Reklama

Ustawy/przepisy a noże

Zaczęty przez Doczu, 31-03-2009, 19:02:08

Doczu

Niestety nie doszukałem się w archiwum takiego tematu, a mam pytanie jak to jest z nożami z prawnego punktu widzenia. Nie tylko u nas w kraju, ale i za granicą.
Może ktoś zacytować jakieś ustawy, paragrafy i inne przepisy dotyczace posiadania noży ?
Często słyszę, że noże do 10 cm klingi można nosić bez obaw o problemy. A jak jest z wiekszymi ? jak jest z nożami ze zbroczem, z bagnetami ?
Dobrze by było, aby podpierać się konkretnymi ustawami.
Miałem latem na Ukrainie sytuację, gdy musiałem zostawić nóz celnikom, bo nie byl wpisany do deklaracji (przy wjeździe nikt się o niego nie czepiał) a przy wyjeździe już tak. poza tym byl za duzy (ok 17 cm klingi i miał zbrocze) co ponoć na Ukrainie nie jest dozwolone. Niestety nie wiem jakie przepisy to regulują, ale jako że nam sie spieszyło zostawiłem dziadom nóz. Nie był to jakis szaleńczo drogi custom, ale był ładny  :frown:
Jesli był taki wątek to poproszę o linka - wyszukiwarka nie dała wyników  :(

AlexP

Ceterum censeo PCK esse delendam!

demon

nie będzie linka - bo byłoby zbyt prosto: walka nożem -> reality -> i ...

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

AlexP

Cytat: demon w 31-03-2009, 19:05:57

nie będzie linka - bo byłoby zbyt prosto: walka nożem -> reality -> i ...

już jest link :p

Ceterum censeo PCK esse delendam!

Doczu

Dzięki.
Swoją droga wydawało mi się dziwnie podejrzane że na forum o nozach nie ma nic na temat przepisów o nożach.
W zasadzie link wyczerpuje w zupelności temat.

kali

Drogi Użytkowniku,
jeżeli czytasz te słowa, oznacza to, że admin/mod uznał temat Twojego posta za wielokrotnie pojawiający się w naszym serwisie. Serdecznie Cię namawiamy abyś dla własnego i naszego dobrego samopoczucia uważnie przeczytał ten post:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,59170.0.html
Nadal nie znalazłeś odpowiedzi ? W lewym górnym rogu serwisu masz pole Szukaj. Domyślnie przeszukuje ono ten dział w którym się aktualnie znajdujesz, jeśli chcesz przeszukać całe forum, musisz wyjść na stronę główną forum lub użyć Szukaj Zaawansowane.Dobra rada; postaraj się, aby szukane hasło nie było zbyt ogólne, jeśli wpiszesz w Szukaja hasło "stal", dostaniesz kilkadziesiąt stron z wątkami zawierającymi to słowo, niemal na pewno zniechęci Cię to przed dalszym szukaniem i znów napiszesz posta, tym razem jednak nie licz na wyrozumiałość moda/admina. Nie są tu po to, żeby "gnębić nowych", ich pracą jest utrzymywanie porządku abyśmy wszyscy mogli się tu czuć wygodnie. Pomyśl więc ciepło o swoim modzie/adminie i spróbuj znaleźć informację jeszcze raz :)
mam nadzieję, że te kilka porad pozwoli Ci się szybko zaaklimatyzować na naszym forum. :)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

SMF spam blocked by CleanTalk