Reklama

deska do krojenia

Zaczęty przez arturo33, 19-07-2008, 15:01:56

Mattia

@pj26 - po ostatnim olejowaniu poczekaj dłużej, na przykład tydzień. Wówczas efekt powinien być lepszy.
Pozdrawiam 

banax

Wreszcie kupiłem fajną deskę, mam nadzieję że będzie dobra :).

1731149398721.jpg

Swirek89

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

MC_

Facet fajnie opowiada i dobrze się go słucha.

Jakieś 3 lata temu kupiłem deskę dębową na allegro i jestem z niej zadowolony. Te wynalazki w stylu Parkera to już kosmos finansowy.

klepko

Z takich dobrych reczy jakie mi się przydały: Airfryer, urządzenie które poznałam zbyt późno, żeby moje całe życie nabrało sensu Mycie czarnej szklanej płyty kuchennej (mam gazową) zwykłą gąbką do naczyń i płynem do naczyń. Koniecznie zostawić pianę i jej nie ścierać do sucha. Kuchenka jest czyściutka bez smug w takim systemie mycia Życia sobie nie wyobrażam bez płynu do naczyń, sody oczyszczonej i octu. To trio które poradzi sobie z każdym brudem Kran który jest ruchomy. Ale nie taki sztywny. Taki z uchwytem na tego siusiaka co leje wodę  wtedy to jest bardziej elastyczne i łatwiej mamewrowac przy płukaniu czy nalewaniu.No i warto jest sie też zastanowić nad dobrym młynkiem elektrycznym https://ezakupowo.pl/Mlynki-elektryczne-c3383 Jak tutaj.

porcelanowy

Powitoł
Pytanie tyczące deski sztorcowej dąb/buk: jakiej minimalnej grubości się trzymać?
3cm wystarczą do zwykłego używania (bez mycia w zmywarce, bez rąbania kości/mrożonek/itp)?

Carmen

Standard to raczej 4 cm. Mam sztorcową (4ka jakaś fabryczna) i własnej roboty klasyka z jesionu też 4 cm mi wyszło. Prawdę mówiąc nie widzę jakichś zdecydowanych zalet sztorcowej o ile materiał to drewno twarde/młotem to toto nie walę. Jesion w moim przypadku spisuje się bdb, a zasadniczo jest drewnem kruchym, nic jednak na to w desce do krojenia nie wskazuje.
Pewnie kolejną zrobię z buku lub coś miękkiego bardziej pod ostrza kuchenno japońskie, tu jednak może być kłopot z ciężarem dechy, ta powinna być użytkowo ciężkawa co by zachować stabilność.

03-03-2025, 10:10:25
IMG_3505.jpg
jesion, 44x35x4, zdjęcie uraszcza bo kształt to rąb po lekkim skosie 35na29 w najwęższym miejscu. Używam znacznie częściej niż sztorowej o nieco większych wymiarach. Kotlety też na niej się tłucze.

Szuja

Ostatnio trochę pracuję z drewnem i zrobiłem takie sztuki:

" No, try not...do or do not, there is no try " (c) Yoda

Co i gdzie?

Deski i listwy

Mattia

Niestety zdjęć nie widać.
Pozdrawiam

Szuja

Nie wiem jak to dodać żeby było widać fotki.
są tutaj: https://unsplash.com/photos/5zUN5r8AI7Y

Co i gdzie?

Deski i listwy

biathlon

Bardzo ładne, fajne wykonanie , promyk na krawędzi, podfrezowanie. Trochę się musiałeś z tym pomęczyć. A czym klejone?

Szuja

klejone to było 5 razy, titebond 3 z wielu powodów...
wykończone 100% olejem tungowym.
Realnie taką deskę robi się 2 tygodnie.

Co i gdzie?

Deski i listwy

biathlon

Cytat: Szuja w 30-03-2025, 17:08:42

klejone to było 5 razy, titebond 3 z wielu powodów...
wykończone 100% olejem tungowym.
Realnie taką deskę robi się 2 tygodnie.

- klej bardzo dobry wybór
- zabawy z cięciem i klejeniem musiałeś mieć, przy twardym drewnie warto trzymać dłużej w ściskach więc nie wątpię że dwa tygodnie
- fajna gratulacje 

porcelanowy

Powitoł
OK, mam i ja:
1000020724.jpg

Kupiłem z ciekawości lokalnie 35x25x3,5cm za 70 zet, bo ma felery na drugiej stronie.
Fajna, ładna, zobaczymy jak będzie się sprawować.

Myślałem, że pozbędę się bambusowej z lidla, ale Małżonka powiedziała, że takiego ciężaru nie będzie dźwigać i bambus zostaje ;)

ClipointLover

Cytat: banax w 09-11-2024, 12:04:12

Wreszcie kupiłem fajną deskę, mam nadzieję że będzie dobra :).

1731149398721.jpg

mogę prosić o linka?

banax

Szuja

A takie powstały ostatnio.
IMG_8109.jpg

Co i gdzie?

Deski i listwy

muunek

bardzo ładne..
takie "parkietowe" ;)

sprzedajesz?

11-06-2025, 12:29:54
już znalazłem :P

porcelanowy

Powitoł
Wygląd bomba ;)
Gdyby ktoś ceny nie rozumiał:

Trzeba niestety kliknąć w YT.

Deski storcowe chyba nie dla mnie: ciężkie i niegramotne. Sięgam po nią w ostateczności, gdy robota dłuższa.
Za to do serwowania świetnie się prezentuje i głównie przez to zostaje.

kw3107

Do lidla rzucili deski akacjowe, nawet niedrogo to jedną kupiłem. Mam nadzieję że prędko się nie rozlezie.