Reklama

Choil , notch , ricasso - co o nim myślicie

Zaczęty przez Psycho, 29-03-2009, 12:38:27

Psycho

Kiedyś się nad tym zastanawiałem.
Może zacznę od definicji , żeby nie pomylićł pojęć
wszystkie wzięte z leksykonu

choil
ricasso
notch

Moje zdanie jest takie - choil i ricasso  w 95% przypadków jest totalnie bezsensownym elementem klingi - zabiera długość użyteczną ostrza , a zarazem niepotrzebnie powiększa nóż.
Ten sam nóż bez choila może mieć albo dłuższą  KT albo też mniejszą długość całkowitą a co za tym idzie być łatwiejszy w przenoszeniu.
Argument o większej swobodzie w trzymaniu noża posiadającego choil do mnie nie trafia..  do trzymania noża służy rękojeść.

Nie widzę sensu stosowania ricassa bądź przerośniętego choila w żadnym nożu , począwszy od dużych noży terenowych poprzez  mniejsze fixedy , foldery , a na małych nożykach backupowych skończywszy :)

Co do Notcha - jestem jak najbardziej za istnieniem niewielkiego notcha z bardzo prozaicznego powodu - znacznie ułatwia rozpoczęcie ostrzenia , no i  niejednokrotnie dzięki niemu łatwiej jest rozpocząć cięcie.

Myślę iż nie ma sensu podawać przykładów konkretnych noży - chodzi mi ogólnie  o same wymienione elementy , a nie o konkretne noże. :)
Zapraszam do dyskusji ,  mam nadzieje że będzie ona ciekawa :)

Fan Benchmade  i Fallknivenów

"Psycho , Ty w gruncie rzeczy nie wyglądasz na psychopatę" - Wemi

Z powodu wszystkich dni jakie przeżyłem , jestem tym kim jestem.

TDK

Zgadzam się z tobą. Z tym, że notch też nie wydaje mi się potrzebny.

Psycho

Cytat: TDK w 29-03-2009, 12:40:26

Mógłbyś uzasadnić czemu notch też jest Twoim zdaniem niepotrzebny :) ?

Dexameth

Cytat: TDK w 29-03-2009, 12:40:26

Protest .Łatwiej ostrzyć nie obijamy jelca bądź rękojeści  :)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

ordo

Ricasso i choil - zdecydowane nie. Zabiera kt - to raz. I dwa, to co i przy notchu:

Notch też na nie. Porównanie dwóch folderów - jeden z notchem (Po namysle - to co mam to albo duzy notch, albo małe ricasso :-)), drugi bez. Uzywajac bez przyzwyczaiłem się do długich cięć - przy tym z notchem np. tnąc kartkę papieru długim ruchem zawadzam i rwę zamiast ciąć. Bez notcha czy czego tam materiał ciety zeslizguje sie z klingi, ale przy ruchu powrotnym trafia z powrotem na kt.

Co do ostrzenia - fakt, z notchem niby lepiej. IMO najlepsze byłoby takie wyjście szlifu, jakie tworzy się na klindze bez notcha po ostrzeniu na pretach. Albo w ogole kt do samego końca i pogodzic sie z tym, ze kawalek taki zostanie. Albo od czasu do czasu przejechać na płaskim kamieniu i tyle.

Reality has a well known liberal bias

Pele76

W folderach Spyderco by się przydał notch, bo ostrzenie początku KT to sraka jest....

Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

Albert Einstein

8,5/19

Psycho

No właśnie - o to mi chodziło z notchem - nie lubię ostrzyć od początku KT :/
Niby zawsze można go sobie samemu zrobić - brzeszczotem wolframowym , albo Dremelem , ale wolałbym jednak w wielu nożach fabryczny malutki notch.

slawol

Cytat: Pele76 w 29-03-2009, 12:55:49

W folderach Spyderco by się przydał notch, bo ostrzenie początku KT to sraka jest....

Sraka nie sraka  :D ale z notchem jest zdecydowanie łatwiej i po kilkunastu ostrzeniach nie robi się niechciana rekurwa.
Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Pele76

Cytat: slawol w 29-03-2009, 12:59:34

Sraka nie sraka  :D ale z notchem jest zdecydowanie łatwiej i po kilkunastu ostrzeniach nie robi się niechciana rekurwa.

Właśnie o tym mówię, że po kilkudziesięciu ostrzeniach widać że początek KT jest zaniedbywany...

Albert Einstein

8,5/19

Geriatryk

Odnoszę wrażenie, że kolega tylko chce przecinać kartki i papier się przez to drze. Może grubszy papier potrzebny.  :special:  8D   

MAZOWIECKIE  TOWARZYSTWO  PRZYJACIÓŁ NOŻY
http://ntn.knives.pl/  NÓŻ TO NARZĘDZIE

Polak w demokracji źle się odnajduje. Jest tradycjonalistą i jak dwa X dziennie w pysk nie dostanie, to jest chory .... Cytat z klasyka.

jetron

Ty,Psycho a miałeś jakiś nóż z dużym choilem i go uzywałeś ?. Wiesz teoria i praktyka często się rozmijają.

