRKT Crawford/Kasper Dragon G-10

Zaczęty przez Lothian, 22-05-2007, 18:44:14

Lothian

Tak sobie myślę, że chyba go chcę! 8D Nie wiem po co, ale chcę! On jest... inny.  :) http://www.newgraham.com/detail.aspx?ID=7396

"I nastąpiła walka na niebie" (Ap 12, 7)
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
(Ap 20, 10)

kali

daj mi jeden powód, dala którego ten temat powinien zostać w tym dziale

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Lothian

Cytat: kaligula w 22-05-2007, 18:58:41

daj mi jeden powód, dala którego ten temat powinien zostać w tym dziale

Bo liczę na konstruktywną krytykę tego noża, jego wyglądu, przeznaczenia, użytkowości itd. itp. :) Myślałem, że się domyślicie... :dead: ;)
"I nastąpiła walka na niebie" (Ap 12, 7)
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
(Ap 20, 10)

qkiel

przez chwile myslalem, ze to bedzie Companion w wersji g10+lepsza stal :/
przeznaczenie: "kuchnia polowa" czyli miaska krojenie w terenie (pewnie w zamysle glownie ludzkiego :/)
nie podoba mi sie ni cholery :)

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

Kieł

Nie wiem jak Twoje możliwości finansowe, ale za tą cenę to warto kupić dla samych testów i powiedzenia reszcie forumowiczów czy było warto  ;)

kmicic

ostrze ma tak zadarte w stosunku do rekojesci. nie podoba mi sie to. do kuchni pewnie przez to lepszy ;)

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

graf

Zrobiłem sobie rysunki "techniczne" tego noża, oraz wersji z odwróconym ostrzem - płasko na grzbiecie, a brzuszek tam gdzie trzeba. I muszę powiedzieć że wolałbym taką odwrotną wersję.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Mr_Twinkle

Tak, mam ten nożyk. Testów nie robiłem, bo to typowy kozik do robienia dziur w brzuchu i raczej niczego innego...

Pierwsze wrażenia - niedorobiony pod względem "dopieszczenia". Pochwa do dupy, choć to miękki kydeksik i nie tępi ani nie rysuje ostrza (to na plus). Moja bardzo słabo trzymała nóż wewnątrz, próby z suszarką tylko pogorszyły sprawę i musiałem dorobić pasek zabezpieczający. Zapięcie na pasek niby działa, ale... :shy:

Okładki rękojeści zbyt kanciaste, a nożyk tępawy.

po przejechaniu okładek papierem ściernym i naostrzeniu noża zrobił się on bardzo przyjemny. Czubek ma bardzo delikatny (ostrze gwałtownie traci grubość na ostatnim odcinku). Igła.

Ogólnie kosa w stylu hissatsu - półkownik raczej. Jako że niedorbóki (noża, gorzej z pochwą) łatwo dały się usunąć, a zapłaciłem zań tyle co sanitas wz. 98 nieraz kosztuje - zadowolony jestem.

P.S. Faktycznie, ostrze jest jakby przesunięte trochę w stosunku do rękojeści - takie zadarte. W pracy może to by trochę przeszkadzało, ale do tego, do czeg nóż jest stworzony - nijak nie koliduje, a może i tak ma właśnie być - dłoń jakby lepiej układała się do zadawania cięć...