Reklama

Nóż afrykański

Zaczęty przez Jaack, 18-03-2009, 20:07:31

Jaack

Cóż, przywiozłem kiedyś z Kenii coś takiego, kupiłem za klapki od gościa w wiosce Masajów, który coś tam tym nożem kroił. Prawdopodobnie zrobiony z jakiejś grubszej blachy, może z samochodu, może z beczki. Czytałem, że na Czarnym Lądzie to tak trochę bez polotu podchodzą do tej tematyki. Ale sam w sobie całkiem ładny w swojej prostocie i surowości.

Pozdrawiam Jacek

DonCipcio

Szkot miał chyba taki, a tera Yahoo ma  ;)

...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

obol

chyba u tego samego typa kupili bo prawie identyczne ;P jaka ta afryka mala ;)

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Jaack

Nie martwcie mnie, biorę lupę i idę szukać ocisku chińskiego dziecięcego palca :?

Pzdr

Jacek

Pozdrawiam Jacek

demon

Przy okazji - "afrykańskie ulu" ...

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Vick

Cytat: Jaack w 18-03-2009, 20:07:31

Prawdopodobnie zrobiony z jakiejś grubszej blachy, może z samochodu, może z beczki. Czytałem, że na Czarnym Lądzie to tak trochę bez polotu podchodzą do tej tematyki.

Wiesz, jeśli dla przeciętnego polaka dobre materiały są dosyć drogie, to dla przeciętnego masaja są ekstremalnie drogie. A nóż potrzebny, trzeba z czegoś zrobić, więc robi się z tego co jest dostępne.

Jak byłem młodszy, też byłem murzynem i grałem w koszykówkę  :shades:

apap

Za klapki? :kopara:  Kurde, żeby u nas można było trafić takie okazje. Na bosaka się wracało  :)

Jaack

za klapki było kilka różnych okazji, później sie sprawdzało w zlewie w łazience, czy ten heban tonie w wodzie, czy to tylko dobra pasta do butów sprawiła takie czarne drewno :?

Pozdrawiam Jacek

apap

Heban czy nie, za pare klapek niezly biznes. Teraz bede wiedzial,ze wybierajac sie w tamte strony, trzeba sie zaopatrzyc w kilkanascie par na straganku na ewentualny handelek zamienny z tubylcami :)

Hakas

Widziałem podobny u Jumba.
Gratuluję zakupu.
Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

Jaack

Dziękuję, przynajmniej mam w swojej kolekcji coś z nie tylko z zachodu i północy i wschodu, ale i z południa. Co prawda do dziś zachodzę w głowę, czy to oryginał, czy podróba turystyczna. Z drugiej strony sam widziałem jak facet nim cośtam  ciachał "w gospodarstwie".
Z 3-ciej strony na końcu pochwy jest obejma, trochę ją widać na 2gim zdjęciu, a zrobiona jest z..  chyba kawałka rurki platkikowej, takiej jak u nas się używa do instalacji hydraulicznych. Ale być moze to po prostu jest przykład recyklingu wszystkiego co jest pod ręką, a mieszkańcy Afryki są w tym mistrzami - choćby na Madagaskarze - grill z felgi, opony z klapek itd.
A zresztą, poza tą obejmą jest bardzo klimatyczny, not bene przewiozłem go w bagażu podręcznym, na lotnisku w Mombasie nikt niczego nie zauważył, nie sprawdzał, a to jest jakieś 30cm klingi :D

Pzdr

Jacek

Pozdrawiam Jacek

apap

Cytat

grill z felgi, opony z klapek

opony z klapek czy klapki z opon :)

ps. nie mysl,że mam jakąś klapkofobię, bo wszystkie posty w tym temacie o klapkach...

Jaack

fobie fobiami, ale oni na prawdę robią opony do wóżków i taczek ze starych klapek, przynajmniej w Afryce wschodniej, nawet chyba Cejrowski coś takiego pokazywał w jednym ze swoich programów, ale to już OT..

Pzdr

Jacek

Pozdrawiam Jacek

mtths

Klapki ze starych opon samochodowych jak nie ma zwykłych klapek. Jak są klapki i się zniszczą to z nic się nie marnuje i opony do wózków. Tylko my mamy krótki obieg wtórny.

Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Cytat: borutaws w 04-08-2019, 18:56:33Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

jj

ciekawe jaka to stał ? czy jest wytrzymały ?

Jaack

Jest dość sztywny, jak na grubość około 2mm. Rdzewieje szybko, co do trzymania ostrości to nie mam specjalnych doświadczeń, bo to eksponat w kolekcji i nic nim specjalnie nie działałem. Podejrzewam, że nie jest to zbyt twarda stal, bo przecież muszą ją ostrzyć na jakimś kamyku, KT jest trochę "poszrpana".

Pozdrawiam Jacek

SMF spam blocked by CleanTalk