Reklama

Hartowanie

Zaczęty przez soballa, 10-06-2007, 23:47:12

soballa

Odgrzewam stary wątek, troszkę go zaśmiecając.

Pytanie do ogółu: hartowanie kilku blanków NC6- gdzie, na kiedy i za ile? Proszę o pomoc... Niestety Guldanowi znudziło się bieganie do hartowni z przesyłkami- pełne zrozumienie! :) Nie musi byc to poznańska hartownia, jeśli dobra dusza da cynk o sprawdzonej hartowni w Krakowie będę podwójnie happy! A może któryś z mejkerów podjąłby się hartowania...? Czekam na odpowiedz, a sprawa się zaczyna robić pilna ;) Z góry dzięki!

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

Wyrok

a nie wiecie może, czy ktoś w polsce zahartuje mi SW7M ?
trochę roboty z tym jest...

Mam czyste sumienie, nigdy go nie używałem.

przeszczep

Wystarczy napisać w jednym temacie :P A hartownie to raczej masz w tamtym temacie wymienione. A skąd ty jesteś? Wtedy będzie łatwiej podpowiedzieć :)

Wyrok

Wrocław

napisałem w  tamtym, ale uznałem że w tym lepiej, więc napisałem w tym, ale w tamtym już sie nie dało skasować :P

ciężkie jest życie alkoholika...

Mam czyste sumienie, nigdy go nie używałem.

cube

bylem dzis w hartowni centrum obrobki cieplnej na duchnickiej 3 w warszawie, odebrac moje noze. zapytalem sie czy dalo by sie u nich wykonac hartowanie selektywne metoda czesciowego wlozenia ostrza do chlodziwa. tak u nich nie robia ale mozna dac im ostrze oblepione glinka do zahartowania, procedura jest taka sama jak zwykle hartowanie wiec dla nich to nie problem. co ciekawe, facet mowil ze juz tak hartowali miecze i katany wielokrotnie. trzeba sprobowac.
ot info takie podaje.

"Śmierć siedział w swoim ogrodzie i gładził kosę osełką. Była już tak ostra, że każdą owiewającą ulotną bryzę gładko rozcinała na dwa zaskoczone zefirki..." - Terry Pratchett, Kolor Magii

Krug

Dzis dostałem "cynk" że działa u nas w kraju taka firma:

http://internet.bodycote.org/pl

majaca swoje zakłady w  naszym kraju :

http://internet.bodycote.org/pl/standort_detail.asp?id=1&cont=country&nat=pl

które wykonują :

http://internet.bodycote.org/pl/Technologie.asp

Trzeba się jeszcze tylko dowiedzieć czy zechcą  bawić sie w detal na nasze "nożorobskie" potrzeby.
Będę próbował  kontaktować się  z najbliższym mnie zakładem , ale dopiero po świętach.
Jak ktoś jest w goracej potrzebie to wszystkie namiary, kontakty są na stronie.
Pozdrawiam.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

przeszczep

Fajne :) W wawie mają nie duże piece (Ø1200x1200; 1200x800x800 mm) Więc chyba nie liczą wsadu w tonach... Warte uwagi :D

Krug

..... i co najważniejsze (pobieżnie przejżałem ...) robią wymrażanie, cieplnochemiczną. ciekawe jak tam z cenami. Gościu co mi nadał ten adres wspominał że za kilka kg detali zapłacił coś ze 100PLN.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Fred

Przeca Ciulkwens raz hartował w warszawskim Bodykocie ;)
Podobno było ok, tylko, że wolą kilka/kilkanaście noży z jednego gatunku stali, z jednym chyba raczej nie warto iść.
Zresztą może Wojtek sam coś powie jak się pojawi.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

przeszczep

Cytat: Fred w 13-12-2007, 14:29:37

Zresztą może Wojtek sam coś powie jak się pojawi.

