Reklama

Victorinox Bundeshwera + klips

Zaczęty przez Ronin74, 25-01-2008, 13:59:40

maba

Dla mnie niemal idealny były Hercules one-hand, plain. Why? ma cztery śrubokręty :grin:

demon

Dla mnie BOMBA ! Gdyby nie te combo powiedziałbym scyzoryk idealny. W obecnej sytuacji "tylko" 9+/10 ;)

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

exStudent

:dodge: no bez bicia przyznaje się, że nie używałem.
Ale kwestia ostrzenia mnie przeraża. Kiedyś mini pike combo póbowałem naostrzyć, i poległem. Teraz używam forestera,jest wypas, czasami tylko brakuje tej możliwości "taktycznego" otwarcia  :shades:

gromand0s

BP jest odczuwalny ale tylko wtedy, gdy trzymasz ostrze jedną ręką a drugą-rękojeść. Normalnie jak coś kroisz to nic nie czujesz.  Mnie to nie przeszkadza bo do cięższych robót są inne funkcje/narzędzia ;-)
Co do ostrzenia.. eeeee.. na razie nie było takiej potrzeby :>

CytatThat guy does not want to cease fire. Get some!

Fauxpas

Cytat: exStudent w 25-01-2008, 23:22:51

:dodge: no bez bicia przyznaje się, że nie używałem.
Ale kwestia ostrzenia mnie przeraża. Kiedyś mini pike combo póbowałem naostrzyć, i poległem. Teraz używam forestera,jest wypas, czasami tylko brakuje tej możliwości "taktycznego" otwarcia  :shades:

Tylko, że to "combo" na Vitkach to nie są, aż takie same zęby jak np spyderedge i można je po prostu olać ostrząc na płaskim.
Poza tym widziałem jak ktoś na sosaku pokazywał, że zjechał te zęby na płasko i ma teraz wersje plain.

Dexameth

Pokazywał Rybak , całkiem nieźle mu to szło i wcale nie wychodził z tego plain- twierdzi że wystarczy przejechać po końcach ząbków płaską ostrzałką pod odpowiednim kątem.

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

exStudent

e tam, gadanie......

........nie straszcie mnie,bo sobie jeszcze kupie  ;-)

Stumpień

ok może inaczej :P czy mógłby ktoś zrobić zdj tego combo po różnymi kątami?

pozdrawiam

Cytat: Jakiś ważny profesor w 29-04-2008, 13:38:18
[...] każdy prawdziwy facet musi mieć swój nóż bo bez noża to ciota a nie mężczyzna.

burt666

Klips to jedna z rzeczy, których brakuje dużym vickom. Chociaż ja bym wolał odwrotnie, tak żeby przy wyjmowaniu złożone ostrze było skierowane w dół i nie mogło się otworzyć przez przypadek przy wyciąganiu, lub gdyby otwarło się w kieszeni nie poraniło ręki przy sięganiu po nóż. Swoją drogą nie wiem czy temat był już gdzieś poruszany, ale zauważyłem że w wielu nożach klips jest założony właśnie w ten sposób jak na załączonym zdjęciu. Nie wiem, jak sprawa się ma z vickami, bo w sumie jest tam sprężyna i nie jest łatwo otworzyć ale przy klasycznych linerach lub framelockach ostrze może się wysunąć w kieszeni i wtedy ładujemy łapę wprost na otwarte ostrze.

Vick

Cytat: burt666 w 28-01-2008, 12:22:24

Klips to jedna z rzeczy, których brakuje dużym vickom. Chociaż ja bym wolał odwrotnie, tak żeby przy wyjmowaniu złożone ostrze było skierowane w dół i nie mogło się otworzyć przez przypadek przy wyciąganiu, lub gdyby otwarło się w kieszeni nie poraniło ręki przy sięganiu po nóż. Swoją drogą nie wiem czy temat był już gdzieś poruszany, ale zauważyłem że w wielu nożach klips jest założony właśnie w ten sposób jak na załączonym zdjęciu. Nie wiem, jak sprawa się ma z vickami, bo w sumie jest tam sprężyna i nie jest łatwo otworzyć ale przy klasycznych linerach lub framelockach ostrze może się wysunąć w kieszeni i wtedy ładujemy łapę wprost na otwarte ostrze.

Noszę na codzień na zmianę kilka noży z liner lockiem i jeden z frame lockiem, klipsy mam różnie, ostrzem w górę też  i nigdy nie zdarzyło mi się żeby nóż sam się otworzył. Linerlocki zazwyczaj mają kulkę która przed tym zabezpiecza. Jeśli nie ma kulki, jest przynajmniej wytłoczenie w kształcie  półkuli. Zdarzenie takie być może jest możliwe podczas skoku na bungee lub ze spadochronem, ale przy normalnym chodzeniu / bieganiu raczej mało prawdopodobne.

demon

slip-joint (nigdy nie pamiętam czy to się pisze przez myślnik czy nie :( ) trzyma ostrze w pozycji zamkniętej na tyle solidnie, że inne blokady mogą mu tylko pozazdrościć. Mało prawdopodobne jest, że nóż się sam otworzy. Temat był już parę razy poruszany, z tego co pamiętam zgodziliśmy się, że najbezpieczniejsze jest noszenie noża ostrzem przy szwie spodni - nawet rysunek taki wstawiłem ;)

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Schtruntz

Vicek z klipsem byłby chyba najbezpieczniejszym nożem do noszenia tip-up
spróbujcie w takim wytrząsnąć ostrze "z nadgarstka"  :]

a co do tematu wątku:
świetna robota, panie Ronin 74 !!!

Desordem e Regresso

kooniu

pozazdroscilem no i .... mam i ja  :D
klips od jakiegoś chińczyka, dziurki podwiercone tylko w okladkach szpikulcem drugiego Vicka, osadzone na superglue gel i okazuje sie ze daje radę  8D

a tak w kieszeni wyglada

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

Vick

Brawo Kooniu !!!

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Victorinox zaczął w międzyczasie montować klipsy fabrycznie (może spece od Victorinoxa czytają nasze forum ?  ;P)
Ale na razie chyba tylko w Sentielu montują, więc w wieloczynnościowym scyzoru masz jako pierwszy, jeszcze  ;)

kooniu

widzialem w wątku swissbianco - lepiej skonstruowana jest oryginalna okladka ale i taka daje spokojnie radę - w takim ulozeniu jak jest zastanawiam sie nad ....wawe  ;P

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

Vick

Cytat: kooniu w 24-04-2009, 19:50:04

zastanawiam sie nad ....wawe  ;P

To już chyba zbyt taktycznie jak na Victorinoxa, ale kto wie, jeszcze chwila a stary dobry europejski scyzor wyprze całkowicie amerykańskie nowoczesne taktyczne foldery  ;)