Reklama

Pytanie o trawienie damastu

Zaczęty przez Grzegorz K., 17-03-2009, 09:55:36

Grzegorz K.

Witam. Od dłuższego czasu śledzę to forum i chłonę wiedzę. Zajmuję się raczej stricte kowalstwem niż nożownictwem ale postanowiłem coś wyskrobać. Odkułem kilka noży, ale pokazywać ich nie będę  :shy: (niegodne i robione z niskowęglówki dla wprawki jeno). Poczuwszy się pewniej zgrzałem pakiet z czegoś w okolicy St3 i kawałka piły tarczowej do drewna. Zgrzało się ładnie po oszlifowaniu nie widzę niedogrzań. Podtrawiłem to w nadsiarczanie potasu. Pokazał się nawet ciekawy wzór ale ni tak wyraźny jak w niektórych produkcjach widzianych na necie. Może za mocno trawiłem nie wiem... czy po trawieniu polerujecie jeszcze drobnym papierem? Postaram się wkleić zdjęcia moich wypocin wieczorem.

Trollsky

tak, po trawieniu  biore papier 2500 i dosc dlugo poleruje.

do trawienia polecam rowniez chlorek zelaza.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Grzegorz K.

jak polerujesz? papier na klocku czy w ręku?

Trollsky

zdecydowanie w reku. na klocku moga powstac brzydkie miejsca gdzie  za mocno sie wypolerowało, w palcu jednak nacisk jest jednakowy i palec miekki :)

mariocma

nie do końca się zgadzam z tobą Trollu bo to wszystko zależy od szlifu czy płaski wypukły czy wklęsły. przy wypukłym i wklęsłym pewnie można by się było zgodzić pod warunkiem że nie będziemy tego robić palcami, ale przy płaskim to najlepiej coś 100% płaskiego wziąść i na to papierek 2000-2500i jazda, te warstwy bardziej wytrawione zawsze będą ciemniejsze a te mniej będą świećić jak lustro. Z uwai na to, że palec jest miękki wyciera wszystkie warstwy i obraz sie zamazuje. Takie są moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
mariocma

Grzegorz K.

Czy na wzór ma wpływ środek trawiący? Nadsiarczan jest bardzo mocnym srodkiem...

Trollsky

czasem lepiej zastosowac slabiej penetrujacy srodek a dłuzej moczyc klinge.

Grzegorz K.

Ok obiecałem to daję. Przepraszam za tragiczne fotki. Blank jest przed hartowaniem i porządnym szlifowaniem. Chodziło mi tylko o sprawdzenie wzoru laminatu. Jak na pierwszy raz z damastem to chyba nie ma tragedii? dokończę nóż to dam więcej fotek.  

kroko

Im lepiej wypolerujesz,tym lepiej wyjdzie Ci trawienie,na tych fotkach mało co widać ale nie dopieściłeś i są rysy(chyba),może dlatego jest jak jest.

soballa

Rysy? Kroko, tam są całe Tatry...  :> Mimo to coś tam widać, jeśli dobierzesz do tego fajne drewienko o odpowiednim rysunku może wyjść ciekawie :) Tylko powiedz proszę, że to niskie zeszlifowane coś to nie jest gotowy szlif i masz zamiar go jeszcze duuużo podnieść?  :special: :frown: Proszę, powiedz to...

Powodzenia!  ;)
Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

Grzegorz K.

Napisałem przecież że to świeżo oskrobany blank. Rysy są od pilnika. Nie mogłem się doczekać widoku damastu i tyle :) Szlif podniosę bo mi też się taki nie podoba

Trollsky

Cytat: soballa w 19-03-2009, 00:29:28

Rysy? Kroko, tam są całe Tatry...  :> Tylko powiedz proszę, że to niskie zeszlifowane coś to nie jest gotowy szlif i masz zamiar go jeszcze duuużo podnieść?  :special: :frown: Proszę, powiedz to...

Wszyscy czekamy nadal na jakąś Twoją wypieszczoną produkcje :)

Grzegorz K. - mam tak samo,  ledwo zeszlifowac i od razu trawic i wzor sprawdzic :)

soballa

Touche, Trollsky, trafna riposta  :dead:

Już sobie idę...  :(

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

Grzegorz K.

Trollsky zwłaszcza, że to mój pierwszy dźwier :) Nawet ładnie mi się zgrzało ku mojemu zaskoczeniu. Planuję pobawić się ze stalami o dużych różnicach w zawartości węgla jakieś 45 z pilnikiem czy coś... ale to za jakiś czas. Za jakiś czas wkleję fotki z gotowym nożem.

przeszczep

Cytat: Trollsky w 19-03-2009, 08:30:31

Wszyscy czekamy nadal na jakąś Twoją wypieszczoną produkcje :)

Twojego nożyka też dawno nie widzieliśmy :P

Ja bym szlifu jakoś strasznie nie podnosił, można by zrobić taki skandynawowy i też będzie piknie :)
A jakie to ma wymiary?

RafW

do leuku nawet podobny, a z niskim szlifem w rąbaniu będzie dzielniejszy - jeśli to st3 z piłą (NZ3?) - zbyt cienki szlif może mu nie wyjść na zdrowie.
a'propos: ile ten blank ma grubości?

Grzegorz K.

Ma jakieś 2,5 cm szer 13,5 długości i jakieś 3mm grubości ale będzie docelowo jakieś 2,5. Myślałem o typie skandynawskim ale zrobiłem jednak mały drop point... nad rączką jeszcze nie myślałem.

RafW

ciekawie się zapowiada!
2,5mm to jednak na rębajłę nie za wiele... raczej na fileciaka.
mozesz jeszcze tego blanka np.  skuć w kanapkę np. z pilnikiem, albo z tą tartaczną piłą: damast jako chlebek, pilnik (piła) za szyneczkę. Do tego hart selektywny - No, nie byłoby zmiłuj!

Grzegorz K.

Takie wygibasy zostawiam sobie na następna lekcję :)

RafW

dobrze się zapowiada.  :D
widzę, ze ze Słupska jesteś. TO miasto wydało już jednego wielkiego nożoroba...  ;)

SMF spam blocked by CleanTalk