Reklama

po co komu lustrzanka ?

Zaczęty przez demon, 12-05-2009, 16:49:53

demon

Jeżeli Czcigodny Moderator Działu uzna ten wątek za bezsensowny - proszę o usunięcie.

Pytanie "po co komu lustrzanka ?" Duże, ciężkie, drogie ... jednym słowem same wady. Ten fragment zdjęcia powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.

Tak wygląda drzewo sfotografowane kompaktem (Canon IXUS 870 IS) z 10 megapikselową matrycą.

Nie twierdzę, że kompakty to kupa - twierdzę, że do pewnych rodzajów zdjęć po prostu się nie nadają.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Henry

Złe pytanie - powinno brzmieć "po co komu matryca większa niż paznokieć". Raz że w tym kompakcie matryca ma 6.16x4.62mm, dwa że chyba zrobiłeś to jako jgp więc interpolacja danych z matrycy bayerowskiej odbyła się w procesorku aparatu z nie wiadomo jakim algorytmem.
Ale podsumowanie masz słuszne - kompakt ma swóją działkę, dSLR swoją (dlatego warto mieć oba).

Esthan

mathu

Cytat: demon w 12-05-2009, 16:49:53

Jeżeli Czcigodny Moderator Działu uzna ten wątek za bezsensowny - proszę o usunięcie.

Pytanie "po co komu lustrzanka ?" Duże, ciężkie, drogie ... jednym słowem same wady. Ten fragment zdjęcia powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.

http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml

demon

Panowie - nie ma znaczenia czy zapisałem fotę jako jpg, co go przetwarzało itp. To zdjęcie jest poprostu obrzydliwe. Żeby było śmiesznie to jest najmniejsza kompresja - ciekawe jak wyglądałaby największa ?

mathu co to za link ?

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

mathu

Cytat: demon w 12-05-2009, 19:19:50

mathu co to za link ?

Nie bój się, to nie rotten. Możesz kliknąć bez obaw.

Co do twojego zdjęcia, to nie rozumiem co ma przedstawiać ani udowadniać.

Stn

ale jak to ma mieć dobry obraz jak gęstość matrycy wynosi 35 MLN piksli / cm2
a taki na przykład Canon 40D ma gęstość 3.1 MP/cm².

Pecado: Nóż nie penis - nie musi być wyprężony, żeby dobrze wyglądać na zdjęciu.

demon

Cytat: Stn w 12-05-2009, 19:43:35

ale jak to ma mieć dobry obraz jak gęstość matrycy wynosi 35 MLN piksli / cm2
a taki na przykład Canon 40D ma gęstość 3.1 MP/cm².

O to właśnie chodzi. 10.000.000 pikseli ... i kupa "jak z obrazka" wyżej.

Esthan

demon

Cytat: Esthan w 12-05-2009, 19:58:52

Galeria fot robionych "żałosnym" Ipodem

Tyle ode mnie w temacie.

super, super - ale nie każdy jest geniuszem fotografii. Z mojego punktu widzenia (jestem amatorem) zdjęcie którego fragment wkleiłem nie nadaje się do niczego. Zrobiłem je bo wymyśliłem, że fajnie będzie mieć takie potargane drzewo w swoim archiwum (może z czasem zrobię jakiś montaż itp.) wybiegłem z aparatem, pstrykam (drzewo zajmowało jakieś 80% kadru) zaglądam ... załamanie. Nie spodziewałem się cudu ale to co zobaczyłem ne nadaje się do niczego.

mathu

Cytat: demon w 12-05-2009, 19:48:56

O to właśnie chodzi. 10.000.000 pikseli ... i kupa "jak z obrazka" wyżej.

Czy byłbyś łaskaw przeczytać artykuł który wkleiłem?

Esthan

Demon tu nie chodzi o geniusz fotografii tylko o wyobraźnie wymieszaną z odrobiną podstawowej wiedzy.

Z braku laku i kompaktem da się miłe zdjęcia zrobić.

Trollsky

nie trzeba byc geniuszem fotografii zeby robic dobre zdjecia.
Demon chyba Ci sie troche nudzi ...

