Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

Pochewka do Silurusowego Kuusha.

Zaczęty przez Vercengetoryx, 09-06-2007, 10:21:39

Vercengetoryx

Hej  :)
BY jakoś zapudrowć moje zgryzoty powodowane nie pojechaniem na zlot postanowiłem zrobić ubranko dla mojego nowego customa  :)
Niestety jak zwykle wyszła toatalna kupa  :heart: A dlaczego tak się stało opiszę do drodze.

Etap pierwszy: projekt. Poszło całkiem sprawnie, za drugim razem uzyskałem zadowalające dopasowanie.

Mam taką małą tradycję, że każdy nóż musi brać udział w robieniu swojego ciuszka, Kuushem tnie się skórę duużo lepiej niż nożykiem do tapet za 99gr  ;P

Chwilka kurwa nieuwagi  :frown:  Pierwsza wpadka tego dnia

Całość nabiera kształtów

Przymiarka "perskiego oczka" na linkę

Z jakiejś klamerki po jej rosprostowaniu i skróceniu wykułem takie oto kółeczko.

Nitowanie paska na pasek  ;P

Tu robię bruzdy na aluminiowym oczku by żywica lepiej chwyciła ten detal. Vickowa piłk ado drewna ucierpiała, stępiłą się i jeden czy dwa ząbki straciły czubki  :special:

Początek klęski, zamiast szydła mam jakiś przebijak do cholera wie czego, robi dziury jak chce i do tego rozrywa skórę. Ne wiem dlaczego ale tak fatalnie chyba nigdy nie zrobiłem dziurkowania. Z 10 dziuerk wyszło mi bokiem a erszta nierówno  :dead: Do tego szew jest zbyt ciasny i za blisko krawędzi.

I tragedii część trzecia. Pośpiech. Pochewka była jeszcze mokrawa po formowaniu a ja chciałem ja nawoskować na gorąco. Wosku nei chciała chłonąć więc ją nagrzewałem coraz bardziej aż się troszkę sfajczyła  :special: Te pomarszczenia to efekt. Niemniej jakoś całość się prezentuje. Jest to najbardziej skomplikowana pochewka w mojej dotychczasowej karierze pochworoba i sporo mnie nauczyła.

1. Pasek na pas powinien być inaczej umieszczony, na osi środka ciężkości pochewki z nożem.

2. Zawsze lepiej zrobić ucho na pas 3mm szersze, to jest mocno na styk.

3. Jeszcze mniej kleju.

4. Nauczyłem się dobrze dobierać długość nitów.

5. Udało mi się zgrabnie wpasować oczko na linkę.

6. Muszę sobie w końcu kupić porządny sprzęd do szycia (w tym dratwe) i jakieś dobre szydło.

frez

Zajebista 8D 8D 8D chyba też spróbuje.

Pozdrawiam
Michał

kali

nie wyszła źle. a czego się nauczyłeś, to Twoje. :)
btw: nie lubię tych "majtających się" pochew.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Vercengetoryx

Ja tam nie lubię tych wysoko siedzących bo z powodu dawnego urazu barku nie potrafię zrobić takiego ruchu ręki by nóż wyjąć  :frown:
W sumei to wyszła ok gdyby nie szew i przepalona skóra  :)

kali

też wolę te "niższe", ale z bardziej sztywnym mocowaniem do pasa.

FP

Vercengetoryx

Zależy jak leży. Fakt, z dyndającej gorzej się nóż wyjmuje ale np. na kajakach gdzie się sporo siedzi takie mocowanie jest niezastąpione  :)
Jest to także lepszy wybór jak noża używamy rzadko a cenimy sobie wygodę noszenia.

kali

no tak, niskie pochwy zamocowane na sztywno w pozycji siedzącej to tragedia. do siedzenia najlepsze są foldery - ale dla mnie (nie spływam ;) ).

FP

Vercengetoryx

slawol

Po pierwszym wyjeździe w teren każda pochewka będzie poprzypalana(moje przynajmniej :D)
Poza ściegiem fajowo wyszła.
Spływam  co roku,z  nożem na szyi :).Jedyny IMHO wygodny sposób noszenia go w kajaku

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Mario

Verc, nie pierdziel głupot bo wyszła Ci zajebiście.

qkiel

z tym "zajebiscie" to bym nie przesadzal ;)
ale wyszla calkiem niezle
oczko na linewke nie wypadnie ? czemu dzyndzel mocujacy do paska byc na wysokosci srodka ciezkosci ? (teraz to sie moze ladnie wyginac i tak bardziej "szablowo" wisiec)

