Reklama

Pytanie o kamień wodny od razors_pl z allegro

Zaczęty przez GrzesB, 12-03-2009, 20:45:47

GrzesB

Witam

Mam pytanie, czy ktoś posiada taką osełkę: http://www.allegro.pl/item570030385_oselka_12000_grit_kamien_naturalny_wodny.html
Jeśli tak, to proszę o podzielenie się wrażeniami z użytkowania. Szukam czegoś, co pozwoli mi wygładzić ostrze po ostrzeniu na lidlowych diamentach i ten kamyk wpadł mi w oko.

MichaelD

IMHO zbyt duza różnica w ziarnistości pomiędzy diamentami z Lidla, a tym kamykiem sprawi ze albo będzie polerowanie trwało bardzo długo, albo efektów w ogolę nie zobaczysz. Inna kwestia nie wszystkie stale " dobrze reagują" na polerowanie krawędzi tnącej. Z moich osobistych doświadczeń, stale na którym wychodzi to na dobre ( oczywiście mowie tu dość ogólnie , bo zależny to jeszcze od czego będziemy ciąć)  to np. LH15 (52100), Aogami Super Blue, VG-10, 1095, M2 . Natomiast stale które lepiej wykańczać jest przy mniejszej ziarnistości (800-1000) INOX (Victorinox), Aus-8, S30V, D2, VG-1

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

GrzesB

Dzięki za odpowiedź.
Ten kamyk odpuszczam, tym bardziej, że ostrzę noże ze stali wymienionych przez Ciebie w grupie, którą lepiej jest wykańczać przy mniejszej ziarnistości.
Czy taka ( http://www.military.pl/dmt_55m/dmt-ostrzalka-dia-sharp-d4-extra-fine_1281t.html ) osełka byłaby  w takim razie dobrym wyborem?

Arosek22

Proponuje najpierw po niebieskiej płytce z Lidla wypróbowac zwykły pasek, który nosisz w spodniach. Parę pociągnięć powinno CIę mile zaskoczyć  ;>

GrzesB

Hmm... sprawdzę z tym paskiem, ale to z ciekawości, na dłuższą metę wolę mieć dodatkową drobniejszą osełkę niż polerować na skórze.
Przy okazji, w moich lidlowych diametach z ostatniego rzutu, niebieskie są najbardziej szorstkie, najdrobniejsze są zielone. Ty masz chyba starsze diamenty, więc chciałbym spytać, jak sprawdzają się po dłuższym użytkowaniu? Cały czas ładnie zbierają?

Arosek22

Zielone ???  :dodge:
Mam kilka kompletów w domu - wszystkie sa w kolorach: CZERWONY, ŻÓŁTY, NIEBIESKI
Nie jest to jednak istotne - istotne jest to, że osełki wystarczą na długi czas, a jeden komplet zawsze nosze w plecaku chociażby po to by noże w pracy ostrzyc ;)

GrzesB

Piszę z pamięci jestem w pracy... Być może żółte, ale to bardziej taka brudna, jasnozielonkawa żółć :)
Na forum jest fotka, chociaż niezbyt wyraźna: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,77357.585.html

MichaelD

Ostrzałki DMT nie miałem okazji próbować, za to posiadam Eze-Lap Diamond Pocket Stone 1x4 (Fine) cena to ~ 7-8 USD, bardzo fajna ostrzałka , klasę wyżej jest Fallkniven DC 4 ( Połączenie Diametu (Fine ) z Ceramika. Bardzo szybko bierze nawet stale szybkotnące ( M2, M4), a na ceramice podostrzysz do do poziomu Scary Sharp, jest lekki wiec glownie ten kamien biore w teren, albo gdy chce podostrzyć nóż bez rozkładania Tri-Angle. Polecam
Kamień Eze-lapa posiadłem z 5 lat i tez bylem bardzo zadowolony do puki nie odkrylem DC4. Obecnie Eze-Lap'a uzywa  mój kuzyn, by biedaczysko mógł ostrzyc sobie  swoja Sebenze i MT LCC/DA. :)