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

mtths

To co widzę to wyniki ustawienia przez automat wysoko ISO i za długiego czasu migawki.
I tak ciesz się że coś Ci wyszło kosztem szumów zamiast samych mazów.
Jeżeli drzewo było w miarę daleko trzeba było złapać ostrość i światło na czymś ciemnym z tła (w cieniu jeśli był), a potem docisnąć spust na drzewie. Zdjęcie byłoby niedoświetlone ale szumy i rozmycia mogłyby być mniejsze.
Kompaktem czy nawet komórką można robić naprawdę niezłe zdjęcia przedmiotów czy krajobrazów. Prawdziwe wyzwanie co do szybkości autofocusa i procesora zaczyna się jak się chce robić zdjęcia dziecku :)

Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Cytat: borutaws w 04-08-2019, 18:56:33Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

Guldan

wieksza klatka ma ta przewage nad mniejsza ze rejstruje sie na niej wiecej szczegolow i latwiej o wieksza ostrosc.

http://www.stockholmviews.com/diyphotogear/diy_6x17_camera5.html
straszliwy skladak na format 6x17 ale dobry obiektyw. skan nienajgenialniejszy ale widac ile rejstruje szczegolow (a 6x17 ma prawie taka sama powierzchnie jak 9x12). a rzeczywiscie fun z ostroscia zaczyna sie przy srednim formacie, widze to po mojej mamiyi ze starym obiektywem (nowe z serii kl ponoc sa jeszcze ostrzejsze).

natomiast kompakty czy aparaty w telefonach (w nokii n95 jaka mam jest super aparat) to zupelnie inna kwestia zastosowan, dodam ze cholernie brakowalo mi mikro aparatu cyfrowego do kompletu, a mam teraz mikro aparat z dobrym obiektywem ktory w dodatku potrafi dzwonic, wysylac smsy i laczy sie z internetem. mami tego nie potrafi, bo jest prymitywna, ale cos za cos ;)

demon

O to chodzi - po co mi kompakt, który robi zdjęcia gorsze niż telefon ? Dla zuma ... ;)

Nokia E66

Ps. Nie bijcie :D

Esthan

Równie dobrze możesz twierdzić po co Ci rdzewna węglówka co cięcia linki
skoro na pewno Tytanowo s30V'owe combo zrobi to znacznie lepiej ;)

W sumie to, jak ostry jest nóż zależy od Ciebie. Podobnie jest ze zdjęciem.

Stn

Wsumie racja - każdy aparat ma rację bytu póki go ktoś kupuje i używa.
Inna sprawa to wyścig w megapikslach które zwykłemu userowi do niczego
nie są potrzebne. Tak naprawdę uczciwe 4 mnl piksli jest w 99% wypadków
absolutnie wystarczające dla przeciętnego użytkownika małpki... ale cóż
marketing musi czymś sprzedaż napędzać.

Pecado: Nóż nie penis - nie musi być wyprężony, żeby dobrze wyglądać na zdjęciu.

demon

Esthan - chodzi o to, że producenci wciskają nam coś co:

- nie jest nam potrzebne (te dodatkowe megapiksele)
- pogarsza jakość produktu !

i za to wszystko każą sobie płacić - parafrazując twój przykład : po co mi drogi nóż z s30V gdy do rozcinania kopert wystarczy mi Vicek ? (tyle, że Vicka nie można kupić - bo jest przestarzały więc sklepy oferują tylko cuda z superstali )

Esthan

Producent chce z czegoś żyć a konkurencja powoduje że wypuszczają jeden model za drugim.

Twoim wyborem jest już kupić odpowiedni model dla siebie. Przypuszczam, że w 99% wypadków zdjęcia z tych
małpek są zadowalające dla ich użytkowników, nawet jeżeli są pod względem jakości średnie. Liczy się moment,
zapamiętana chwila i tyle. To że dobry fotograf złapał by to inaczej na innych ustawieniach nie gra zbytniej roli.

Nikt nie zmusza nas do kupowania supersprzętu, tak samo jak nikt nie zmusza nas do strzelania 15 MP aparatem
na 15 mp. Z małpek, które miałem większość pozwalała na ustawianie niższej liczby MP a przez co mniejsze szumy
wydawały się istnieć itp.

Mnie się to bogactwo rynku podoba i uważam, że dla każdego znajdzie się coś dobrego.

SMF spam blocked by CleanTalk