Reklama

zbrocze

Zaczęty przez Lothian, 12-06-2007, 17:22:19

Lothian

Cytat: Harry w 10-06-2007, 23:29:10

Szerokie zbrocze spełnia swoje zadanie

To znaczy jakie zadanie?
"I nastąpiła walka na niebie" (Ap 12, 7)
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
(Ap 20, 10)

Harry

Dokładnie takie, do jakiego zostało stworzone... Zresztą sama nazwa to mówi.

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

MaC

W wikipedii podają:

Zbrocze - podłużne nacięcie na głowni noża lub miecza mające usztywnić głownię oraz zwiększyć jej udarność.

W jaki sposób wybranie materiału może usztywnić? Jestem za tępy  :dodge:

Vercengetoryx

weź patyk i go zegnij. Działa tak? A teraz zrób w nim takie żłobienie i raz kolejny zegnij. Nie działa.  :)

kali

w podobny sposób jak blacha falista albo tektura falista jest usztywniona w jednym kierunku.

FP

Harry

Do tego wszystkiego dodałbym, że zbrocze nie tylko poprawia charakterystykę wytrzymałościową ostrza. Z doświadczenia wiem, że krwawienia z ran zadanych ostrzem ze zbroczem są znacznie, znacznie większe, niż w przypadku ostrza bez zbrocza...

kali

taaak? co to za doświadczenia masz? robiłeś testy na żywych ofiarach nożami o tej samej geometrii, różniących się tylko zbroczem?

FP

thorneb

Jakoś nie wierzę, że zbrocze poprawia wytrzymałość ostrza, a to z ranami to też chyba ostro przesadzone , czy może próbowałeś na kimś i wiesz  :/ ?

Cytat: Harry w 12-06-2007, 20:09:34

Do tego wszystkiego dodałbym, że zbrocze nie tylko poprawia charakterystykę wytrzymałościową ostrza. Z doświadczenia wiem, że krwawienia z ran zadanych ostrzem ze zbroczem są znacznie, znacznie większe, niż w przypadku ostrza bez zbrocza...

Harry

Rozgryzłeś mnie. Robiłem modele Kabarków w skali 1:25 - jedne miały zbrocze, inne nie. Potem dźgałem chomiki w to samo miejsce i wszystko ujmowałem na wykresach...
Lekki offtop się chyba robi :/

Edyta:
Polecam artykuł, który tu został przytoczony. Praktycznie wyczerpuje on to zagadnienie. Różnicy w sile wyjmowania/wkładania noża nie widać to fakt. Ale krwawienie jest większe i dosyć łatwo to wyjaśnić. Każdy organizm broni się przed wykrwawieniem między innymi obkurczając naczynia i zwiekszając objętość krwi. Obkurczanie naczyń krwionośnych jest tym większe/szybsze im szybciej nóż się wyjmie i rana niejako sama się zamknie; wszystko zależne jest też od wielkości naczynia i ciśnienia krwi jakie w nim panuje. Jeśli nóż zostanie w ranie, to sprawa jest jeszcze prostsza - sam nóż ściśle przylegając w ranie do jej krawędzi (i przeciętych naczyń), zatyka sobą naczynia krwionośne. Dlatego też nigdy nie wyjmuje się noża, gdy nie mamy możliwości dostania się do większych naczyń i ich zaciśnięcia. Jeśli zbrocze jest dobrze zaprojektowane, jest odpowiednio szerokie, jest odpowiednio płytkie ale też odpowiednio głębokie, to z jego istnienia można czerpać tylko korzyści. Wypływająca krew nie pozwoli na dokładne zamknięcie się naczyń, a większy ubytek krwi jest niejako "naocznie" zauważalny. Nie mam czasu aż tak się rozpisywać, i podejrzewam, że wszelkie użyteczne informacje można znaleźć w necie.

Edyta 2:
Nóż bez zbrocza o masie m1 względem noża ze zbroczem o masie m2; m1>m2 a wytrzymałość ostrza została podobna. Prosty przykład łyżeczek w McDonalds i innych jednorazowych sztućców. Zresztą nie tylko w jednorazówkach można zauważyć, że rączki potrafią mieć "zbrocza" praktycznie na całej swej długości. Dzięki temu trudniej jest złamać taką łyżkę, a jeśli już to zrobimy to często w miejscu, gdzie trzonek łączy się z samą łychą...

thorneb

Po prostu jak chcemy wiedzieć skąd masz taki pogląd. Czyżby magia marketingu tutaj zadziałała ;) ?

graf

To nie jest tak że zbrocze poprawia wytrzymałość ostrza.
Chodzi o to że jeśli weźmiemy  ostrze 3/8" ze zbroczem to będzie on wytrzymalsze od ostrza 1/4" bez zbrocza, przy porównywalnej wadze.
Jednocześnie jednak ostrze 3/8" bez zbrocza będzie wytrzymalsze o obu wcześniej wymienionych.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Vercengetoryx

jakim cudem zbrocze zwiększa krwawienie rany? No chyba, że porównujemy kosę wsadzoną w bebechy i zostawioną tam, wtedy tym kanalikiem może krew uciekać. Oto chodzi ?

