Reklama

GoGo CHINA !

Zaczęty przez vir, 30-06-2009, 19:26:40

vir

Czołgiem !
Dla jaj sobie kupiłem chińską podróbkę benchmade'a za 25 zyla, tyle że nóż oprócz PRAWDOPODOBNIE materiałów dla jaj nie jest ... kopara mi opadła nóż się nie grzechocze, nie ma leathermańskich luzów, znikomy blade play gdzie wystarczyło leciusienko dokręcić imbusa i znikł, składa i rozkłada się bardzo cacy a na "złość" wszystkiego niemal goli od startu  :kopara:. Wytłumaczcie mi jedno czy trafiłem po prostu na taki dobry egzemplarz czy chińskie fabryki wprowadziły nowe normy jakości, bo jeśli tak to nie długo czekać zanim nasi żółci bracia zaczną trzaskać elegancko wykonane noże gdzie klinga będzie z cudownych stali a rękojeści z jeszcze cudowniejszych polimerów a to wszystko za ~100 zyla  :slini:?
Foty dziabąga, lepiej się prezentuje bez amatorskiej błyskówki ;)

demon

Niech sobie trzaskają co chcą - ale pod własnym "logo". Zawsze się cieszę gdy uczciwa konkurencja rośnie.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

porcelanowy

POwitoł
To że Chińczycy potrafią dobrze zbudować to nic nowego. Zależy co od nich zamówisz ;)
Prawie każda uznana marka noży ma linię produkowaną głównie/wyłącznie na dalekim wschodzie. Kwestia materiałów i odpowiedniej kontroli jakości.
Problemem jest właśnie, że użyję eufemizmu, brak szacunku dla cudzej własności (motylek BM i ogólny zarys apparitiona twojego noża świadkiem).

p.s. Od jakiegoś czasu światkiem zegarkowym mieszają chińskie zegarki wzorowane (równo rżnięte raczej) na różnych uznanych marek (głównie panerai czy IWC). IMO świetnie wyglądają, jakość naprawdę dobra, mechanizmy dokładne, ale wszystko odtwórcze:  KLIK1   i   KLIK2.

maba

Cytat: porcelain w 30-06-2009, 19:41:36

Zależy co od nich zamówisz ;)

Myślę, że nie tyle co, a ile zapłacisz :D

A z tymi zegarkami to rzeczywiście ciekawa sprawa..

elkrakerso

Choć mam alegrie na napis China to z zaciśniętymi zębami przyznaję że noże dobrych marek produkowane w Ch. są niebo dokładniej wykonane niż te made in USA (z tych co mam/widziałem).
Śmiałbym przypuszczać że za 10-15 lat napis Made In China będzie synonimem jakości i nie jedno państwo będzie robić pod stołem kopie ichnich produktów (wówczas już uznanych na świecie).

Mine is Strength... and Lust... and Power!

demon

Cytat: elkrakerso w 30-06-2009, 21:00:15

Śmiałbym przypuszczać że za 10-15 lat napis Made In China będzie synonimem jakości i nie jedno państwo będzie robić pod stołem kopie ichnich produktów (wówczas już uznanych na świecie).

200 % vide "made in Japan"

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Doczu

Cytat: vir w 30-06-2009, 19:26:40

Wytłumaczcie mi jedno czy trafiłem po prostu na taki dobry egzemplarz czy chińskie fabryki wprowadziły nowe normy jakości,

Może przypadkowo trafił Ci się oryginal  ;> :D

porcelanowy

POwitoł

Cytat: demon w 30-06-2009, 21:03:40

200 % vide "made in Japan"

Też tak myślę, jeno ogólnie rozumiany potencjał jakby większy :)
Ciekawym, czy wezmą się na poważnie za noże. Swoja firma, swoje projekty, porządne materiały, odpowiednia QC. W dobie internetu info o dobrych nożach rozchodzi się szybko... ;)

Szabas

Cytat: demon w 30-06-2009, 19:30:26

Niech sobie trzaskają co chcą - ale pod własnym "logo". Zawsze się cieszę gdy uczciwa konkurencja rośnie.

