Reklama

Mora Craftline Allround

Zaczęty przez vrtel, 21-03-2009, 12:37:23

vrtel

Chyba nie było, taka fajna morka

http://www.moraofsweden.se/index.php?cid=422&ssel=349

Podobna do clippera ale grubsza, ma w grzbiecie 2,5mm
Widać to na tej fotce z e-baya: http://cgi.ebay.com/Mora-Craftline-Allround-Knife-Hunting-Camping-Survival_W0QQitemZ400037767652QQcmdZViewItemQQimsxZ20090318?IMSfp=TL090318123009r17749#ebayphotohosting

Myślę, że nożyk wart zainteresowania, w każdym razie gdyby ktoś zamawiał z zagramanicy chętnie się podłączę

elkrakerso

fajne fajne :D grubaśny clipper, ciekawe czy tang ma dłuższy.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

LEWANDOP

Cytat

Myślę, że nożyk wart zainteresowania, w każdym razie gdyby ktoś zamawiał z zagramanicy chętnie się podłączę

I JA,I JA!  8D
***** *** !

vrtel

olać tang, róbmy zrzutę i może ktoś doświadczeńszy podejmie się sprowadzić, znalazłem w w jednym sklepie po 12$

LEWANDOP

Jakby tak było,to sie dorzucam.Niestety jam tu (nie)świeży i nikogo nie znam takowego :dodge:

***** *** !

vrtel

Na razie niech wszyscy go sobie zobaczą, pokontemplujemy i się zobaczy, nożyk mi się zdecydowanie podoba.
No może szlif ciut wyższy mógłby być ale i tak jest nieźle.
Na razie widziałem tylko z nierdzewki ale w sumie może to i lepiej, taki zupełnie bezobsługowy jest.
Długością trzpienia bym się nie martwił, przy tej wielkości ostrza na pewno nic się nie stanie.

Marzy mi się jeszcze Mora 2000 Neverlost, eh... :slini:

dbuzer

wszedł bym też w zakup tego nożyka i Mora 2000 Neverlost też, więc jak coś to proszę brać mnie pod uwagę

vrtel

o cholera to już było ale jakoś nie znalazłem wcześniej http://www.moraofsweden.se/get.php?file_id=1782

rybak

Czy ja nie dawalem linkow do tej gazetki Mory, zaraz jak byla "nowa"?

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

vrtel

to właśnie Twój link, ten powyżej
wtedy jakoś temat umarł, może warto było go odkopać, można scalić te wątki

Treasure Hunter

Właśnie przyszła paczka z Morą Craftline Allround. Bardzo ładnie i czysto wykończona ( jak na Mory oczywiście). Rękojeść jak w Clipperze- cudo. A nawet chyba trochę lepsza z względu na fakturę. Pochewka ma w końcu większą i budzącą większe zaufanie "szlufkę" na pasek. Tyle, że nóż tak w niej siedzi , że trzeba go wyrwać oburącz. Może się trochę wyrobi.

Trochę rozczarowała mnie ostrość- do tej pory wszystkie Mory "z pudełka" śmigały przez kartki bez problemu. Ta się blokuje i targa papier.

Ale generalnie nożyk super :) 

vrtel

dawaj foty i linka do sklepu ;)

Treasure Hunter

Zdjęć to ja robić nie umiem a do tego słabym aparatem dysponuję więc proszę wybaczyć jakość. Linka do sklepu nie podam bo nóż dostałem w prezencie ;)

Porównanie z Morą Classic no.2

Vercengetoryx

Uuuuuu, fajna szlufka w końcu :)

vrtel

cholera kiedy to będzie u nas?

rybak

Treasure Hunter dal juz zdjecia, ja i tak nie dam rady, bo aparatu nie mam teraz, zona dziewczynkom u tesciow fotki robi.

W porownaniu z Clipperem - nowym, ze stemplem Mora of Sweden - wyglada to tak:

Rekojesc tak samo wysoka, ale minimalnie szersza, 0.5mm zmierzone, ale przez tloczenia robi wrazenie odczuwalnie bardziej pekatej.
Profil i dlugosc klingi dokladnie takie same.

Ze grubsza klinga 0.5mm i grzbiet szlifowany, to juz wiadomo, o tym ze szlif wyzszy to chyba konkretow nie widzialem.

Clipper szlif wysoki na 5.5mm, Allround 6.5mm.

Pochwa - klamerka inaczej zrobiona niz w Clipperze, zewnetrzny listek z otworem prawdopodobnie na jakis zaczep, do tego nie jest dzielony, cienszy, latwiej go odgiac i zabek zewnetrzny jest nad wewnetrznym, odwrotnie niz u Clippera. Latwiej sie zaklada przez to wszystko i zdejmuje.

Zatrzask trzyma mocniej niz u Clippera (a mam trzy, weglowka i stary Frosts troche lepsze, nowa Mora bardzo slaba), nic sie nie telepie.

Troche postrugalem suche patyki, wchodzi bardzo ladnie we wszystko, wrazenie jest ze noz jest solidniejszy (no ba, klnga grubsza 25%!!! :D ).

Ostry byl przyzwoicie, czyli papier, golenie itp., tylko przy samej rekojesci cos mu tam braklo.

Wszycho chyba.

PS. no nie wszycho - juz go sobie zdazylem wbic w lape... Na szczescie tylko sam czubek i niegleboko, ale wszedl jak w maslo.

A jeszcze a propos Clippera i luznej pochewki - wzialem w reke i mi wyjechal wlasnie przed chwila. Zgolilem sobie kawalek skory na serdecznym palcu i dosc gleboko zajechalem w maly.
Noze do miesa :)

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

maba

Dziękuję za porównanie. Ogólnie podsumowując, rybaku czy w praktyce warto dopłacić do Allround te 3/4$? Czy może od razu kupować 2k?

W sumie, szkoda, że  w naszym pięknym kraju, seria Craftline jest jeszcze(?) nie do dostania.. Wiadomo coś na ten temat?

Vascez

No właśnie. Ja też chętnie nabędę ten  nóż. Nawet bardzo.
Pzdr

Gospodi spasi i sachranij mia

Hakas

W miarę tani, mocny, praktyczny, poręczny nóż.
Mory bardzo mi się podobają.
Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

SMF spam blocked by CleanTalk