Reklama

Duże złe bowie

Zaczęty przez Barni, 22-06-2009, 11:48:15

Barni

Jako że ostatnio na forum pojawiło sie kilka osób o zajebistym wręcz talencie zastanawiałem sie czy wogóle pokazywać coś na PCK ale jednak sie odważyłem i oto jest Bowik...

stal 55
Hartowana selektywnie, widoczny wyraźny hamon, około 56-57 hcr
rękojeść brąz, skóra, korzeń thuji...

długość całości 34,5 cm
długość ostrza 21 cm
grubość klingi przy jelcu 6,5 mm

sorki za jakość zdjeć ale dziś pogoda wybitnie nie sprzyja ich robieniu :(
"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

Trollsky

wyjscie szlifu swietnie Ci wyszło. wogole cały noz  jest spojny i widac ze troche czasu powieciłes na dopieszczenie. jedynie jelec ciut za cieńki  jak  na moje gusta.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Vick

O kurde ... :slini:

Pamiętacie jak Barni zaczynał ?
A widzicie co robi teraz ?

No, Mistrzu, jeszcze kilka takich nożyków i młotek pod nickiem moim zdaniem Ci się należy  :)

rybak

A mnie jakos w ogole ta kanciasta falszywka sie nie wydaje spojna z plynym wyjsciem szlifu.
Taka z innej bajki.

Ale cala reszta tez mi sie bardzo podoba.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Dexameth

Pięknie współgra ta fałszywka ze szlifem. Gratulacje , fajny nożyk  :)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

kezsel

Piękny i solidny nóż 8D Gratuluje umiejętności

ordo

a ja jak rybak - nie zgrywa mi się fałszywka, ze skądinąd świetnym nożem

Reality has a well known liberal bias

paproch

Moim zdaniem - bardzo ładne wykonanie ale nie dobry projekt.
Nie podoba mi się zwłaszcza harmonia (dobór proporcji rozmiaru i kolorów) przekładek. Jelec też jakiś nie pasujący.
Bardzo podoba mi się wykończenie głowni i wykście szlifu.

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

kangoo

Fałszywka dodaje drapieżności , widzi mi się ...mooocno . Jelec faktycznie za delikatny .

Mikko

Ostrze jest świetne, ale rękojeść mnie się nie podoba.

kiMer

Ostrze jest bardzo dobre, ale brak mi tego czegos dla bowie, tego ...sciecia z prostej lini grzbietu, pochylenia
Dlatego ja bym go widzial jako fightera - z inna rekojescia i dwustronnym jelcem - ZROB DRUGIEGO  !  ;P

pozdro

Jak mówię, że NIDY RYDY - tzn.spytaj jeszcze kilka razy!

graf

Bardzo fajny. Świetne wykonanie ostrza i selektywny hart. Podoba mi się ta fałszywka, choć zgodzę się z przedmówcami że jej prosta linia kłóci się z łagodną linią wyprowadzenia szlifu.
Gdyby tak ten łuk wyprowadzenia szlifu zmieniał się w zagięty w drugą stronę łuk fałszywki, to harmonia byłaby pełna.
Albo(to byłby mój osobisty ideał) szlif byłby wyprowadzony pionowo w górę, do wysokości fałszywki - ale wtedy to nie byłoby ostrze bowie, ale raczej fajterowe.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Barni

Cytat: kiMer w 22-06-2009, 15:43:46

Ostrze jest bardzo dobre, ale brak mi tego czegos dla bowie, tego ...sciecia z prostej lini grzbietu, pochylenia
Dlatego ja bym go widzial jako fightera - z inna rekojescia i dwustronnym jelcem - ZROB DRUGIEGO  !  ;P

klinga miała opuszczony czubek ale hart selektywny go aż nadto podniósł, co do drugiego też sie zrobi ale najpierw pokończe to co pozaczynałem...
Cóż jednym sie podoba innym nie to normalne, ale jako że robiłem go jako całkowitą partyzentke beż żadnych projektów to jestem bardzo zadowolony z tego nożyka
"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

Chytrus

Stary, nie zastanawiaj się czy pokazywać takie zabawki tylko pokazuj  :grin:

piękna robota, szacun  ;>

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

Adski

Bardzo ładny a jeśli to partyzantka to bomba, choć faktycznie widział bym w nim
lekko złamaną w dół klingę od rozpoczęcia fałszywki, troszkę masywniejszy jelec
i delikatniej rozpoczęty szli fałszywki. Mimo to gratuluję pięknego noża, bo pracy w niego
wsadziłeś i to widać.

...

Taipan

IMO mało "Bowikowaty" ,co nie zmienia faktu ,że podoba mnie się kształt i wykonanie.

Prowler

podoba mi się całość, i ta fałszywka i ta rękojeść i ten jelec

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą

maz77

ja to tylko powiem, DAJ MI GO :)
zajebiscie mi sie podoba trafia do mnie w 100%

cubix

bez fałszywki byłby fajniejszy ... trochę za ostro się zaczyna i jest za prosta, w stosunku do wyjścia szlifu :) Ale ogólnie bardzo zgrabny!

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

Bismarck

Nóż lepiej by wyglądał bez fałszywki, a może zrób jakiś tutorial jak położyć takie świetne szlify na szlifierce stołowej

Pozdrawiam, Konrad

SMF spam blocked by CleanTalk