Reklama

Ki'ra

Zaczęty przez killrathi, 25-04-2009, 16:08:12

killrathi

Ukończony.
Nawet się nie spodziewałem, że bolstery to taka marudna robota jest. Ale chodziły za mną już od roku, więc się wziąłem zrobić.

Stal: 4H13 6mm grubości
Długość: ok 200mm
Szlif pełny płaski, prawie na 0 - tnie, nie łupie :D
Rękojeść: sucupira (dzięki Macheck), bolstery mosiężne i piny z kwasówki (dzięki Geriatryk)

Fotki ( do... wiadomo gdzie):

ok, jeszcze kilka zdjęć:

Mam nadzieję, że lepsze...

Ypoznan

Już chciałem napisać: "fajny, mały grubasek", gdy doczytałem, że ma  20 cm :D
Podoba mi się, taki "zwarty" :)

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

Dexameth

Mały duży nóż . Fajny  :)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

kangoo

Zacna sztuka .  Ładna klinga i fajna faktura okładzin .

topek

Po pierwsze - GRATULKI - Bolstery na pelnym trzpieniu, to nie takie latwe.
Po drugie - Otwory w bolsterach rozwiercaj porzadnym rozwiertakiem - im bardziej wyglaskana dziura tym mniej widac nity
Po trzecie - bardzo zgrabny noz 8D

killrathi

Cytat: ypoznan

Już chciałem napisać: "fajny, mały grubasek", gdy doczytałem, że ma  20 cm :D

hehe, przyzwyczaili się, że tylko knypki robię :D
Cytat: Dexameth

Mały duży nóż . Fajny  :)

Cytat: kangoo

Zacna sztuka .  Ładna klinga i fajna faktura okładzin .

Dziękować, dziękować.
Cytat: topek

Po pierwsze - GRATULKI - Bolstery na pelnym trzpieniu, to nie takie latwe.

Nawet nie zdawałem sobie sprawy jake czasochłonne

Cytat

Po drugie - Otwory w bolsterach rozwiercaj porzadnym rozwiertakiem - im bardziej wyglaskana dziura tym mniej widac nity

Kurcze, dziura idealna, tylko mam wrażenie, że to dwa gatunki mosiądzu - pin ma więcej odcienia pomarańczu niż sam bolster. Na fotkach tego nie widać. A przyznam szczerze, pierwszy raz spotykam się z czymś takim - wczesniej udawało mi się zapolerować mosiądz tak, że nie widać było łączenia.

Cytat

Po trzecie - bardzo zgrabny noz 8D

i jeszcze raz dziękować :D

Wiko

Bardzo ładny.

To może naiwniutkie bardzo pytanie, ale patrzę sobie np. na ten nóż i wiele innych, które zrobili użytkownicy Forum
i tak się zastanawiam, czemu tak wiele firm robi takie straszydła, tak niefunkcjonalne rzeczy, podczas gdy prywatne osoby
są w stanie wymyślić kształt, po którym od razu widać, że się nada do pracy.

W.

kangoo

Cytat: Wiko w 25-04-2009, 18:59:30

Bardzo ładny.

To może naiwniutkie bardzo pytanie, ale patrzę sobie np. na ten nóż i wiele innych, które zrobili użytkownicy Forum
i tak się zastanawiam, czemu tak wiele firm robi takie straszydła, tak niefunkcjonalne rzeczy, podczas gdy prywatne osoby
są w stanie wymyślić kształt, po którym od razu widać, że się nada do pracy.

W.
Może dla tego ,że sprzedaje się design poparty reklamą ? A reklamowanie w stylu : "Tym zastrugasz patyk ,posmarujesz kanapkę i zrobisz obiad "  nie bardzo przynosi kasę ?  Wiele firm robi noże użytkowe i  piekne ... pierwsza z brzegu Bark River czy 99 % Skandynawów .

rybak

Tez sie czesto zastanawiam...

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Bismarck

Ładne drewienko, ale ten pin co łaczy bolstery wyglada jakby był z miedzi a nie z mosiądzu, a nazwa skąd od nicku - Killrathi?

Pozdrawiam, Konrad

brombek

Bardzo ładny nóż.
Wykonany bardzo starannie. 8D Gratuluję

Ten pin jest chyba z mosiądzu ciągliwego( nie pamiętam oznaczeń- skleroza :frown:)
Za jakiś czas całość pokryje patyna i nie będzie tak bardzo widać ;>

Im jestem starszy, tym bardziej nie lubię świąt.

kezsel

Wielki gratki 8D Piękniusi :slini: ostatnio projektowałem coś bardzo podobnego. Byłeś szybszy ;>

KRDziadek

Wygląda super :) Tak właściwie to ten nóż można nazwać "użytkowym dziełem sztuki" i nie będzie w tym jakiejś strasznej przesady :D
Aha, i a' propo nazwy - Tak jakoś mi się przypomniało :D. (link w "kodzie" bo nie chciałem zaśmiecać tematu, a forumowy automat od YT - chciał :) )

http://www.youtube.com/watch?v=C65oaIHsdYM
...

simon

przyjemniaczek :) całkiem zgrabnie Ci wyszedł!
co do trawienia to jakoś mi do Ciebie pasuje ;P

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

killrathi

Dzięki za miłe słowa.
Co do nazwy to zainspirował mnie ten fragment powieści mej małżonki:

Cytat

Potem weszły wojowniczki Cyjonu. Było ich sporo. Nie jedna była matką, ale ruszały się jakby robiły to całe życie. Potem muzyka ucichła i na plac wyszła Kira. Takiej tancerki jak ona Sharka nie spotkała nigdy. Nie bała się utraty równowagi. Była jak żywa chorągiew na wietrze. Piasek pod jej nogami płonął żywą czerwienią. Czerwona grzywa opadała na ciemne, roziskrzone oczy. Była giętka i miękka. Zdawała się nie mieć stawów, ani kręgosłupa. Tańczyła boso, a jej skórzana spódniczka falowała i opadała na mocne, opalone uda. Była piękna.

CICHY_S

Ja bym go określił " Masiv Attac"
Mniamuśny :)

_______
https://www.facebook.com/cichyknives/
www.ostrze.com.pl

SMF spam blocked by CleanTalk