Reklama

Polerowanie okładzin z rogu, czym?

Zaczęty przez hair, 26-08-2008, 12:47:52

hair

Witam,
nie jestem pewien czy to dobry dział, więc proszę o ew. przeniesienie. Jak w temacie, chciałem zapytać czym mogę wypolerować stare okładziny z rogu? Nabyłem jakiś czas temu stare navajo, trochę go wyczyściłem i teraz biorę się za polerowanie, rękojeść jest bez większych braków, pęknięć itd. chciałem ją tylko wypolerować ale nie bardzo wiem czym a nie chciałbym spieprzyć bo trochę mi na tym maleństwie zależy więc pytam Was jako bardziej doświadczonych ;P.
Jeszcze jedna sprawa, mam drobną pastę polerską a na ostrzu jest nieco rys i wżerów, polećcie jakieś dobre pasty polerskie, którymi mogę to usunąć bo z tą jedną moją wiele nie zdziałam, gdybyście mieli jakiś zaufany sklep/osobę z takimi rzeczami możecie dać jakiś kontakt- byłby wypas  ;)
Dzięki z góry za odpowiedzi

karud

Te okładziny są z rogu czy z poroża? Jak z rogu to praktycznie każda pasta polerska, zależy głównie od koloru rogu - do czarnego możesz uzyc i zielonej , do jasnych raczej białej na kredzie. Poleruje sie bardzo łatwo szczegolnie na szmacianej szczotce.

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

hair

Dzięki za odpowiedź, hmm no właśnie z rogu czy z poroża a jak mogę to rozpoznać? Wydaje mi się, że z rogu bo gościu na aukcji tak napisał, ma szary kolor i wydaje mi się, że w hiszpanii raczej wykorzystywali do tego róg niż poroże w przeciwieństwie np. do środkowej europy ale na 100% to nie wiem heh ;), możesz polecić mi jakąś konkretną pastę? Wczoraj przeszukiwałem jeszcze forum pod kątem polerki i ktoś pisał że "Autosol" to dobra pasta do metali itp. nada się do rogu?

killrathi

możesz wrzucić fotke? postaramy się rozpoznać

hair

jasne, zaraz po pracy wrzucę jakieś zdjęcie, dzięki ;)

hair

Witam,
tak jak obiecałem, wstawiam fotkę, najlepsza jaką miałem, mam nadzieję, że dacie rade to rozpoznać a jak nie to zrobie jakieś lepsze zdjęcie.

pozdrawiam ;)

soballa

Witaj! Strasznie ten róg zmęczony i wytyrany :( Poszczerbiony, chyba były okładziny punktowane do wiercenia- a co byś powiedział na dorobienie nowych okładek? U Karuda kupisz za 4 dychy śliczne płytki z bawoła afrykańskiego. Trochę pracy i będzie nożyk miód- malina!

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

topek

Dokladnie sobie wszystko przemysl. jezeli masz zamiar noza uzywac to sadzac po fotce nalezaloby zaczac od papieru sciernego.Na poczatek 600-ke. ALE, jezeli tworzysz kolekcje, to tylko polerka delikatna pasta. pozostaw jak najwiecej z orginalu.

hair

zgadzam się, że róg nie jest miejscami w najlepszym stanie ale ogólne wrażenie nie jest takie złe jak akurat na tym zdjęciu, zgadzam się też, że okładki Karuda na pewno wyglądały by lepiej ale faktycznie tak jak napisał topek, to ma być tylko ozdoba kolekcji i nie mam zamiaru go używać, w związku z tym nie chcę likwidować wżerów na ostrzu, pęknięć i wyszczerbień na rogu itd. chcę jak najwięcej oryginału tylko wyczyścić go i wypolerować. Poprzedni właściciel twierdził, że jest z początku XXw., ja nie jestem ekspertem w ocenie wieku broni białej ale wygląda na to, że mówił prawdę więc maluch ma już swoje lata. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, więc rozumiem, że to róg i mogę go potraktować zwykłą pastą polerską tak?

karud

Tak to jest zdecydowanie róg, ale jak ma być do kolekcji to ja bym go nie polerował. Spróbuj najpierw przetrzeć delikatnie olejkiem, najlepiej kameliowym bo nie zasycha. Róg powinien nabrać głębi koloru i lekkiego połysku bez ingerencji w ślady zużycia (no najdrobniejsze ryski moga optycznie zaniknąć). Potem trzeba co pewien czas powtórzyc operację, ale to dobrze wpływa na zachowanie rogu, który dość silnie reaguje na zmiany wilgotności. Polerowanie jest niezbyt bezpieczne, dość łatwo "przepolerować", róg jest jednak dość miękki  ;>

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

hair

dzięki za podpowiedź, spróbuję z tym olejkiem, pokaże efekty jak skończe;)