Reklama

Na początek dla wymagającego

Zaczęty przez Nike40, 19-04-2009, 14:07:09

Nike40

No więc...kilka pytań do doświadczonych użytkowników...
1.Co lepiej mieć multitool czy scyzoryk???
2.Jeśli multitool to jaki (przedział cenowy do 150zł) WARZNE ma być mały do każdej kieszeni i z dobrej stali!!!
3. jaki nóż taktyczny, składady, w miare zgrabny i SOLIDNY (na kilka latek) do 150 zł??

Za wszelkie udzielone informacje bardzo dziękuję :D

demon

> 1.Co lepiej mieć multitool czy scyzoryk???

moim zdaniem multitul

> 2.Jeśli multitool to jaki (przedział cenowy do 150zł) WARZNE ma być mały do każdej kieszeni i z dobrej stali!!!

Multitule nosi się raczej przy pasku - w kieszeni jest niewygodnie. Do 150 zł można czasem znaleść (na all... ) nowsze "wydania" Leathermana Kick, Fuse ... itp. Gerberów osobiście nie polecam.

edit. Kick, Fuse  mają "wstawki" z plastiku - jeśli ma to dla ciebie znaczenie.  Druga sprawa - Leatherman ma linię małych kolorowych multituli Juice - ale to są naprawdę maleństwa (wg. mnie) bardziej scyzoryki niż tule.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

kon

1.scyzoryk mniejszy/lżejszy/tańszy, multitoolem więcej zdziałasz
2.leathermana WAVE bym polecał, tylko stal nienajlepsza i trochę więcej pewnie trzeba będzie wydać

"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead."

UBER-Noob

1. Co chcesz tym robić?
2. Co chcesz tym robić? ważne piszemy przez "Ż"
3. Co chcesz tym robić? Czemu akurat taktyczny? Co dla Ciebie znaczy "taktyczny"?

Pozdrawiam
UBER-Noob

Cytat: MC Mario
To moja opinia i mam rację.
Cytat: mathu
Fpysk?

elkrakerso

Za 150 zeta to masz mnogi wybór w Viktorinoxowym imperium scyzoryków.
Wg mnie tool jest lepszy (ale to kwestia osobistych preferencji), z tym że nowego dobrego toola za 150zł raczej nie kupisz.
Nóż składany - patrz wątek taki jeden w dziale newbies. ;>

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Mario

A miało być dla wymagającego  :D

UBER-Noob

Cytat: MC Mario w 19-04-2009, 14:19:18

A miało być dla wymagającego  :D

Pewnie, że jest - czytaj uważnie. Noże i toole za 150 na lata. Nie byłby wymagający gdyby chciał dać po 2 kwantyliardy euro za każdy. Wtedy doradza się to co najdroższe i będzie git. Tu masz wąski budżet i to jest dopiero wymagające :)
Co do toola - zgadzam się - nówki dobrej do 150 nie kupisz. Jeśli nie potrzebujesz narzędzi typu kombinerki, obcęgi, sekator - odpuść toola - kup Vicka.
Zastanów się czy ostrze w blokowanym vicku ci nie wystarczy do twoich potrzeb, bo może się okazać, że folder ci nie jest potrzebny, wtedy masz większy budżet na toola - no i za 300 zł masz już niezły wybór na prawdę fajnych narzędzi.
Pozdrawiam
UBER-Noob

Cytat: MC Mario
To moja opinia i mam rację.
Cytat: mathu
Fpysk?

demon

Rzuciłem, okiem na all... jest lepiej niż myślałem :) Spokojnie kupisz tula za 20 zł więcej niż magiczne 150.

I oprzy okazji Squirt, Micra - to raczej gadżety niż multitule.

Cytat: UBER-Noob w 19-04-2009, 14:24:56

Co do toola - zgadzam się - nówki dobrej do 150 nie kupisz. Jeśli nie potrzebujesz narzędzi typu kombinerki, obcęgi, sekator - odpuść toola - kup Vicka.
Zastanów się czy ostrze w blokowanym vicku ci nie wystarczy do twoich potrzeb, bo może się okazać, że folder ci nie jest potrzebny, wtedy masz większy budżet na toola - no i za 300 zł masz już niezły wybór na prawdę fajnych narzędzi.

kupisz, kupisz ;) Ale w drugim UBER ma (mojm zadniem) rację - lepiej dołożyć 100 i za 250 kupić Vitka Spirita (mój ulubieniec).

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

wermont

Cytat: demon w 19-04-2009, 14:29:34

lepiej dołożyć 100 i za 250 kupić Vitka Spirita (mój ulubieniec).

ostatnio rzadziej czytam forum... Demon, co sie stalo z krucjata za starego Wave`a? :)  Dwa lata temu wybralem wlasnie starego Wave`a na podstawie Twoich porownan w dedykowanym dziale.

// EDYCJA:
Zeby nie offtopowac.
Leatherman Wave kupilem uzywanego za 160PLN - imho bardziej uzyteczny od wszelkich scyzorykow, choc moze mniej przyjemnie sie pracuje. Jak multitool/scyzoryk ma byc jedynym narzedziem to zdecydowanie tool.