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

kostek.ok

Polecam takie coś : http://www.allegro.pl/item578405128_ostrzalka_oselka_diamentowa_kup_2_wysylka_gratis.html , jest naprawdę świetna jeśli chodzi o podostrzanie stali takich jak s30v -bg42 ziarnistość oceniam na 1000-1200 więc idealnie nadaje się do ostatecznego wykańczania stali zawierających karbidki wanadu , diamęty się nie wysypią bo jest to zrobione z jednolitej masy jak np. alumina , jest bardzo ciężka i krucha , na początku zwyczajnie tępiłem tym noże ale jak się dotarła to jestem naprawdę mile zaskoczony , mili z bg42 ostrzy się zadziwiająco łatwo , dużo szybciej i skuteczniej niż na aluminie o gradacji 600 , przy czym nie pozostawia głębokich rys jakby ręka się omsknęła , nie nadaje się za bardzo do ostrzenia recurwy w 710 bo gabaryty trochę za duże ;)

GrzesB

Ostatecznie zaszalałem i kupiłem diamenty Eze-lap 66SF (1200 grit).
Jestem zadowolony jak diabli! Po dotarciu ostrzałka błyskawicznie podostrza lekko stępione noże (na razie ostrzyłem kute kuchenne Victorinoxy i finkę Frosts). Ciężka, trzyma się stabilnie (ostrzę z ręki), praca z nią to sama przyjemność. Dodatkowo ma fajną skórzaną pochewkę na której można jeszcze polerować kt :)
Nie chce mi się już wyciągać z szuflady Turnboxa, chociaż przyznam, że ostrza wymuskane na białych prętach test golenia przechodziły troszeczkę lepiej.

brtss

razors sprzedaje na allegro  kamienie 2 gatunku w dobrej cenie
więcej tu http://www.allegro.pl/item906073884_oselka_12000_grit_kamien_naturalny_wodny_ii_gat.html

Szukam informacji w jakim stanie przychodzą te kamienie, zamawiał ktoś z forum ?

I cant dance, I cant talk.
Only thing about me is the way I walk.

ekonovember

ja zamówiłem i jestem bardzo zadowolony

mój kamień miał malutkie wykruszenia na samych rogach, raczej nie wymagał szlifowania (z jednej strony na pewno nie) ale i tak dałem go do szlifierza (znajomy) i w tej chwili mam gat I. opłaca się... tylko weź pod uwagę że ten kamień jest na prawdę powolny - brzytwy które zakupiłem ostatnio były ostrzone na większych gradacjach zanim trafiły na ten kamień (na samo polerowanie) bo bez tego nie dało się wyprowadzić ładnej KT (w rozsądnym czasie)

Turtle

A testował ktoś z Was kamienie do ostrzenia brzytew firmy Coticule?
Widziałem, ze w dość sensownej cenie jest grit 8000-10000

Matis

Witam uprzejmie,  :shades:

Tym postem witam się z tutejszą ekipą! Zaglądałem tu od dawna, dzięki tutejszym reckom wybrałem sobie EDC - wielkie dzięki - ale nie o tym rzecz.

Mam i używam 2 kamienie Coticule zwane też belgijskimi żółtymi. Zacznijmy od tego, że to nie firma, ale po prostu nazwa kamieni. Wydobywane są wyłącznie w Belgii, gdzie dziś jest jedyna na świecie działająca kopalnia. Ja używam ich do brzytew, którymi golę się już od 1,5 roku (i nie planuję jak na razie absolutnie tego zarzucić), co nie znaczy że są wyłącznie do tego przeznaczone. Jest to naturalny kamień, więc nie ma stałej charakterystyki, egzemplarze różnią się między sobą, natomiast większością tych kamieni można też naostrzyć naprawdę konkretnie nóż bądź inne narzędzia, te kamienie znane są dobrze wśród stolarzy czy cieśli (niekoniecznie polskich może?).

edit:  Aha, co do ziarnistości - nie można zbyt precyzyjnie o niej mówić, ponieważ  jest to bardzo elastyczny (w sensie zastosowań) kamień. To jak pracuje zależy w ogromnej mierze od gęstości pasty jaką na nim stworzymy. Im rzadsza, tym kamień pracuje wolniej i daje bardziej wygładzoną krawędź.

