Reklama

nóż za ok 100zł

Zaczęty przez Freeze, 06-04-2005, 16:44:13

muzyczka

Muszę kupić nóż za ok.100, na prezent dla kumpla, Nie będzie go potrzebował do b.ciężkich prac., Nie orientuję się czy te pieniądze ni są zbyt małe, ale chciałbym żeby jego trwałość była na przyzwoitym poziomie i wgląd jakiś solidny.
Czy ktoś mógłby mi doradzić jakiś konkretny model albo producenta.?

Guldan

muzyczka

Zapomniałem dopisać: stała głownia.

Guldan

timberline mini pitbull

dzey

jakas ladna Muela :D

vae victis.. [biada zwyciezonym]
KFF - "Knives For Fun"
DAGA

gacman

hmmm.....szkoda ,ze fixed wchodzi w gre.....bo w sumie na prezent najlepszy jest victorinox , modeli jest od groma (pod zawod czy hobby)
Ale jesli stalka to jak wyzej .....muelka ;)

In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damntation. Amen.

wysz

Marttiini Lynx (jak dorzucisz 29 pln)
Naprawdę cięzko jakies przyzwoite fixed znaleźć w tej cenie.

moze..hm... Osa?
(O kurwa! powiedziałem "Osa"?!   :@ )
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 06.04.2005r.- 21:03 ]</span>

dzey

OSA to fajny noz roboczy - ale srednio go widze na prezent - chyba ze gosc jest harcerzem/survivalowcem itd...

Muela jest znowu ladna - z calkiem przyzwoitej stali jak dla zwyklego zjadacza chleba (ta wanadowa - ale i INOX tez nie tepi sie tak szybko) - do tego jest BARDZO duzy wybor i ceny tez bardzo przystepne

ja mialem i 2x OSE i 2x Muele - chwale sobie i polecam komus kto nie chce wydac kupy pieniedzy na cos "profesjonalnego" (czyli de facto ulec swojej zadzy posiadania czegos o czym czytal dlugie godziny w internecie)

KFF - "Knives For Fun"
DAGA

Blacha

napisz coś o kumplu dla którego prezent, gdzie pracuje czym sie interesuje, do czego mu ten nóż , dlaczego stała ostrze - im więcej info o kumplu napiszesz tym łątwiej będzie nam pomóc w wyborze dobrego noża dla niego.

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

wysz

Młela? Panowie - bez jaj proszę.
Która ja sie pytam? Bo ja nie widze żadnego modelu Młelki za 100 pln na którym warto byłoby się zastanawiać.

Nawet fajniutki Ibex się nie łapie...

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 07.04.2005r.- 02:12 ]</span>

dzey

jak juz pisalem - kwestia tego czego oczekujesz od noza..
Muela to znane noze MYSLIWSKIE i jako takie sa uzytkowane przez ludzi.. nie sluza do wylamywania drzwi ani prucia lodowek - ale do ciecia sa naprawde dobre
jesli ma byc to prezent - to sadze ze sa one idealne - skorzana pochwa z logo MM - noze i male i duze - z zabkami i bez - z rekojesciami z gumy, poroza itd.. mozna wybrac bardzo konkretnie pod dana osobe

i krytykowanie w stylu "bez jaj prosze" bez podania innej alternatywy jest bez sensu - jesli juz mowisz ze nasz pomysl jest zly to podaj lepszy.. bo jak narazie to  Marttiini Lynx sie nie lapie bo przekracza budzet

KFF - "Knives For Fun"
DAGA

muzyczka

Kumpel, dla którego szukam prezentu, jest "starym pierdzielem" (tak jak ja) ma 27 lat. Z grupą znajomych jeździmy czasem na weekendy, czy wakacje, ostatnio w modzie są bieszczady. Pewnie wyjazdy mogły by być trochę harcorowo/survivalowe ale zazwyczaj zabieramy ze sobą baby ;).
Tak jak w poprzednich postach, mój kumpel nie szuka noża do przecinania lodówek i wieszania się na nim na drzewie - bo tak mozna nóż złamać ;)  :)  (pozdrowienia dla kolegi który poniósł stratę..)  :) . Potrzebuje nóż do cięcia, strugania drewna - prac obozowych - ogólnie rzecz ujmując. Ewentualnie, spodadycznego patroszenia "stworów" (sarny, jelenie, dziki). <Mile widziana byłaby pochwa kydexowa, tak jak w Timberline Mini Pit Bull - tylko obawiam się czy ta stal nie będzie zbyt marna. W sumie nie wiem jaka jest stal stosowana w Muelach...