Czyli za pół roku :P

wojtekn

no w body bez problemu cie obsluza
wygooglalem ich nr a potem mila pani dala mi komorke do samego kierownika- tez wojtka
bardzo mily koles i mowi ze noze nie raz juz hartowali anwaet miecze japonskie..
i ze wogole nie ma problemu, udalem sie na miejsce tam technik przyjal blanki i kazal wypelnic swistek co to jest i co chce z tym zrobic, to byla n690 zazadalem twardosci 58-60 hrc
potem dostalem ksero tego z kuz wpisanym wynikiem pomiaru wyszlo 57
odpuszczanie bylo zbyt wysokie jak sami powiedzieli
wszystko proste takie jak oddalem tylko ze z perspektywy doswiadczen wydaje mi sie ze nieco brdziej kruche niz zwykle...
co do placenia mieli sie ze mna skontaktowac, nsatapilo to za jakies pol roku, mila pani dzwoni znowu, chce mi fakture wystawic, pyta sie ile ton i jaki NIP a ja opwoiadam jej co i jak i ze nie potrzebuje faktory a nozy bylojakies 1,5 kilograma, zaniwmowila a potem zapytala jaka cene proponuje, ja na to ze 50 pln podala mi dane do przelewu i po sprawie
wiecej u nich juz nie hartowalem, pozniej wysylalem noze do poznania a obecnie zamierzam wysylac do wawy na duchnicka

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

siersciak

Przedwczoraj odebrałem swój nożyk na Duchnickeij i jestem bardzo zadowolony, nozyk(k110 59hrc) zrobili mi na nastepny dzień i nie do końca wiem z jakiej racji udało mi się za niego nic nie zapłacić, ale jak się wywiedziałem drogą mailową to cena jest ok 30zł, trzebaby pójść do nich i usatlić cenę do konkretnego zamówienia.

Nie męcz się, weź większy młotek.

Rynio

Pytanie do knifemaker'ów z Wielkopolski. Gdzie mógłbym zahartować swoje 6H14M  :question: Przydałaby mi się z tym jakaś pomoc.

Jest ryzyko, jest przyjemność.            "gdzie są kluczyki od czołgu?"

aambeeld

znalazłem w anonsach lubelskich

HARTOWANIE, nawęglanie, wyżarzanie, piaskowanie, polerowanie, spawanie elektryczne detali, c.10zł/szt. ŚWIDNIK K / LUBLINA t.0600-249-612.

Sursum corda

Erious

O, to jest ciekawe... Tylko za co ta cena? Czy może wszystko u nich kosztuje tyle samo? :P
Warto by się dowiedzieć o szczegóły, ja wprawdzie na razie chwilę obecną nie jestem zainteresowany, ale juz niedługo(o ile wszystko dobrze pójdzie) będze musiał się rozejrzeć za jakąś hartownią.
Dzięki za info.

...and yet, somehow, life goes on.

aambeeld

nie patrz na cenę - wysyłając ogłoszenie facet musiał popieprzyć coś  w formularzu na stronie anonsów.

edit: do czasu jak Cie potrzeba przyciśnie, moze na knives będzie juz hartownia  ;>

Sursum corda

Erious

Domyśliłem się że coś z nią jest nie tak. Ale jeżeli podaje jakąkolwiek cenę za sztuke to jest nadzieją, że pojedyńcze sztuki też robią. A to już byłoby fajne.

...and yet, somehow, life goes on.

aambeeld

Hej, zaraz - to Świdnik. To moze być bardzo dobra hartownia Zakłądów PZL. Warto zadzwonić!!

Sursum corda

Granado

Może ktoś zna hartownię w Trójmieście?

Pozdrawiam, Krzysztof

trumfel

Co do hartowni w Świdniku to dowiedziałem się że kosztuje 60zł za godzinę pracy pieca, niestety nie wiem ile noży się w tym czasie zahartuje i czy wliczają odpuszczanie

SMF spam blocked by CleanTalk