Nie chcę łamać zasad forum, więc na razie o detalach milczę, ale jestem regularnym członkiem forum poświęconego właśnie ostrzeniu głównie przy użyciu tych kamieni jak i też goleniu się tradycyjną brzytwą. W tej chwili jest to anglojęzyczne forum, ale mam pewne plany by odpalić tam polski kącik, bo widzę że informacji i wiedzy w Polsce o tym kompletnie brak, na czym żerują sprzedawcy. Zabawne nawet, bo nabrałem dziś przekonania przeglądając forum, że światowy boom na polskie Wapienice (tak, tak, naostrzona, gotowa do golenia Wapienica, a jeszcze ze zmienionymi okładzinami, idzie za zawrotne sumy w porównaniu z kupnem w PL - np. 134 kanadyjskich $ czyli... 430 zł wg googla  :rotfl:) zaczął się właśnie tutaj...

Pozdrawiam,
Mateusz

www.artisanshaving.org
www.coticule.be

zebrox

Ja zamowilem dwa kamienia i oba mialy ukruszony rog z jednej strony, a druga strona byla idealna. Ogolnie taka drobnostka ze nie przeszkadza. Ale jako jedyna ostrzalka do noza to one sie nie nadaja, nawet przy niektorych stalach to nie widze sensu polerowania na tym.

Sprzedam: Benchmade Pika, Cold steel Recon1, Cold Steel Code 4

<font size="20">KOLEGO OD KERSHAWA ZAGUBIONEGO ODEZWIJ SIE DO MNIE ZGUBILEM DO CIEBIE KONTAKT.</font>

singh

Kupiłem z razors_pl kamień wodny 12000 II kategorii :). Kosztował mnie 19,- i chwilę pracy z papierem ściernym..  Jestem z niego zadowolony z tą różnicą że używam go do ostrzenia brzytwy.. Noże wykańczam na szarym arkansas. Na moje wymagania to idealnie ... :)

homer

Cytat: zebrox w 22-06-2010, 00:14:02

Ja zamowilem dwa kamienia i oba mialy ukruszony rog z jednej strony, a druga strona byla idealna. Ogolnie taka drobnostka ze nie przeszkadza. Ale jako jedyna ostrzalka do noza to one sie nie nadaja, nawet przy niektorych stalach to nie widze sensu polerowania na tym.

+1. Kamyki drugogatunkowe i u mnie jedną stronę miały w porządku, nadają się jednak faktycznie tylko do brzytew i może miziania węglówek.

Klayman

Czy do tego kamyka drugiej kat. dodawany jest mniejszy do robienia pasty na powierzchni?

Jesli nie to czego uzywacie do wytwarzania jej?

W. Irving

Czoł(gi)em  8D

Cytat: Klayman w 20-07-2010, 13:57:07

Czy do tego kamyka drugiej kat. dodawany jest mniejszy do robienia pasty na powierzchni?

Jesli nie to czego uzywacie do wytwarzania jej?

jest dodawany (przynajmniej ja dostałem).

Co do miziania węglówek - zgadzam się, ale efekt jest rewelacyjny - w końcu brzytwy też w większości to węglówki. W zeszły łykęd dokończyłem (próbowałem dokończyć) ostrzenia noża ze szlifem scandi. Niestety poprzzednio był naostrzoy z lekkim załamaniem KT na 15 st. (triA) i nie do końca efekt mnie zadowala. Ten kamień jest idealny do uzyskania "scary sharp" ale to musi być szlif na zero bez kompromisów. Oczywiście trzeba poświęcić trochę czasu. Drugie "podejście" zrobię niebawem - na diamentach (od wodza) 1200 usunę "kompromis" i potem zrobię "lusterko" tym kamieniem wodnym.
Muszę mieć trochę czasu na to bo idzie wolno, więc jak kto chce szybko to faktycznie na diamentach mniej piwa/innych napojów idzie. Coś za coś  :D

Pozdrówka
Tomek

wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

homer

U mnie też był mały kamyk, co zresztą było zaznaczone w aukcji.

SMF spam blocked by CleanTalk