Reklama

Kyocera - wrażenia

Zaczęty przez łuki, 27-04-2009, 17:58:51

łuki

Listonosz dzwoni do drzwi – otwieram , odbieram paczkę i ... czy oni zapomnieli spakować noży (miały być 2 sztuki) ? Przecież ta paczka nic nie waży .  W napięciu rozrywam gruba warstwę papierów i bąbelkowej folii – uff.... są :) . Dwie pomarańczowe śliczności uśmiechają się do mnie zza plastikowej osłony pudełek.  Powoli otwieram jedno z opakowań i nóż ląduje w mojej dłoni . Jest lekki jak piórko , sprawia wrażenie jakby był z powietrza . Rękojeść lekko wyprofilowana, dobrze układa się w dłoni .

Szybki test ostrości na leżącej w pobliżu kartce i na usta z wrażenia ciśnie się kilka niecenzuralnych słów – ostrość jest porównywalna chyba tylko z mieczem świetlnym . Płynie przez kartkę z charakterystycznym świstem – mógłbym tego dźwięku słuchać godzinami :)

Po chwilach zachwytu przyszedł czas ocenić nóż bardziej na chłodno – w środowisku dla niego przeznaczonym czyli kuchni .

Jeżeli ktoś spodziewał się rewelacji to niestety muszę rozczarować – nóż sprawuje się naprawdę świetnie, wszystkie produkty jakie dane mi było kroić poddały się bez oporu . Jednak nie zauważyłem żadnej przewagi nad ostrym nożem ze stali . Dzięki znikomej masie  przy dłuższej pracy na pewno mniej zmęczy się ręka  za to mam wrażenie że stalowy nóż daje większa kontrole podczas cięcia .

Kilka przykładowych filmików :

http://www.youtube.com/watch?v=coTYM-dy_xM http://www.youtube.com/watch?v=A2c2a3jwMfo http://www.youtube.com/watch?v=NC6T9fe8DK0 http://www.youtube.com/watch?v=eFT3_k5HOR0 http://www.youtube.com/watch?v=7oIIAnZH0sg http://www.youtube.com/watch?v=1-VWpprng3s

Myślę że warto jeszcze wspomnieć o mechanicznej wytrzymałości ceramiki . Nóż był używany normalnie , myty w zlewie razem z innymi i jest jeszcze w jednym kawałku :) . Nabawił się jedynie jednej, malutkiej szczerby  .  Także spokojnie mogę napisać że nie wymaga trzymania w sejfie ;)

Przy każdym (używanym) nożu przychodzi czas kiedy trzeba zastanowić się jak przywrócić mu laserowa ostrość . Mój egzemplarz co prawda jeszcze tego nie wymagał (w końcu twardziel z niego ;) ) ale dla ogólnego dobra wypróbowałem co miałem – wniosek jest taki że bez diamentów nie ma co próbować a i z nimi przyda się parę wolnych wieczorów i trochę piwa.

W podsumowaniu mogę napisać że ceramika nie powaliła mnie osobiście na kolana i traktował bym ją raczej jako ciekawostkę niż konkurencje dla stali w jakimkolwiek rodzaju noży . A już na pewno nie zapłacił bym ceny z polskich sklepów (>400zł) .
Brakuje mi też czegoś co mogą dać tylko tradycyjne noże – dotyku zimnej stali ...

obol

wspomniec nalezy, ze kolejna zaleta ceramiki jest fakt, ze nie zmienia smaku potraw i mozna za jej pomoca kroic salate  ;P

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

plitkin

Ja tam moze sie nie znam, ale przy nierdzewce nie odczuwam zmiany smaku miezanych potraw albo potraw obrabianych termicznie. Salata - fakt.
Po obrobce termicznej nawet weglowki nie wyczuje :)


obol

no ja tez nie czuje roznicy w smaku przewaznie, a salate u mnie wiara i tak sieka nozami.... ale dla smakoszy/''alergikow'', czy kogos tam taka uwaga moze miec znaczenie  ;P

ile to to ma grubosci i jak polozony jest ''szlif'' ??

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

łuki

Cytat: obol w 27-04-2009, 21:45:18

ile to to ma grubosci i jak polozony jest ''szlif'' ??

Jutro postaram sie dorwac do suwmiarki i zmierzyć .

A "szlif" położony jest równo jeśli o to pytasz. Jeżeli o cos innego to sprecyzuj :)


obol

chodzilo mi o to czy to plaski czy lekko convexowy szlif jak sie fizycznie taka klinge formuje. Jesli to ma ze 2mm grubosci to przy plaskim szlifie powinno byc ''przezroczyste'' i chyba bal bym sie to w bok wygiac/skrecic. Zdarza mi sie skrecac cienka klonge przy krojeniu np bloku zmarznietego sera. Korci mnie jakis ceramik do przetestowania ale raczej nie od K ze wzgleduu na cene  :frown:

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

łuki

Cytat: obol w 27-04-2009, 22:57:42

chodzilo mi o to czy to plaski czy lekko convexowy szlif jak sie fizycznie taka klinge formuje. Jesli to ma ze 2mm grubosci to przy plaskim szlifie powinno byc ''przezroczyste'' i chyba bal bym sie to w bok wygiac/skrecic. Zdarza mi sie skrecac cienka klonge przy krojeniu np bloku zmarznietego sera. Korci mnie jakis ceramik do przetestowania ale raczej nie od K ze wzgleduu na cene  :frown:

Na moje oko szlif jest płaski a nóż rzeczywiście przepuszcza wyraźnie światło i tez nie zdecydował bym sie na wyginanie go w jakikolwiek sposób .

