Reklama

Benchmade CSK II vs. Cold Steel SRK

Zaczęty przez WAR, 30-04-2009, 11:42:46

WAR

Zapraszam do lektury i dyskusji na temat recenzji porównawczej Benchmade CSK II vs. Cold Steel SRK autorstwa rotpina

Podziękowania dla firmy Tactical Gear PL za udostępnienie noży do recenzji
There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

lepermessiah

Link chyba nie działa..

EDIT. Już działa :)

Jestem rozsądnym człowiekiem, wiem że lenistwo popłaca

jack

Trza być twardym landsknechtem a nie miętką ninją

mich123

Mario

Chytrus

fajnie i konkretnie, dzięki za włożoną pracę  :)

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

demon

Dzięki fajne porównanie. BMka zawsze do mnie przemawiała - SC wprost przeciwnie i to się chyba nigdy nie zmieni.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

MichaelD

Mi w dłoni bardziej pasował BM CSK (Cold Steel Knife)  :D, dyskomfortu z rąbaniem nie zauważyłem ani w CSK, SRK ani A1.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

mich123

Cytat: MichaelD w 30-04-2009, 20:54:58

Mi w dłoni bardziej pasował BM CSK (Cold Steel Knife), dyskomfortu z rąbaniem nie zauważyłem ani w CSK, SRK ani A1.

Combat Survival Knife jak już ;)

jetron

Miałem A1 i CSK z D2 i to fajne noże !!!  A te tutaj ......eeee... nie teges.

Stn

Fajna recka - okopywanie mi się podobało najbardziej ;)

Pecado: Nóż nie penis - nie musi być wyprężony, żeby dobrze wyglądać na zdjęciu.

Berg

Dzięki za test, od dłuższego czasu zastanawiałem się nad SRK-ą, tyle, że firma Cold Steel jakoś nie budzi mojego zaufania, a odkąd znalazłem CSK, zastanawiało mnie jak oba noże wypadłyby przy porównaniu.

Cytat: demon w 18-09-2008, 10:54:36
człowiek bez noża jest nagi - z nożem jest po prostu bez ubrania

8,5/20

elkrakerso

Bardzo fajna recka :)
Choć wynik na starcie do przewidzenia to miło się czyta. Wg mnie mimo że te noże są na pierwszy rzut oka podobne to przy projektowaniu cele były inne i to znacząco.
CSK miało być średniej wielkości nożem w teren (żadne tam combat raczej ;) ) i miał być przede wszystkim nożem bez abusingu.
SKR o ile mi wiadomo od początku był zaprojektowany jako narzędzie które w razie potrzeby musi wytrzymać nienożowe zadania. A wytrzymałość była daleko na pierwszym planie poza komfortem cięcia. Stąd gruba krawędź i grzbiet, niski szlif i mocny czubek.
Dlatego porównywanie ich tylko w typowo nożowych działaniach to średni pomysł bo jeden z nich powstał po to aby poza takie działania można było w nagłym przypadku wykroczyć.
Niemniej recka bardzo fajna :)

Mine is Strength... and Lust... and Power!

guevara57

Ja w kwestii formalnej ;). Wydaje mi się, że CSK i SRK są konstrukcji "hidden tang" a nie "full tang". Zgodnie z definicją zawartą w leksykonie terminologii nożowej nóż ma konstrukcję "full tang" gdy głownia przechodzi w rękojeść odwzorowując jej kształt lub zachowując przynajmniej jej długość i szerokość. W układzie "hidden tang" głownia przechodzi w rękojeść nie zachowując jej długości i szerokości a przynajmniej jednego z tych wymiarów. Moze ktoś zechce wyjaśnić moje wątpliwości?

Przy okazji: Rotpin - dziękuję za nazywanie głowni głownią a nie ostrzem co często się zdarza innym autorom :special:

Recka bardzo solidna i konkretnie napisana :).