Przglądałem ofere Mueli, chyba znajdę coś odpowiedniego, ale widzę że chyba trudno jest kupić za stówkę nóż, który będzie trwały jak na prezent przystało. Może powinienem podnieść nieco poprzeczkę.

Co sądzicie o Kopromedach, szczególnie wz. 26 i 27 - 440C chyba nie jest złym wyborem za taką cenę ?

wysz

Dzey - widze, ze sie nie rozumiemy brachu... Gdzie ja napisałem, że pruję lodówki i sie na nożu wieszam? A przykłady juz podałem - Rysia i Osę. Zaznaczając przy tym, fixed w tym przedziale cenowym to niepotrzebny wydatek pieniedzy. Bo cięzko cos porządnego znaleźć.
Czy koledze który by szukał roweru na prezent (powiedzmy do 200 pln) tez byś poradził by pojechał do Leroy Merlin albo innego Auchan?
Dla mnie Młela to nieergonomiczne,  niewygodne  i w dodatku tandetnie wykonane ostrza. A uwierz mi - kilku Młelek używałem. I dziwi mnie estyma jaka te noże ciesza sie wśód braci harcersko-militarystycznej. Podobnie jak wszystkie produkty Kabaropodobne.
Rozumiem, że jako aktualny własciciel dwóch takowych - wkurzasz się na krytykę. Rzecz najnormalniejsza w swiecie. Mi Młelki źle leżą w łapie  i dlatego nie polecam. Wcale nie dlatego, ze "naogladałem się nozy w necie". Ino dlatego, ze lubię wygodne i niezawodne narzędzia.
I nie doszukuj sie w tej krytyce jakis podtekstów. :)

Philu - zastanów się nad folderkiem, bo na wyjazdy weekendowe z dzieciakami w zupełności wystarczy.
Albo zrzućcie się we dwóch na prezent. :)

pozdrawiam
wysz

Blacha

dobry fixed za 100 to ciężko będzie - do głowy mi przychodzi jeno Bushman cold steela i all terian hunter, ew. w granicach 150 pln ze stanów można coś ściągnąć ciekawego.

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

dzey

Wysz:

bylem posiadaczem dwoch Muelek :) obecnie Gamer, Spike, OSA (sporadycznie).. a Muelki sie polamaly - ale po dlugich latach sluzby w ktorych ich bynajmniej nie oszczedzalem - stad je polecam..
i obiektywnie patrzac - jesli chodzi o wydanie do 100zl na noz i wykorzystanie go potem na wypadach ze znajomymi do naostrzenia patyka czy naciecia kielbasek taka Muela bedzie sie swietnie nadawala bo nie potrzeba tutaj stali S60V czy grubosci 6mm i tez w takim nozu nie bedzie sie zwracalo wiekszej uwagi na to czy sie porysowal czy nie bo nie kosztuje XXXzl zeby nie mozna sobie bylo drugiego kupic po roku czy dwoch.. a jako ze to ma byc prezent mozna wybrac cos ladnego (np z porozem jelenia or smth)

jesli mam polecic jeszcze inny "tani" fixed to polecam Gamera - cena w US jakies 27$ + koszt przesylki czyli w tych 110zl mozna sie zmiescic..

KFF - "Knives For Fun"
DAGA

Fred

No wlasnie, jesli ma byc dobrze i tanio to tez polecalbym Benchmade Gamera.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

StaszeK

Jeżeli ma być twarda pochwa to najtanszymi, dobrymi nożami do cięcia i strugania (bez zapasu mocy), które można kupić w Polsce sa:
- All Terrain Hunter, Cold Steel (w Pentagonie 150 zł)
- Gamer, Benchmade (Military lub Alert)
StaszeK

wysz

Własnie wróciłem ze Świata Noży  i go przy okazji zapytałem. Wg Jarka odpowiedź na to pytanie brzmi:
Kuchenny Victorinox za 99 pln. :) :) :)
Mini Bushman i All Terrain Hunter nie łapią się cenowo...

kiedi

Szczerze mówiąc jeśli zastanawiasz się nad kopromedami, to rozważaj raczej wersje matowe nie połysk, wiem połysk ładnie wygląda na początku w trakcie używania stopniowo przechodzi do matowej. Dodatkowa informacja grubość głowni mierzona to 2,5 a nie jak podają 3mm

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

Kubek

Jeśli miał bym wybierać między kopromedem i muelką, to chyba jednak, brał bym muelkę.