MaC

Z blachą falistą kapuje, tyle, że w takim przypadku nie ma mowy o wybraniu materiału (redukcji masy/objętości) jak to ma miejsce z klingą. Zmienia się jedynie geometria powierzchni.

Eee te Wasze teorie, przed chwilą połamałem ołówek ze zbroczem  :dead:

:D

kali

zmienia się geometria przekroju, usztywnia to głownię w kierunku podłużnym. ale nie wiem nawet czy w nożach ten efekt jest mierzalny, w koncerzach czy szpadach sądzę że jest. no i zmniejsza masę.
a uchodzenia krwi nikt nie udowodnił, uznaje się to za bajkę.

FP

pecado

Cytat: MaC w 12-06-2007, 20:30:31

Z blachą falistą kapuje, tyle, że w takim przypadku nie ma mowy o wybraniu materiału (redukcji masy/objętości) jak to ma miejsce z klingą. Zmienia się jedynie geometria powierzchni.

Dobra, coś co na pewno widziałeś w działaniu. Teownik, albo szyna. zwróciłeś kiedyś uwagę, że szyna nie jest pełna w przekroju, ale pocieniona? Nie zastanowiło Cię to? Trudno chyba podejrzewać, że chodziło o utratę masy, prawda?
Teowniki w konstrukcjach budowlanych - też nie są z litych bloków stali, a przenoszą ogromne obciążenia, mimo relatywnie cienkich przekrojów.
Ot, fizyka ;P

Cytat: MaC w 12-06-2007, 20:30:31

Eee te Wasze teorie, przed chwilą połamałem ołówek ze zbroczem  :dead:

A był sztywny czy giętki przed wycięciem zbrocza? Weź patyk

Cytat: kaligula w 12-06-2007, 20:33:31

zmienia się geometria przekroju, usztywnia to głownię w kierunku podłużnym. ale nie wiem nawet czy w nożach ten efekt jest mierzalny, w koncerzach czy szpadach sądzę że jest. no i zmniejsza masę.

Powiedziałbym - zmniejsza masę bez pogorszenia sztywności klingi w kierunku podłużnym.

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

kali

ooo teownik, świetny przykład
porównanie teownika do np. wałka o tym samym polu przekroju

FP

mich123

a taki fajny temat był :/
a tu krew, zabijanie chomików........ :/
sio :)

Luk

Duże zbrocza były przecież stosowane w mieczach, gdzie waga miała ogromne znaczenie i obnizenie wagi klingi o każdy gram miał kolosalne znaczenie dla rycerza. Byłem niedawno na zamku w Malborku, to się naoglądałem :D

Wydaje mi się że nazwa pochodzi od efektu jaki następował po zadaniu rany kłutej takim mieczem - krew wypływała sobie tą rynienką. I to wszystko...

Gzieś słyszałem, że zbrocze miało również inne zadanie.
Krew płynęła w głównej mierze po nim i ewentualne nieczystości i zabrudzenia przylegały właśnie do tego miejsca.
Ponieważ ta powierzchnia nigdy nie przylega do pochwy, a klinga w miejscu styku z pochwą była dużo bardziej czysta to zapobiagało to efektowi "przyklejania się" miecza do pochwy. Wszystko po to, aby zapewniać płynniejsze i szybsze dobywanie miecza. :special: Jest w tym może trochę prawdy, ale moim zdaniem to tylko efekt uboczny. W każdym razie, to chyba bardziej logiczne i prawdopodobne niż kwestia dotycząca niezamykających się naczyń krwionośnych w ranach zadanych taką głownią...

Harry

Ciężko w przypadku Ka-Bara i jego zbrocza mówić o super korzyściach płynących z obniżenia jego masy. Równie ciężko też rozpatrywać w tym przypadku opisany przez Ciebie efekt. Podejrzewam, że każdy z nas ma rację, tylko niepotrzebnie pisząc swoje, negujecie cudze. Zbrocze jest tak "wymyślnym" tworem, że ma te wszystkie zalety, które opisujemy... i na tym chyba wypada zakończyć. Chyba, że Mod przeniesie dyskusję do osobnego tematu, bo to się zrobił tak offtop, że aż strach.