Reklama

3G - laminat Fallknivena

Zaczęty przez pecado, 08-04-2005, 21:05:35

bataki

Hej, hej!

Ostrza noży Fallknivena U2 i serii Tre Kronor (TK1, TK2, TK3 i TK4) wykonane są z laminatu, w którym środkowa warstwa odpowiedzialna za trzymanie ostrza to stal proszkowa Super Gold Powder Steel (SGPS) po bokach laminowana jest stalą VG2.

Udało mi się wreszcie znaleźć skład SGPS (a przypadek jest śmieszny bo skład SGPS cały czas był pod opisem serii TK tylko ja przez długi czas nie widziałem związku pomiędzy symbolem 3G, która jest nazwą całego laminatu a SGPS, który oznacza konkretną stal). Znalazłem te dane najpierw w Rosji i w Japonii a potem na stronie Fallknivena - dane się zgadzają.

Skład stali proszkowej SGPS:
C - 1,4%
Cr - 15%
Si - 0,5%
Mo - 2,8%
Mn - 0,4%
S - 0,03%
P - 0,03%
V - 2,0%

Stal ta produkowana jest w Japonii i z tego co mi wiadomo używana jest tylko przez Fallknivena na centralną część laminatu.

Nic niestety nie wiem o VG2 - jeśli ktoś coś znajdzie proszę o uzupełnienie.

Wygląda na to że Fallkniven nie został jeszcze sprzedany a właściciele coś przebąkują o wprowadzeniu laminatu 3G do znanych noży "starej" generacji...

Zaczyna to wyglądać interesująco!

Co sądzicie o tym laminacie?

Bataki

[ Redagowany dnia  ]

peterskin

laminat to ciekawa rzecz ale w przypadku Fallkniven idąc w górę ceny coraz wyższe a noże mniejsze
metodą indukcji F1 z laminatu będzie kosztował 1000pln a to już trochę dużo
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 08.04.2005r.- 22:49 ]</span>

psychiatrist

wiem, ze juz bylo ale znalezc nie moge. nie wiecie kto sptrzedaje same ostrza fallknivena? mozwe byc i laminat-nawet lepiej

A czytaj se kurde jak chcesz :D

bataki

Same ostrza Fallknivena sprzedaje firma Artemiks.

www.artemix.com.pl

Sprawdź czy nie mają niedługo promocji - już dwa razy w tym roku można było kupić nóż albo samo ostrze 20% taniej.

Bataki

psychiatrist

A czytaj se kurde jak chcesz :D

peterskin

Byłem w sobotę w Artemixie i obejrzałem fallkniveny i moja ocena to:
ładne ostrza
kiepskie rączki
beznadziejne kydexy do noży

Bierzcie same ostrza i resztę róbcie sami lub niech ktoś z grupy zrobi
(niektórym wychodzi nieźle)