Reklama

stal używana przez TOPS knives

Zaczęty przez leugion, 13-06-2009, 00:56:12

leugion

witam, chciałem zapytać osoby, które posiadają jakieś noże firmy TOPS, a także tych którzy mają jakieś pojęcie o tej firmie, nożach przez nią produkowanych i stali jaką sie posługują, jakie parametry posiada używana przez nich stal węglowa 1095, a raczej czy się różni od tej używanej np. przez KA BAR'a czy Ontario. Jestem posiadaczem jednego z noży TOPS'ów ale nie mam za bardzo możliwości porównania z innymi nożami z tą stalą.

Co sądziecie o tej stali?

Jeżeli ten wątek powinien być gdzie indziej to z góry przepraszam.

Leugion

allmadey

Nie jestem właściwą osobą do dyskutowaniu o stalach, bo moje noże są po prostu ostrzone, co powoduje brak praktyki w ocenie co lepiej trzyma ostrość.

Ale ponieważ Cię olali, więc odpowiem, że 1095 jest tak popularną, starą i dobrze znaną stalą, że nie myślę aby występowały jakieś większe różnice między producentami.

Mam małego TOPSa i nie stwierdzam różnic np. z Beckerami, RAT-ami, chociaż moje zdanie nie jest obiektywne, bo zaraz ktoś może wyjechać, że RAT pokroi 15 kartonów i zacznie rwać, a Becker tylko 14,75 ;P

leugion

olali nie olali....... tym się nie przejmuje, szukam tylko odpowiedzi na mój wątek. Potrzebuje nie mialem jak sprawdzic innych noży z tą stalą, wg mnie ta używana przez TOPSów jest ok, ale no nie mam jak porównać.

Leugion

elkrakerso

Nic nie olali ;P po prostu u nas Topsów mało, kilka trackerów kojarzę z czego jeden lekko używany sobie przypominam z bazarku, innych topsów nie pamiętam używanych.
A jak ktoś nie miał to i nic nie piszę żeby nie zgadywać (ja też nie miałem nic od topsa ale zgadywać sobie pozwolę ;P ) Jak Allmadey słusznie napisał 1095 to pospolita stal i obróbka term przypuszczam będzie na podobnym poziomie co u Ka-bara, Ontario itd. Czyli co się z tej stali dało wycisnąć już najstarsi górale wycisnęli i wszyscy robią tak samo ;P

Mine is Strength... and Lust... and Power!

leugion

czyli powinienem być zadowolony z tego powodu  :D tak myślę czy by jeszcze sobie któregoś RAT-a nie zakupić, jakoś mam sentyment do węglówek bo mam już jedną Cold steela i ...... no przyznam, że nożyk pierwsza klasa jak dla mnie........ tylko że tanto, ale cóż, taka była moda a ja jej uległem.  :dodge:

Leugion

ACP

Mam małego TOPSa ALRT i RATa RC3. Nie zauważyłem różnicy. Gdzieś kiedyś czytałem, że ta węglówka lubi pokryć się rdzą. ALRTka noszę na co dzień jako necka pod koszulą a rdzą nigdy się nie pokrył.

SMF spam blocked by CleanTalk