Psycho

Nie miałem , ale wiele miałem okazje macać , a niektórymi nawet coś zrobić.
Żaden mi nie przypasował..

ordo

Cytat: Geriatryk w 29-03-2009, 13:05:10

Odnoszę wrażenie, że kolega tylko chce przecinać kartki i papier się przez to drze. Może grubszy papier potrzebny.  :special:  8D

papier, folia, cokolwiek... wszelkie zadania dla EDC. Mieć nawet nie 4 cale ostrza i uważać, zeby nie uzywać kt zbyt blisko końca? nie, dziekuję.
nikt nie będzie sie dopasowywał do noży, tylko noże do siebie.

choil ma służyc jako pomoc do prac precyzyjnych duzym ostrzem, tak? Ja w takim celu trzymam ostrze od góry...

Co do ostrzenia - własnie sprawdziłem BM NRA 12500 - na końcu kt lekko zakręca - przy ostrzeniu na pretach kt nie jest zaniedbywana, wyglada estetycznie i jest uzyteczna, przy cieciu nic nie rwie, nie zaczepia... Do prac precyzyjnych mozna złapac od góry (co IMO daje wieksza kontrolę niz łapania od dołu)... No to skoro się da tak, tak sa noże robione i mi pasuje - to nie widzę powodu, zeby się dostosowywac do propozycji projektantów. Wszelkim wycięciom, podcięciom mówię stanowcze "e,tam...".

Reality has a well known liberal bias

jetron

Cytat: Psycho w 29-03-2009, 14:06:50

Nie miałem , ale wiele miałem okazje macać , a niektórymi nawet coś zrobić.
Żaden mi nie przypasował..

No ,z nożem jak z babą: macać a używać na co dzień to wielka różnica jest !!!    :)

cubix

dobrze zaprojektowany nóż powinien mieć notch IMO. Bez niego ostrzy się chu***o , a jak przyjdzie poprawić krawędź na taśmie to już masakra :/

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

Psycho

Cytat: jetron w 29-03-2009, 14:09:25

No ,z nożem jak z babą: macać a używać na co dzień to wielka różnica jest !!!    :)

Wiesz , nie lubię używać noży które mi nie pasują , a nie pasuje mi właśnie skrócenie użytecznej długości klingi za które nic nie mam w zamian.

qkiel

troszke panstwa zmartwie, ricasso i choil sa bardzo czesto zabiegami czysto stylistycznymi
popatrzcie na noze ktore maja te elementy, jak waszym zdaniem wygladalyby bez owych "zjadaczy kt"?
absolutnie bez sensu, brzydko, fatalnie, ch...owo? mniej wiecej
sa noze projektowane bez tych "udogodnien", mozna wybierac! placz, ze ferrari jest czerwone niewiele zmieni ;)

P.S.
czasem wielki choil zastepuje zwyczajnie kawal tepej krawedzi, ktorej naostrzenie jest niemozliwe ze wzgledu na sposob wyprowadzenia szlifu glownego - wtedy czy choil jest czy go nie ma nie zmienia w zaden sposob uzytkowosci jedynie polepsza optyke

edzia:

Cytat: cubix w 29-03-2009, 14:20:08

dobrze zaprojektowany nóż powinien mieć notch IMO. Bez niego ostrzy się chu***o , a jak przyjdzie poprawić krawędź na taśmie to już masakra :/

ja tam czesciej uzywam noza niz go ostrze wiec notch jest mi zbedny, wkurza mnie zwyczajnie :grin:

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

Misza

Notch jest niezbędny, żeby ładnie, łatwo i równo naostrzyć nóż.Bez tego po prostu robi się recurve.

edit:
No, nawet pomijam już aspekty stylistyczne.

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Psycho

Cytat: qkiel w 29-03-2009, 14:23:40

troszke panstwa zmartwie, ricasso i choil sa bardzo czesto zabiegami czysto stylistycznymi
popatrzcie na noze ktore maja te elementy, jak waszym zdaniem wygladalyby bez owych "zjadaczy kt"?
absolutnie bez sensu, brzydko, fatalnie, ch...owo? mniej wiecej
sa noze projektowane bez tych "udogodnien", mozna wybierac! placz, ze ferrari jest czerwone niewiele zmieni ;)

Nie zgodzę sie z Tobą - bez ricassa, choila itp moim zdaniem każdy nóż będzie wyglądał o wiele lepiej - po prostu będzie lepszym projektem - więcej noża w nożu :)

Porównaj sobie np Cold Steel SRK i Fallknivena S1 i A1 :)

I nie płaczę że noże z tym są be ;) po prostu mówię że jest to marnowanie długości noża :)

Pele76

rustle, masz może militarkę? Tutaj notch przydałby się strasznie, bo czym byś nie ostrzył, trzeba się troszkę nagimnastykować żeby dojść do do początku KT
W Twoim 12500 nie jest potrzebny, bo bez problemu naostrzysz początek krawędzi.
Ale na ten przykład podoba mi się notch w nessmukach od Trollskyego

Bo nie ma tam tego powolnego wejścia KT od tępej części aż do własciwej KT która zaczyna się kilka mm od wyjścia szlifu.

Albert Einstein

8,5/19

SMF spam blocked by CleanTalk