Reklama

kucharz amator

Zaczęty przez rizi, 03-04-2009, 23:58:43

rizi

co radzicie kupić na początek - wolę 2-3 noże ale dobrej jakości.
Po przewertowaniu wątków zdecydowałem się na Victorinox vs Fiskars chociaż nie jestem przekonany czy do chleba potrzebuję kuty nuż Victorinoxa IMHO np tescomowa kuta azza też starczy na wiele lat albo chociażby Victorinox Fibrox
Budżet ok 350zł

Co będę potrzebował
- nóż do chleba
- nóż do krojenia, szatkowania: szef kuchni czy santoku nie wiem dokładnie jakie są ich zastosowania
Nie będzie obróbki mięsa więc nie wiem czy jeszcze jakiś nóż byłby przydatny. Do obierania mam np taki mały noname nożyk z ostrzem 5cm dzięki temu bardzo dokładnie się go prowadzi i jest ostry. Zresztą nie tylko obierania bo sprawdza się w większości prac  :?
- być może jakaś ostrzałka

Jedrush

Mysle ze mozna sie ograniczyc w takiej sytuacji do jednego noza i kupic jakas fajna stalke do zestawu.
90% prac w kuchni wykonuje nozem "szefa kuchni" victorinox fibrox 22cm. W szufladzie leza nieuzywane: noz do chleba (bo ciezko teraz o niekrojony chleb) i noz do miesa (bo jak kupuje mieso, to jest ono bez kosci wiec duzym nozem kroi sie je bezproblemowo). Natomiast niezbednym elementem jest ostrzalka stalka. Uzywam co  prawda jakiejs radzieckiej (zbiera stal jak diamenty w tri-anglu), ale mimo to uwazam, ze to element na ktorym nie powinno sie oszczedzac, bo podostrzyc noz dzieki temu urzadzeniu to 10 pociagniec. Do tego zestawu przydalby sie jest jeszcze krotki jarzyniak (na razie korzystam z noname ktory przyjalem z wyposarzeniem mieszkania, ale to sie zmieni) i pikutek ;)

A co do santoku, nie mam pojecia jak sie tym pracuje, ale mi sie podoba i sciagne sobie kiedys jakiegos japonca;)

8/21

Esthan

Kup Santoku od Vicka.

Popracuj nim trochę. Zobaczysz jego zalety i wady a potem zdecydujesz czego Ci brakuje i dokupisz odpowiednie noże :]

Chytrus

Cytat: Esthan w 04-04-2009, 00:56:08

Kup Santoku od Vicka.
Popracuj nim trochę. Zobaczysz jego zalety i wady a potem zdecydujesz czego Ci brakuje i dokupisz odpowiednie noże :]

o to to to   :]
Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

MichaelD

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

gumiś

U mnie rządzi fiskars 3 szt z serii funkcjanalna forma i kosztowało to 100zeta, sprawdzają się w kuchni a jak sie któremuś cokolwiek stanie to bez żalu można coś dokupić.
Dobra relacja ceny do jakości.
Ostrzyć trzeba ale bez stresu naostrzysz wszystkim co ci w łapy wpadnie nawet zwykły kamień - częstotliwość raz w tygodniu.

A jeśli coś innego to może od Cold steela rodzina Long hunter z rodzeństwem.
Stal jak plastelina wszystko ją wyprowadzi do odpowiedniej ostrości i jak wyżej raz w tygodniu pogłaszczesz i spokój.

Nie namawiam - mnie satysfakcjonują a są używane do wszystkiego i bez oszczędzania.

Schtruntz

Cytat: gumiś w 05-04-2009, 13:52:40

U mnie rządzi fiskars 3 szt z serii funkcjanalna forma i kosztowało to 100zeta,

należy dodać, że te w zamyśle projektantów "funkcjonalne w formie" rękojeści mogą mocno nie przypasować części użytkowników.
Choć sam ich materiał jest genialny, twarde i śliskie Victorinoxy zostają w tyle.

Stal rzeczywiście łatwo naostrzyć i to do niesamowitego poziomu, ale rude plamki rdzy zauważymy wcześniej niż np. we wspomnianych Vickach.

Desordem e Regresso

hubi

A do domowej kuchni szukasz czy do pracy?

rizi

do domu
podskoczę jutro do świata noży - mam nadzieję je tam mają i ceny są znośne

eddie

Cytat: rizi w 06-04-2009, 00:19:11

do domu
podskoczę jutro do świata noży - mam nadzieję je tam mają i ceny są znośne

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,80507.0.html
:(
Odpuść sobie

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

hubi

jak do domu to pikutek i jakieś santoku dadzą sobie radę.

adonay

jeśli już Santoku to na początku kup Santoku Amefy w Kauflandzie czy innym za 29.99 - jest w miarę przyzwoite za tą cenę - jeśli Ci się spodoba - kupisz lepsze.
Mi się Santoku pracuje dużo lepiej niz "szefem" a kuchnia to kilka godzin dziennie dla mnie:)

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

Cheeba

Zgadzam sie ja przed zakupem Santoku Vica kupilem sobie Niroste za niecale 30 eygląda mniej więcej tak:

zeby sprawdzic co i jak : P oczywiscie wykonanie i trzymanie ostrosci etc srednie ale sam noz (ksztalt, latwosc operowania tj siekania krojenia itp) bardzo mi przypadl do gustu i zamawiam zaraz Santoku Victorinoxa w Firboxie :) Zacny nozyk :D
...
Jeszcze maly EDIT.
Ostrzy sie blyskawicznie i niezwykle latwo :] pare pociagniec na turnboxie i jest <ok>

adonay

swego czasu Santoku od Spyderco zbierało bardzo pozytywne opinie i jest przy tym relatywnie niedrogie

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

MichaelD

tylko gdzie to kupic ? Juz nie produkowane od dobrych paru lat, ceny na np. ebay'u sa 2,5 raza wyższe niż cenna sklepowa.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

drogowiec

nie wiem, co to jest warte, ale mam noże z tej firmy i nie narzekam.
Zajrzyj  do linki poniżej
http://www.sushi-shop.pl/product_info.php?cPath=71_30_74&products_id=729&osCsid=90a6f63337ab0b26ab6fe3c25cc1d4bb

Pozdrówka

SMF spam blocked by CleanTalk