+1
..bo póki co to jest skurwysyńska kradzież logo marki Benchmade.
Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

vir

Cytat

Ciekawym, czy wezmą się na poważnie za noże. Swoja firma, swoje projekty, porządne materiały, odpowiednia QC. W dobie internetu info o dobrych nożach rozchodzi się szybko...

... nie zapominaj o niskich cenach  :D

Cytat

+1
..bo póki co to jest skurwysyńska kradzież logo marki Benchmade.

Raczej mało dokładna kradzież, właśnie logo mi zdradziło "oryginalność". Swoją drogą ciekawa sprawa bo logo jest ręcznie malowane, brak bezbłędnej symetrii więc chyba naprawdę się ktoś napracował przy sztuce

kali

Cytat: vir w 30-06-2009, 23:57:17

Swoją drogą ciekawa sprawa bo logo jest ręcznie malowane

śmiem wątpić... to, że jest krzywe i chujowe nie znaczy, że jest ręcznie malowane :] kupiłeś sobie nóż, chuj wie z czego zrobiony, bez jakiejkolwiek gwarancji, z podrabianymi znakami firmowymi, kradzionego projektu, jakości pośledniej, co widać na zdjęciach (śrubka na osi głównej to torx czy hex? chyba miał być torx ale im nie wyszło) i się podniecasz. nie rozumiem.

nie widzę tej dominacji Chin w przyszłości... kto zna jakieś dobre, chińskie projekty noży? kto zna chińskich producentów noży? to są fabryki produkujące to, co można tanio zrobić i szybko sprzedać. noże nie będą się sprzedawać? no to będą trzaskać grabie. a że umieją czasem zrobić coś dobrego... każdy potrafi, Polacy też.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

porcelanowy

POwitoł
Pewnie bardziej do offa się to nada, ale... ;)
Padło porównanie, IMO dobre, do Japoni. Tamci też na początku walili podróby aż miło. Na świecie były uznawane za najgorszy shit jaki ziemia nosiła.
Teraz znowu zaczynają z różnych powodów kuleć, niemniej trudno im odmówić innowacyjności a ich produktom jakości, co nie? W którejś z części "Powrotu do przy/prze-szłości" Młody Zwala się do Siwego wehikułem czasu (ca lata 50te) i Stary szukając usterki puszcza teks w stylu: nic dziwnego, że padło: "Wyprodukowano w Japonii" :) .
Pytanie stoi: czy Chińczycy korzystając z napływu środków ze sprzedaży tanizny/podrób rozwiną swoje marki z dobrymi jakościowo produktami, czy będą nadal głównie produkować na zlecenie marek zagranicznych. Jako konsument mam nadzieję, że wybiorą to drugie :)

radar1977

Mam kilka CHIŃSKICH noży-może i kopii ale bez znaków innych firm-i te stare z połowy lat 90 i te nowe.
Przyznaję, idą jakościowo naprzód -ale można i gruchota kupić jak i mercedesa.

Najlepszy przykład dobrego jakościowo wyrobu jest nóż SCHEFIElD z wątko dobry tani nóż do..................który przedstawiał MASZEW-mam i ja i jakość mnie zaskoczyła-poziom jak za tą cenę bardzo wysoki-bez bp,ładna kt i ta cena 12 pln .
Więc nie oceniajmy na wyrost że chińskie to złe.Boli tylko to że używają obcych znaków firmowych-CRKT,GERBER itp ,itd.

A od siebie dodam pewną propozycję dla kierownictwa KNIVES.
Może zrobić podrzędny dział z nożami chińskimi.Nie da się przed tym ustrzec i kiedyś ten przełom nastąpi-może teraz to zrobić .................Nie uchronimy sie przed tym, szególnie że coraz więcej jest tutaj watków o tych nozach albo sie o nich wspomina.
Więc jak?

