Reklama

Krzywizna szalotki (curvatura Allii ascalonici)... ;P

Zaczęty przez mbieniek, 30-05-2009, 15:38:53

mbieniek

No więc tak: O krzywiznie ostrza szalotki z ZDP naczytałem się wiele, jednak na pierwszy rzut oka u mnie krzywizny nie było widać - odległości ostrza od linerów były na oko równe. Kiedy jednak przyjrzałem się nożowi dokładniej, ze zdumieniem zauważyłem, że CAŁY nóż jest krzywy. Wydało mi sie to podejrzane, więc przy okazji przygotowań do pewnego projektu postanowiłem to zweryfikować

Jako komparator posłużył kawałek solidnego pomarańczowego G10 :)

Jak widać poniżej, ostrze nie jest proste, ale nie jest jakoś tragicznie:

Tak wygląda okładzina ze spidsejfem:

Też krzywa jak widać, choć nie jest strasznie.

Okazuje się, że backspacer też nie jest prosty:

Ale wszelkie rekordy bije okładzina z framem - i pewnie to jest winowajca:

Winowajca en face:

Komentarz?...
Szczerze nie spodziewałem się czegoś takiego. Gdybym to ja wygiął nóż siadając na nim swoim ciężkim dupskiem, IMHO wszystkie elementy byłyby zgięte podobnie. To co widzicie powyżej powoduje ostry opad wszystkiego.

Jakieś komentarze?...

m.

Mario

slawol

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

DonCipcio

dobra mbieniek,
przyznaj się co z nim robiłeś  :grin:
może naładowałeś jakąś energią, jak Harry z Tybetu czy cuś?  :D ;)

...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

mbieniek

:) Ja tam w energię z Tybetu nie wierzę.
Już raczej jestem skłonny przypuszczać, że Kershaw wygina okładziny tak, żeby pasowały do wygiętych kling ;)

Nie wiem osochozi, nieco mnie to wkurza, ale doprawdy nie wiem co z tym zrobić.
Cekawe, czy Kershaw przysłałby mi proste okładziny ;)

m.

DonCipcio

Cytat: mbieniek w 30-05-2009, 16:09:30

Cekawe, czy Kershaw przysłałby mi proste okładziny ;)

do krzywej klingi? nie będą pasować przecież! :D  :D  :D  ;)
p.s.
czekam z niecierpliwością na odpowiedzi modów tego działu... ;P
...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

ordo

by sie przydało do Kershawa napisać, co oni na to...
no kurwa mać patrzę i oczom nie wierzę  8o

Reality has a well known liberal bias

Mikko

Kershaw stracił tym samym tytuł wytwórcy najdokładniej wykonanych, tanich produkcyjniaków.

Ripper

Nie no ja nie wierze ze to takie z fabryki wyszlo. Coś się musiało stać z tym nożem.

Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

mbieniek

Cytat: Ripper w 30-05-2009, 16:31:47

Nie no ja nie wierze ze to takie z fabryki wyszlo. Coś się musiało stać z tym nożem.

Ale co?
Mówię: Gdybym usiadł na nim czy coś (co nie bardzo jest prawdopodobne, bo shalotkę nosze albo w przedniej kieszeni, albo w wewnętrznej kieszeni marynarki, bo to taki gent przecie jest), to wygły by się wszystkie warstwy, co nie?
Też tego nie rozumiem.

Edit:

Cytat: Mikko w 30-05-2009, 16:30:11

Kershaw stracił tym samym tytuł wytwórcy najdokładniej wykonanych, tanich produkcyjniaków.

Mikko, nie przesadzaj. Każdemu się wpadki zdarzają jakieś. Ja tam nadal Kershawa bardzo lubię (zwłaszcza za kompozyty, choć niektóre się gną ;) ) i wysoko cenię.

m.

TDK

No przecież po wygięciu wszystkich części widać, że nóż został zaprojektowany przez Oniona specjalnie dla praworęcznej osoby i dla większego komfortu chwytu. Nie doceniłem jego geniuszu.  :)

Dexameth

Ależ kicha .. pierwszy raz widzę taki bubel od kerszoła  :special:

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Ripper

Cytat: mbieniek w 30-05-2009, 16:36:10

Ale co?
Mówię: Gdybym usiadł na nim czy coś (co nie bardzo jest prawdopodobne, bo shalotkę nosze albo w przedniej kieszeni, albo w wewnętrznej kieszeni marynarki, bo to taki gent przecie jest), to wygły by się wszystkie warstwy, co nie?
Też tego nie rozumiem.

