Reklama

OCHOTNIK 004.

Zaczęty przez Krug, 16-05-2009, 20:21:49

Krug

"Ochotnik" tym razem o głowni z "takefu ".Szlif Płaski, twardość ok 58HRC, przygrzbietowa część głowni odpuszczona do ok 54HRC. Linie laminowania warstw stali "zwichrowane" delikatnie na kowadle. Po polerowaniu stal "przetrawiona" w "Coli". Rękojeść z alpaki, czarnego dębu, bawolgo rogu i skóry.Środek ciężkości noża na "bolsterze". Pochwa, skóra barwiona i woskowana.

Wymiary:

Długość - ok 292mm
Długość głowni - 164,5mm
Szerokość głowni - 32,5
Grubość głowni - 4,9mm

Kilka fotek:

Koniczynkę trzeba delikatnie poprawić rylcem na krawędziach uszkodzonych podczas dokręcania...

Pozdrawiam.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

aambeeld

mlask, mlask i jeszcze raz mlask!

Sursum corda

kangoo

Coś mi się materiały (dobór )na rękojeści nie zgrywają ,jakiś dysonans czuję . Reszta (wykonanie et cetera )  jak zwykle ekstra .Ale ta rękojeść jakaś nie teges .Niby czarne jest piękne ,ale jakoś mi nie pasi w tym wypadku .

Krug

Foty, foty... się już ściemniać zaczynało. Jak w plenerze zrobię może będą lepsze.Na żywo jest znacznie ładniej.

Krug-Noże.

Taipan

Świetne połączenie piękna z prostotą.Jeszcze nie sprawdzałem czy to działa, daj mi go  :D :D.

CICHY_S

Jemu nie dawaj mi daj :) jeszcze nic nie dostałem :(
Ech ......
Powiedział bym taki i do chleba i do drzewa :)
Gratki !!!!!!

_______
https://www.facebook.com/cichyknives/
www.ostrze.com.pl

bany

- więcej kultury mają bakterie w jogurcie..............;)

Geriatryk

Jak zawsze wszystko na swoim miejscu i w czasie  :kopara:  :slini:    :D

MAZOWIECKIE  TOWARZYSTWO  PRZYJACIÓŁ NOŻY
http://ntn.knives.pl/  NÓŻ TO NARZĘDZIE

Polak w demokracji źle się odnajduje. Jest tradycjonalistą i jak dwa X dziennie w pysk nie dostanie, to jest chory .... Cytat z klasyka.

forester

zgadzam sie z przedmowcami.
mozesz napisac w jaki sposob zrobiles ta dupke i ja tak perfekcyjnie wypolerowales??

Pozdrawiam, Kamil.

paproch

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

Krug

Cytat: kamcio21 w 16-05-2009, 23:13:10

...
mozesz napisac w jaki sposob zrobiles ta dupke i ja tak perfekcyjnie wypolerowales??

Na metalu punktakiem robisz punkt, cyrklem kreślisz okrąg o średnicy jaką ma mieć nakrętka, wiercisz otwór pod gwint na wyznaczonym wcześniej punkcie, nacinasz gwintownikami gwint, wycinasz z grubsza nakrętkę, na śrubie o właściwym M mocujesz swoją nakrętkę przy pomocy przeciwnakrętki, szlifujesz po oznaczonym cyrklem okręgu, nacinasz piłką do metalu nacięcia pod wkrętak, obrabiasz kontur nakrętki iglakami, nacinasz listki iglakami lub dremelem, fazujesz na stożek nakrętkę, poprawiasz nacięcia listków, obrabiasz papierami  ściernymi 100 - 2000, polerujesz, nakręcasz na wystający z głowicy noża trzpień,poprawiasz ewentualne  uszkodzenia powstałe przy nakręcaniu, poprawiasz  poler, po ok 1h nakrętka  jest gotowa. Proste.
Kształt zależy od twojej inwencji twórczej

Krug-Noże.

Szymon602

Świetny nóż w pełni użytkowy, perfekcyjne proporcje, wygodna do trzymania rękojeść - miodzio  :D :D :D

wojtekn

mialem ta kose w reku, tak wlasnie, bierzesz to do reki i myslisz sobie- ale kosa! kawal porzadnego noza,
wykonanie super, zwłaszcza spasowanie gardy

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Bismarck

Nawet nie wiem co powiedzieć, po prostu :slini: :slini: :slini: :slini: :slini:

Pozdrawiam, Konrad

Lubek

Jestem pozamiatany.

"Organizm żywy zwany człowiekiem do funkcjonowania potrzebuje węglowodorów" -Lubek

"I just want something i can never have"  -Trent Reznor

Organizator dwóch najbardziej żenujących zlotów w historii Knives.

KKK - Kelly Kettle Klan

Krug

Cytat: Lubek w 17-05-2009, 10:32:22

Jestem pozamiatany.

Ale "on" do wzięcia jest. W czym problem? :D
Krug-Noże.

ArtArtur

To jest niesamowite, masz takie umiejętności, że możesz sobie usiąść i zastanowić się, jaki by tu nóż zrobić...? I może to być absolutnie każdy jaki Ci się zamarzy !!! Ja miałbym kilka takich wymarzonych i nawet z racji mojej profesji potrafiłbym je pięknie narysować, ale cóż...kiedy czytałem opis robienia nakrętki, zrobiło mi się niedobrze od natłoku precyzyjnych czynności technicznych które musiałeś wykonać...Każdy ma swój dar... Czekam na jakiegoś nowego Krugbowiego, z tych potęznych!

Geriatryk

Zawstydzasz skromnego, niekwestionowanego Mistrza Kruga. Jego noże, to jak relikwie o ile się  pojawią, bo ktoś sprzedaje z powodów finansowych, to trzeba je kupować, żeby nie dostały się ręce, które mogły by go zbezcześcić  ;) . Z tego co mówisz wynika , że Twoje zdolności graficzne tu się przydadzą. Narysuj coś pokaż, to może Mistrz Cię do kuźni zaprosi. Sorry za OT. Pozdrawiam.... 

MAZOWIECKIE  TOWARZYSTWO  PRZYJACIÓŁ NOŻY
http://ntn.knives.pl/  NÓŻ TO NARZĘDZIE

Polak w demokracji źle się odnajduje. Jest tradycjonalistą i jak dwa X dziennie w pysk nie dostanie, to jest chory .... Cytat z klasyka.

ArtArtur

To, że wyczytałeś z mojej wypowiedzi coś poza szacunkiem i podziwem dla mistrza i jego dzieł oraz smutkiem, że tak nie potrafię, składam na karb późnej pory. A więc dobranoc...

Szabas

Cytat: Geriatryk w 20-05-2009, 23:16:59

Zawstydzasz skromnego, niekwestionowanego Mistrza Kruga. Jego noże, to jak relikwie o ile się  pojawią, bo ktoś sprzedaje z powodów finansowych, to trzeba je kupować, żeby nie dostały się ręce, które mogły by go zbezcześcić  ;) . Z tego co mówisz wynika , że Twoje zdolności graficzne tu się przydadzą. Narysuj coś pokaż, to może Mistrz Cię do kuźni zaprosi. Sorry za OT. Pozdrawiam....

Taki offtop to nie offtop. :D ;-)

Jak będę niedługo bogatym (duchowo) artystą...
O! To jest offtop! ;P

P.s.
Fajny ten OCHOTNIK, ale jeszcze musi na mnie zaczekać. Dopiero com do nessmuczka dojrzał.:)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

SMF spam blocked by CleanTalk