Reklama

Jaki motylek dla zaawansowanego urzytkownika

Zaczęty przez FIGA1, 16-05-2009, 22:13:24

FIGA1

Witam wszystkich

Na wstępie,jako że to mój pierwszy post na tym forum chciałbym powiedzieć kilka słów o sobie.Nazywam się grzegorz mam 29 lat i od dziecka interesuję się różnymi technikami walki.Na początku było to karate,judo itp.W wieku 15 lat dostałem jednak swój pierwszy motylek :D no i się zaczęło(motylek był przeznaczony do ćwiczenia zręczności i w baardzo ograniczonym stopniu do samoobrony).Razem z moim dobrym znajomym ćwiczyliśmy(i nadal doskonalimy)techniki posługiwania się "motylkiem"(wszelkiego rodzaju podrzuty i inne "triki".Ostatnio padł mi już któryś z kolei model(pękł po przypadkowym upadku na ziemie jak wiele innych) nie mogę się dziwić kupiłem go na targu i pisze na nim tylko stainless.Ale do żeczy,podjąłem decyzję o "zainwestowaniu w sprzet :) " i kupnie nowego motylka jak ja to mówię do zadań specjalnych(ma być wytrzymały,dobrej firmy,ma nadamwać się do trików i na wszelki wypadek do samoobrony i pracy w domu).Zastanawiałem się czy nie kupić sobie dwuch różnych modeli ale znalazłem ich tyle(jak na razie patrzyłem tutaj https://edcknives.com/ )że nie mogę się zdecydować.Na nóż planuje wydać ok.1200-1600zł (jak już coś kupić to coś dobrego).Myślałem o jakimś Benchmade,Terry Guinn lub Dobruski.Proszę Was drodzy forumowicze o fachową poradę co do modelu(który najlepszy) i gdzie go mogę kupić(interesują mnie głównie sklepy internetowe wysyłające towar do polski).A może polecacie jakieś inne firmy.Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

łuki

http://www.edcknives.com/vcom/product_info.php?products_id=1875

starczy Ci na takie 2 i powinny w 100% zaspokoic Twoje potrzeby :)

ew. możesz pokusić sie o balka na łożyskach ale przy obecnym kursie dolara dorwanie go za 1600 zł wcale nie będzie takie łatwe

ordo

BM 42. Albo dwa i ćwicz na dwie ręce. A za resztę dobry słownik ortograficzny.

BTW Wie ktoś, czemu BM zmienia stal w zasadzie we wszystkim z D2 na 154 cm?

Reality has a well known liberal bias

FIGA1

przepraszam za błędy,szybko pisałem i to dlatego.

łuki

W ogóle skąd jesteś ? Bm 42 ma sporo ludzi - może akurat z Twojej miejscowości i mógłbyś sobie pomacać czy Ci pasuje ?

FIGA1

Ja jestem z sosnowca,niedawno przeniosłem się na w miarę spokojne osiedle,wątpię by któś tutaj miał jakiekolwiek motylki.

kali

z takim budżetem brałbym Kortha ;> z IKBS-em :)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

rybak

Cytat: FIGA1

Ja jestem z sosnowca,niedawno przeniosłem się na w miarę spokojne osiedle,wątpię by któś tutaj miał jakiekolwiek motylki.

Kolego Szanowny... Chyba pomyliles fora, jesli tak widzisz cala sprawe z nozami, to nie jest miejsce dla Ciebie  :)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

franio1991

Cytat: rybak w 17-05-2009, 09:46:33

Kolego Szanowny... Chyba pomyliles fora, jesli tak widzisz cala sprawe z nozami, to nie jest miejsce dla Ciebie  :)

+1

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

FIGA1

Dlaczego niby pomyliłem fora,napisałem tutaj gdyż potrzebuje porady w sprawie noża głównie do tzw"machania" jak i do innych(jak w pierwszym mym poście) zastosowań.A czy to takie dziwne że poprostu niesądzę że na każdym roku mista ktoś musi mieć motylka.Jak juz pisałem przeniosłem się teraz do spokojniejszej dzielnicy(sami prawie starsi bezdzietni ludzie) i chyba raczej ciężko by mi było znaleźć jakiegoś posiadacza motylków.Co innego w mojej dawnej dzielnycy(okolice dawnego getta na środuli jak ktoś zna)tam moze bym kogoś spotkał,ale wracając do tematu nozy to mam pytanie jakie polecacie sklepy internetowe z nożami benchmade(model 42 lub 43) i Dobruski??

rybak

Widze, ze dalej nie czujesz klimatu okolicznego :)

Jako "pytanie pomocnicze" Ci podrzuce takie cos  - jesli chcialbys u "posiadaczy motylkow z getta" obejrzec bm42, to podejrzewam, ze bedzie Ci trudno znalezc takiego.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

FIGA1

Wiem, oni mają raczej takie z bazau niesztuka sobie takie kupić ważne żeby zakupiony sprzęt był mocny i trwały,ja sobie chcę kupić właśnie benchmade z tego właśnie względu(mocny,trwały,ma gwarancje) a co do posiadaczy motylków z getta to staram sie ich unikać(życie mi jeszcze jest miłe)a już kiedyś miałem nie za przyjemny incydent z takimi typami na szczęście w innym miescie,ale jakoś wyszedłem cało dzieki treningowi karate.

krupik

żeby najprościej kupić motylka -> przeglądaj forumowy bazarek
jeśli chciałbyś kupić ze sklepu w USA z przesyłką do PL to masz marne szanse bo nie wyślą, jedyna nadzieja to że ktoś Ci przywiezie

ps. i zacznij używać słownika, albo np FF z opcją sprawdzania pisowni - pomaga to później przeczytać
pps. trochę dziwny temat postu (zwłaszcza to "zaawansowany") bo skończyło się jak zawsze czyli na 42  ;)

32 42 630 707 710 910 940 BINGO :)

FIGA1

Zaawansowany w kwestji posługiwania sie bali-songiem(triki,techniki)

Vercengetoryx

BM42 jest najpopularniejszym motylkiem do kręcenia trików, niestety są kłopoty z luzami na śrubach (loctite + odrobina wyczucia i powinno być git).

Vercengetoryx

Znam z doświadczenia tylko bm42 i IMO będzie najlepszy.
Modyfikacje bm sobie daruj, dużo droższe a macha się podobnie.

Jak nie wyrwiesz czegoś na łożysku to weź po prostu 42, najtańszy z najlepszych, dobrze śmiga i łatwo sprzedać jak się nie spodoba.

MichaelD

Ja jak większość postawił bym na BM 42, miałem 41 SS i ten model byl dla mnie zbyt ciężki jak do codziennego noszenia. 

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

SMF spam blocked by CleanTalk