Zakładam że jesteś pierwszym właściceilem. Bo jeśli nie to możliwości jest całkiem sporo.
Co do warstw wygiąć się mogly ale niekoniecznie w takim samym stopniu - to nie jest monolit. Ta storna do której byłby przyłożony cięzar wygieła by sie najmniej (okładzina ze speed safem?). Ta na zewnątrz najbardziej (okładzina z framem?).

gdi

Cytat: mbieniek w 30-05-2009, 16:09:30

..Nie wiem osochozi, nieco mnie to wkurza, ale doprawdy nie wiem co z tym zrobić.

m.

Pierwsza szybka myśl - reklamować u sprzedawcy. Jeśli ceni sobie klienta, to wymieni bez gadania ten wadliwy egzemplarz  :/

mbieniek

Cytat: Ripper w 30-05-2009, 16:51:59

Zakładam że jesteś pierwszym właściceilem. Bo jeśli nie to możliwości jest całkiem sporo.

Jestem.
A co do możliwości wygięcia - jak pisałem, nosiłem go w przedniej kieszeni, więc - jak mawiał Gerge Carlin - "I don't bend that way!" :D

m.

Ripper

Ciekawe jest to że wszystkie elementy sa wygiete. Opcje są trzy, ale wierzyć chcę tylko w jedną:

1. Jeden z elementów (frame?) krzywy i zamontowany w nożu wygina reszte. Ale to nie tłumaczy wygiecia ostrza. Pojawił by sie blade play problemy z speed safem i ogólnie cuda wianki. Ale nie widze opcji zeby wygielo sie ostrze.

2. Nóż całkowicie zmontowany krzywo. No za cholere nie chce mi siw wierzyć że taki motyw by przeszedł u Kershawa. Może nie są przesadnie szczegółowi ale nie pozwolily by sobie na taki wałek, a przegapienie linera i reszty  zgietych o jakies 20 stopni. Taką mam przynajmniej nadzieję.

3. Coś się stało gdzieś po drodze. (ale co? Nagrzany nóż szybko przeniesiony w zimne miejsce? Spadl gdzieś? Bo nawet jakbyś usiadł [a nie usiadłeś] na czyms takim to watpie zeby od twojego ciężaro trwale sie wygielo - chyba że ważysz jakies 250kg. )

Cholera...  :?

mbieniek

Żeby wszystko było jasne - złożony nożyk był delikatnie łukowaty, nieznacznie bardziej, niż liner ze speedsafem.
Żeby wygiąć nóż tak, aby liner z framem zgiął się aż tak, musiałbym cały nóż zgiąć jeszcze bardziej. Coś mi się nie wydaje, żeby całość wytrzymała taki manewr bez uszkodzenia śrubek chociażby.
Ta okładzina cholernie sztywna jest i sprzężysta. Próbowałem delikatnie ją odgiąć - bez jakiegokolwiek efektu.

:D

m.

amper

Cytat: DonCipcio w 30-05-2009, 16:15:28

czekam z niecierpliwością na odpowiedzi modów tego działu... ;P

TAK MA BYĆ!  ;P :D :alien: :I :rolleyes: :special:

Pozwólcie że podsumuje to soczystym: owkurwę  :special:  :dead:
Wtopa po całości.

m, do serwisu pisał? :?

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

mbieniek

Cytat: amper124 w 30-05-2009, 22:24:36

m, do serwisu pisał? :?

Nie pisał, bo jeszcze się nie otrząsłem z szoku ;)
Nożyk rozkręciłem dziś, w ramach przygotowań do zrobienia z niego drugiego dead sexy z pomarańczowymi farfoclami po bokach, ale chiba nici z zabawy, skoro linery są fantazyjnie powyginane... :(
Myślisz, że warto napisać? Bo obawiam się, że masz racje pisząć, że tak miało być ;)

edit: Poszło do KAIa. Ciekawe, czy coś powiedzą. Nie rzucajta za bardzo mięchem, bo celem obejrzenia fotek podrzuciłem im link do tego tematu ;)

m.

kabaddon

Może coś ciężkiego na nim w transporcie stało?  :dodge: Też jestem wielce ciekaw co Ci Kershaw odpowie

Well Long Tall Sally she's built for speed, she's got everything that Uncle John need

SMF spam blocked by CleanTalk