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

Vercengetoryx

Oczko na linke jest wklejone na epoxy, nie powinno puścić  :)
Dzyndzel mocujący powinien być na osi środka cięzkości by pasek równo pracował, bo tak obciążenie jest większe na jednej stronie co przy 10 000 000 powtórzeń "dyndnięcia" może coś znaczyć  :)
Choć teraz rękojeść jest lekko do tyłu przechylona jak pochewka wisi na pasie i się wygodnie wyjmuje kose, tym bardziej, że przez zadarty nosek należy mocniej pracować nadgarstkiem przy dobywaniu i chowaniu noża  :)

Mario

Cytat: qkiel w 09-06-2007, 13:23:46

z tym "zajebiscie" to bym nie przesadzal ;)

Zajebiście bo :
- się mnie podoba,
- ja bym tak nie zrobił,
- to chyba przecież raczej jego początki ( już widzę ukryty talent )  :D

Vercengetoryx

Dzięki Mario za miłe słowa ale do "zajebiście" to mi brakuje zrobionych  60 pochewek więcej  :)

qkiel

Cytat: Vercengetoryx w 09-06-2007, 14:22:55

Dzięki Mario za miłe słowa ale do "zajebiście" to mi brakuje zrobionych  60 pochewek więcej  :)

zjadles jedno zero ;)
to nie zlosliwosc, a zycie podpowiedzialo :)

p.s.
przypieczenie wyglada na fotach bardzo fajnie

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

Mario

Cytat: Vercengetoryx w 09-06-2007, 14:22:55

Po zrobieniu 60 pochewek będę oceniał Cię inaczej, wtedy można będzie wymagać wiele więcej i przypieprzać się o drobiazgi.
Wiadomo, że brakuje jej ( Twojej pochwie  :D )  wiele i że w porównianiu z pochewkami tych którzy robią to od jakiegoś czasu wypadnie słabiej.
Ale teraz nie porównujemy jej z niczym !!
To jest moja ocena początków Twojej zabawy z pochwami.
I powtórzę po raz kolejny.
Jest zajebista.
Gratuluje.

Wszelkie dwuzanczne sformułowania są celowe i zamierzone !!

Vercengetoryx

Cytat: qkiel w 09-06-2007, 14:27:39

Nowa metoda wykończenia, Burning ?  ;P
Jeszcze raz dzięki Mario, jak będziesz mieć jakąś kosę do opochwienia na jesień to wyświadczę Ci usługę za friko  ;P

W sumie to moje problemy wynikają w 80% z kiepskich albo braku narzędzi reszta to zły projekt.
Na jesień jak zdobędę wszelkie szydła, etc. to zacznę robić zajebiste wynalazki, z fręzdzlami, wkładkami z sierści jelonka, etc.  :)

Mario

Cytat: Vercengetoryx w 09-06-2007, 14:38:01

/../
Jeszcze raz dzięki Mario, jak będziesz mieć jakąś kosę do opochwienia na jesień to wyświadczę Ci usługę za friko  ;P

/.../
Na jesień jak zdobędę wszelkie szydła, etc. to zacznę robić zajebiste wynalazki, z fręzdzlami, wkładkami z sierści jelonka, etc.  :)

To ja chcę właśnie taką z frędzlami itp...dosłownie marzę o takiej. Poważnie.
Trzymam Cię za słowo.

CICHY_S

Mi tam leży taka pochewka. Nie wazne jaki ma kształt i kolor byle była funkcjonalna a to oceni właściciel :)
Choć przyznam że nieżadko to pochewka zdobi nozyk :)

_______
https://www.facebook.com/cichyknives/
www.ostrze.com.pl

Krug

Szydło widziałem za 5zł w sklepie szewskim dobre z okutą stopką - można piznąć młotkiem.
Szydło taniej - szprycha motocyklowa, stary pilnik iglak, - ostrzysz grot(wg uznania - długość, grubość), z drugiej strony robisz kwadratowy szpikulec jak w pilnikach, chwyt z kawałka drewna(mały drewniany uchwyt do pilników - ma już otwór do wciśnięcia grotu)

Cytat: Vercengetoryx w 09-06-2007, 14:38:01

Cytat: qkiel w 09-06-2007, 14:27:39

Nowa metoda wykończenia, Burning ? ;P
Jeszcze raz dzięki Mario, jak będziesz mieć jakąś kosę do opochwienia na jesień to wyświadczę Ci usługę za friko ;P

W sumie to moje problemy wynikają w 80% z kiepskich albo braku narzędzi reszta to zły projekt.
Na jesień jak zdobędę wszelkie szydła, etc. to zacznę robić zajebiste wynalazki, z fręzdzlami, wkładkami z sierści jelonka, etc. :)

Te zfuterkiem to zrobią  furorę u pannienek....
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.