Chytrus

hmm jak szału nie ma to idę zapolować na kute santoku vicka   :]

ps  Łuki ponoć miałeś nie kupować narazie noży  ;P ;P ;P

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

łuki

Cytat: Chytrus w 27-04-2009, 23:11:20

ps  Łuki ponoć miałeś nie kupować narazie noży  ;P ;P ;P

ja to santoku mam juz z pół roku ;P

zakuty

Na czym polega ta mniejsza (subiektywnie) kontrola podczas cięcia :?
Ostrze za bardzo "płynie" przez materiał :?

Paranoja w małych dawkach nie szkodzi zdrowiu. A wręcz jakby przeciwnie...

łuki

#10
Cytat: zakuty w 28-04-2009, 08:03:28

Na czym polega ta mniejsza (subiektywnie) kontrola podczas cięcia :?
Ostrze za bardzo "płynie" przez materiał :?

Nie chodzi o to że płynie, tylko o to że ja tego noża po prostu nie czuję w ręku (chyba jest dla mnie zwyczajnie za lekki) .

Ciężko mi to wrażenie ubrać w odpowiednie słowa .


plitkin

Swoja droga, Luki, nastepnym razem jak sie bedziemy widziec przypomnij - pokaze ci technike krojenia by ladniej i szybciej sie kroilo (a nie pilowalo) no i zeby paluchy cale byly ;)


łuki

Cytat: plitkin w 28-04-2009, 08:32:55

Swoja droga, Luki, nastepnym razem jak sie bedziemy widziec przypomnij - pokaze ci technike krojenia by ladniej i szybciej sie kroilo (a nie pilowalo) no i zeby paluchy cale byly ;)

paluchy całe są na szczęście a z nauki chętnie skorzystam :)

plitkin

Z tymi paluchami to do czasu, do czasu! :) Zaczalem sie uczyc kiedy scialem sobie opuszka razem z paznokciem a zauwazylem po kilkunastu sekundach.


gerard36856

troche marnotrawctwo skladnikow.chyba ze potrafisz zrobic cos z kielbasy pomidora i  jabca pokostkowanych:)

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

plitkin


łuki

Cytat: gerard36856 w 28-04-2009, 21:34:06

troche marnotrawctwo skladnikow.chyba ze potrafisz zrobic cos z kielbasy pomidora i  jabca pokostkowanych:)

jabłko mozna zjesc w czasie jak pomidorek dusi sie m. in. z kielbaska  ;)

MichaelD

#17

Kucheniaki z ceramiki maja niezaprzeczalna zaletę, wolno się tępią. Jest to szczególnie ważne dla osób które nie umieją ostrzyc noży ( najczęściej nasze matki, siostry, zony , bez urazy), Wcześniej dokładnie poinstruowane co z takim nożem kategorycznie nie wolno robić, będą się cieszyć ostrym i bezpiecznym ostrzem przez bardzo długi czas, a gdy będzie trzeba naostrzyć ( bo samodzielne ostrzenie nie przyniesie zawsze  pierwotnej  ostrości http://www.cutleryscience.com/reviews/ok_45.html)   to wyśle się bezpośrednio do firmy, oni już na diamentowych kolach z nimi sobie poradzą.

Z tego co widziałem jakoś profesjonalni kucharze wolna stalowe noże, wyjątkiem jest  np.  kucharz/ celebrity Ming Tsai

http://www.youtube.com/watch?v=kgMbU2NACyM

Tutaj ciekawy filmik o produkcji kucheniakow z ceramiki

http://www.youtube.com/watch?v=JFnT5INymiY

Tutaj jak wytrzymałe są te noże.
http://www.youtube.com/watch?v=s26oKM27O_U&feature=related

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

obol

jedynie wizja odsylania do Japonii po naostrzenie odstrasza. Pytanie za 10: jaka jest roznica miedzy ceramika od K, a np Bokerowa lub no-name ?

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

MichaelD

#19

Kyocera ma w Europie 3 miejsca gdzie można odesłać nóż do naostrzenia, Francja, UK i Niemcy. Co do różnicy, to niestety nie wiem, trzeba by porobić jakieś dokładne testy.  Prawda jest ze noże Kyocery uważana są za lepsze, ale ttu trzeba patrzec przez pryzmat większych nakładów na promocje i marketing tej firmy. Inna kwestia,  Kyocera na dobra sprawę  zapoczątkowała  masowa produkcje  noży z ceramiki dlatego jest tez bardziej rozpoznawalna.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

SMF spam blocked by CleanTalk