Reklama

Elishewitz na Blade Show...

Zaczęty przez Guldan, 04-06-2007, 11:07:18

Guldan

...bierze takie zabawki:

:slini:

NAZIR

Aj waj! mniód Panie Elyszwyc.  :D Tylko w pierwszym mi się nie podoba to frezowanie, a dokładnie krzyżujące sie zakończenia frezowań - tak jakby kapkę za daleko wjechane.

uważam, że powinno się robić tak, ażeby nie było krytyki, tylko aplauz i zaakceptowanie

"A blade with no tip is like a breast with no nipple -- its pointless." - Michael Burch

Vercengetoryx

No właśnie,  Elishewitz  jest świetnym przykładem na to, że można zrobić nóż z mega materiałów, który nie wygląda jak choinkowa bombka  ;P

kali

ostatni jest fajny, reszta zbyt kolekcjonerska jak dla mnie.
głupie pytanie - jak działa e-lock?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

NAZIR

Cytat: kaligula w 04-06-2007, 11:24:49

Chyba trzeba podać login i hasło.  8D
uważam, że powinno się robić tak, ażeby nie było krytyki, tylko aplauz i zaakceptowanie

"A blade with no tip is like a breast with no nipple -- its pointless." - Michael Burch

Farulf

ostatni jest fajny, reszta zbyt kolekcjonerska jak dla mnie.

Zgadzam się z przedmówcą.

Jeśli to to co ja myślę ("zamek" w tych kolorowych scarabach?), to pewnie sprężyna i ta sztabka na środku rękojeści wchodzi w to prostokątne wcięcie w klindze przy rękojeści na tej samej zasadzie co plunge-lock.
Już nie marudzę tak bardzo. Dorosłem czy się zestarzałem?

kali

Cytat: Farulf w 04-06-2007, 11:34:31

Jeśli to to co ja myślę ("zamek" w tych kolorowych scarabach?), to pewnie sprężyna i ta sztabka na środku rękojeści wchodzi w to prostokątne wcięcie w klindze przy rękojeści na tej samej zasadzie co plunge-lock.

nieee to byłoby zbyt proste ;)
na serio - jeśli tak jest, to zwalnia się ją naciskając koniec "sztabki"? ktoś miał to w ręku? wystarczy wersja CRKT - chodzi mi o możliwość przypadkowego otwarcia przez zaciśnięcie dłoni na rękojeści.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Farulf

Cytat: kaligula w 04-06-2007, 11:45:18

na serio - jeśli tak jest, to zwalnia się ją naciskając koniec "sztabki"?

No tak to wygląda. Zwróć uwagę, że koniec "sztabki" który jest dalej od ostrza jest wyższy. Wygląda to jak zwykła dźwignia.
Swoją drogą sam jestem ciekaw czy nie można tej blokady zwolnić przypadkiem.
Już nie marudzę tak bardzo. Dorosłem czy się zestarzałem?

kamboras

W życiu żadnego nie będę miał  :D bo nie potrafiłbym zdecydować, którego wybrać. No porażka, wszystkie mi podchodzą  ;P

Po namyśle, 1, 2 i ostatni. Najbardziej do mnie przemawiają.

XkondorX

drugi...jezu, to jest cuuuudo 8D klinga, damsat, rekojesc...oddam nerke, chuj, dodam pol watroby! CHCE GO!!!!!!!!!!!!

The true rebels always walk alone anyway.

Guldan

mi sie najbardziej podoba czwarty, ten z meteorytem.

rumcajs

Noże piękne i podejrzewam, że bardziej użytkowe niż nam się wszystkim wydaje .
Martwi mnie tylko inne zagadnienie .Czy to jest jeszcze sztuka rzemieślnicza czy popis możliwości nowoczesnych maszyn CNC
W tych nożach tak na prawdę mistrzowski jest tylko damast  .Kowal który go wykuwał ma już powybijane stawy w rękach od wielu lat ćwiczeń i treningów z 5 kg. młotkiem i kowadłem. Cała reszta to projektant z zajebistą wizją ,i operator maszyny który wizje przerobił na ciąg wierszy sterujących obrabiarką .
I właśnie w tym momencie czar dla mnie prysł.

"Combat Knife is actually 10% weapon and 90% tool." Al Mar

ABDUL

Chętnie przygarnę 2. Jest piękny i elegancki. Nie ma zbędnych bajerów, klejnocików i nie wiadomo czego jeszcze.

"When you're pushed... Killing's as easy as breathing."

XkondorX

ABDUL, spadaj, ten noz jest zarezerwowany dla mnie :P

The true rebels always walk alone anyway.

Guldan

coscie sie tak uparli na te cnc? :? jezeli ktos uzywa frezarki, to jeszcze nie jest cnc. ludzie, ISTNIEJA frezarki manualne, sterowane RECZNIE. nie wszystko robi sie na cnc. blednym mysleniem jest ze Allen rysuje caly projekt w komputerze, naciska guzik na frezarce i wyjezdza mu gotowy produkt.

frezarka to tez narzedzie, nie przesadzajmy.

Allen przy frezarce. MANUALNEJ.

edyta:

detal ktory frezuje.

rumcajs

Jeśli te wszystkie łuki i zawijasy wykonuje na tradycyjnej frezarce to chylę czoło z wyrazami szacunku.    :dead:

Guldan

wkleilem zdjecia na ktorych wlasnie to robil. jak chcesz moge wkleic jeszcze cale mnostwo innych, gdzie frezuje i toczy na maszynach manualnych, a takze takie gdzie szlifuje jak normalny czlowiek na szlifierce tasmowej, ba, nawet takie gdzie uzywa recznie papieru sciernego. i to manualnego papieru sciernego, nie cnc.

rumcajs

Zacytuje samego Allena:
http://www.elishewitzknives.com/Knives.asp
"All my knives are made by hand using manual machines. I do not employ CNC machines or outside vendors to aid in the creation of my knives.
All the work is done by myself using the stock removal method."
To mi w zupełności wystarczy

Guldan

papier scierny cnc.

polerka cnc.

ciacho czekoladowe cnc.

wiertarka cnc.

nie wiem co, ale tez cnc.

tokarka cnc.

tasmowka cnc.

kolorowanie cnc.

karabin cnc.

pistolet cnc.

rybak

Cytat: Guldan w 04-06-2007, 17:22:01

wiertarka cnc.

Dziwne - a wyglada, jak pilniczek do manikiuru cnc...
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...