Milosnik, nie fanatyk.

maba

Używanego Kicka dorwałem za ~70/80zł i wcale nie uważam by to był zły tool - ba, w wielu aspektach jest lepszy od scyzoryków Victorinoxa (chociaż ma też sporo minusów w porównaniu do takiego Spartana).

Myślę, że do stówki idzie go spokojnie na allegro wyrwać, nówkę.

demon

Cytat: wermont w 19-04-2009, 17:20:29

ostatnio rzadziej czytam forum... Demon, co sie stalo z krucjata za starego Wave`a? :)  Dwa lata temu wybralem wlasnie starego Wave`a na podstawie Twoich porownan w dedykowanym dziale.

Stary Wave (zwłaszcza ten z "ładnym etui") też może być - tyle, że jego zakup obecnie to kwestia szczęścia. Trudno polecać "nowemu" śledzenie serwisów aukcyjnych ;) Aktualnie na all... jest zdaje się jeden egz. i do tego w licytacji a nie "kup teraz".  Gdybym miał wybierać pomiędzy Vitkiem Spiritem a starym Wavem ... rzuciłbym monetą. Wawe kusi jednoręcznością i miarką cm/cal Spirit wykończeniem godnym Maybacha ...

Tak czy inaczej obecnie mamy w zasadzie taki wybór: Spirit i New Wave - jak dla mnie Spirit (nie lubię bitów).

edit: idealny byłby Wave z narzędziami od Spirita i ostrzem och Charge'a ;)

Nike40

Eh.... toście się rozpisali... dzieki wszystkim...
hyba kupię Vicka campera (to co spartan tylko z piłką)... Strasznie zadziwiły mnie ceny vicków... spartan już za 4 dychy?? no no
Teraz kolejny temat... czym ostrzyć ten wynalazek??

Co do Folderów... większy nóż mi potrzebny (lubie biwaki, przygody itd.) co myślicie o tym??
http://www.bron.pl/bron_pl/noze/produkty/skladane/noz_walther_black_tac_tanto
Podoba mi sie kształt głowni TANTO, nóż z nienajlepszej stali ale nie mam zamiaru nim rąbać czy przebijać blace (choć i to potrafi)... co o tym myślicie??
gdzie mozna kupić jakiąś dobrą menażkę albo lepiej kubek (tak zebym mógł wstawić w żar ogniska i zrobić zupke z torebki) wolał bym stal niż aluminium??

wiekszy nóż potrzebny aby nie marnować i nie brudzić vicka w terenie do strugania patyków czy też innych cięższych polowych zajęć

MSc04

Cytat: Nike40 w 23-04-2009, 18:38:38

Teraz kolejny temat... czym ostrzyć ten wynalazek??

bylo wiele razy, poszukaj pod np. "ostrzalka", "lansky", "triangle"
Cytat

Co do Folderów... większy nóż mi potrzebny (lubie biwaki, przygody itd.) co myślicie o tym??
http://www.bron.pl/bron_pl/noze/produkty/skladane/noz_walther_black_tac_tanto
Podoba mi sie kształt głowni TANTO, nóż z nienajlepszej stali ale nie mam zamiaru nim rąbać czy przebijać blace (choć i to potrafi)... co o tym myślicie??

bylo walkowane, trzeba bylo uzyc wyszukiwarki. odpowiedz jest tutaj leniwy Kolego: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,76543.0/highlight,black+tac.html
Cytat

gdzie mozna kupić jakiąś dobrą menażkę albo lepiej kubek (tak zebym mógł wstawić w żar ogniska i zrobić zupke z torebki) wolał bym stal niż aluminium??

to pytanie raczej zadaj tutaj: http://tactical.pl

EDZIA: literowki

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

Nike40

Znacie genialny sposób na noszenie toola tak żeby nie przeszkadzał i nie było go widać (pasek odpada). bojówki... wiadomo wsadzam w kieszeń i ide ale w dzinsy nie upchne

krupik

Cytat: Nike40 w 26-04-2009, 19:40:29

Znacie genialny sposób na noszenie toola tak żeby nie przeszkadzał i nie było go widać (pasek odpada). bojówki... wiadomo wsadzam w kieszeń i ide ale w dzinsy nie upchne

ja noszę w nylonowej pochwie wzdłuż paska, a jeśli ma nie przeszkadzać całkowicie to plecak :)
32 42 630 707 710 910 940 BINGO :)

Nike40

podjołem decyzje... Vicek wystarczy aż do dziś kiedy przyszło mi naprawić lampke zakupioną na giełdzie i okazało się że niezbędne są kombinerki po kture musiałem zapie*****ć do garażu... multitool to jednak coś wiecej niż Vicek co myślicie o  Leatherman Fuse??
http://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_fuse_p2462.xml?cat=450

MSc04

Cytat: Nike40 w 26-04-2009, 21:26:58

(CUT)co myślicie o  Leatherman Fuse??
http://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_fuse_p2462.xml?cat=450

dobra rada - uzyj wyszukiwarki w tym dziale wpisujac "fuse": http://www.knives.pl/forum/index.php/board,114.0.html

i tak pewnie niedlugo przyjdzie kali i Ci zamknie ten temat z milym komentarzem ;P

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

Piniolski

Fajny ten fuse.. Tylko nie wiem, czy nie wolałbym dołożyć pare groszy więcej i kupić wev'a :dodge:

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

SMF spam blocked by CleanTalk