Może nożem?

silling

Dzięki za recenzję.
W bliżej nieokreślonej przyszłości planuję zakup jednego z tej dwójki. Do tej pory bardziej skłaniałem się w stronę SRK, po przeczytaniu mam poważny dylemat  ;)

Psycho

Ciekawy tekst . Dzięk i:)
Ogólnie uważam tego typu noże za teoretycznie najlepszy a zarazem najgorszy typ noża terenowego.

Najlepszy bo jest kompromisem pozwalającym zarówno przygotować jedzenie, sprawić zwierzynę czy rybę ,  jak i od biedy coś zrąbać ( tak - od biedy bo do rąbania jest siekiera)
Najgorszy - bo mniejszy, lżejszy nóż lepiej sobie poradzi z jedzeniem czy sprawianiem, a w rąbaniu  o wiele lepiej sprawdzi się wspomniana siekiera :)
Na walorach bojowych się nie znam więc sie nie wypowiadam ;)

Co do samych noży - miałem na własność CSK , SRK miałem przez kilka tygodni ( wersję z Carbon V ) i parę razy używałem nowszego z AUS8
CSK jest świetny - bardzo dobrze tnie , ergonomia na 5 z plusem(skala od 1 do 6) , do tego niemal całą długość klingi zajmuje KT ( w przeciwieństwie do SRK z idiotycznym ricasso  :rzyga: ) Stal 1095 jest bardzo dobrze obrobiona ( jak to u BM ) Powłoka jest całkiem niezła.
Wady - niestety trochę za delikatny czubek , no ale nie jest to łom.
Pochwa - tragedia.. moim zdaniem pasuje temu nożowi jak świni siodło :/
O wiele lepiej pasowałby kydex , lub cordura z wkładką z kydexu ( coś jak pochwy do nowych Nimravusów )

SRK - leży mi w ręce wyraźnie gorzej niż CSK ( max 4 z naciąganym plusem ) Jest wyraźnie mocniejszy , choć równie wyraźnie gorzej tnie. Największą jego wadą jest ricasso... nie wiem czemu miało służyć.. :/ Powłoka w nowszej wersji z AUS8 jest znacznie gorsza od tej z BM CSK , sama stal  gorzej trzyma ostrość od 1095 z CSK , jest za to nierdzewna.
Pochwa - nie wiem , wersję z Carbon V miałem z dorabianą pochwą kydexową , a pochwy z nowszej wersji z AUS 8 nie używałem ani nie nosiłem.
Z tych 2 noży w tej chwili nie wybrałbym raczej żadnego , bo go nie potrzebuję , a dlaczego napisałem na początku :)
Gdybym musiał kupić coś podobnej klasy wolałbym Fallknivena S1 lub A1. :) Niestety są droższe.
Natomiast gdyby mój wybór był ograniczony tylko do tych 2 - chyba minimalnie wygrałby CSK, ale tylko dlatego że mi się bardziej podoba :)
Fan Benchmade  i Fallknivenów

"Psycho , Ty w gruncie rzeczy nie wyglądasz na psychopatę" - Wemi

Z powodu wszystkich dni jakie przeżyłem , jestem tym kim jestem.

kryptokoryna

Chytrus

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

rotpin

Cytat: kryptokoryna w 04-11-2009, 10:35:23

A co na to powiecie?

Ale to już było.... ;)  http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,76972.0.html
Jak widać zdarza się i u najlepszych.

Edit: Chytrus był pierwszy :)

Berg

a ja bym powiedział, że po pierwsze ten człowiek nie umie ociosywać gałązek, a po drugie, w ten sposób (rąbiąc zamarznięte gałęzie) to można zniszczyć (wyszczerbić) nawet siekierę

Cytat: demon w 18-09-2008, 10:54:36
człowiek bez noża jest nagi - z nożem jest po prostu bez ubrania

8,5/20

SMF spam blocked by CleanTalk