Projekt TRI.SURVIVAL

Esthan

VIR - jak dla mnie chwalenie się zakupem podróbki noża na tym forum jest średnio miłe/kulturalne.

Chcesz promować sikanie ciepłym moczem na wysiłek firmy Benchmade kładziony w konstrukcję,
kreatywne projekty, produkcję, tworzenie własnej marki czy jak mam to rozumieć?

demon

> nie widzę tej dominacji Chin w przyszłości...

Duże firmy boją się takiej możliwości. Chiny to kilka tysięcy lat pisanej historii, niezliczona ilość oryginalnych wynalazków, gigantyczny potencjał ludnościowy, naukowy, "pracowita" mentalność itp.

vir

Cytat

śmiem wątpić... to, że jest krzywe i chujowe nie znaczy, że jest ręcznie malowane  kupiłeś sobie nóż, chuj wie z czego zrobiony, bez jakiejkolwiek gwarancji, z podrabianymi znakami firmowymi, kradzionego projektu, jakości pośledniej, co widać na zdjęciach (śrubka na osi głównej to torx czy hex? chyba miał być torx ale im nie wyszło) i się podniecasz. nie rozumiem.

... tak samo jak to skąd to podniecenie wytrzasnąłeś ?. Jakich materiałów użyto to określiłem że nie wiem, gwarancji ... człowieku kupiłem to na bazarze !, podrabiane znaki firmowe ... o nie ! :kopara: , kradziony projekt w wypadku podróbki to coś bez precedensu  :/, jakość pośrednia ... a napisałem że chociaż dobra ?, nie wiem co miało być (brak talentu telepaty  :-() ale jest hex.
Rozumiem natomiast że czytanie ze zrozumieniem boli a wkładanie z dupy wziętych wyrażeń w cudze usta już nie.

Cytat

VIR - jak dla mnie chwalenie się zakupem podróbki noża na tym forum jest średnio miłe/kulturalne

Jasna sprawa, ale małe pytanie - a gdybym nie wiedział że jest to podróbka i gdybym oburzony że mnie nabrano wrzucił sprawozdanie wraz fotografiami na forum ku przestrodze innym czego powinni się wystrzegać czy byłoby to w porządku ?

Cytat

Chcesz promować sikanie ciepłym moczem na wysiłek firmy Benchmade kładziony w konstrukcję,
kreatywne projekty, produkcję, tworzenie własnej marki czy jak mam to rozumieć?

Nie tak, ale na przyszłość gdybym już zamieścić podobny wątek potrudzę się o interpretację autorską.
P.S. dla przypomnienia moje pytanie które jakoś umkneło:

Cytat

Wytłumaczcie mi jedno czy trafiłem po prostu na taki dobry egzemplarz czy chińskie fabryki wprowadziły nowe normy jakości, bo jeśli tak to nie długo czekać zanim nasi żółci bracia zaczną trzaskać elegancko wykonane noże gdzie klinga będzie z cudownych stali a rękojeści z jeszcze cudowniejszych polimerów a to wszystko za ~100 zyla  ?

Rufus

Póki co, tysiącletnie, niewątpliwe osiągnięcia Chin, również na polu techniki, technologii zostały przez stulecia zdegenerowane do czynności niewolniczych/umownie niewolniczych. To stoi w ewidentnej sprzeczności z naszymi moralnymi oczekiwaniami/ standardami wobec pewnych czynności/ produkcji..
Ja nie wątpię, że za lat 100 napis "made in china" może równać się obecnemu poziomowi "made in japan".
Obecnie zaś bezczelne promowanie ordynarnych podrób "made in china" jest jawną krzywdą i policzkiem dla dziesięcioleci wysiłku i mozolnego dochodzenia do doskonałości sztuki firm typu Benchmade. Nie wspomniawszy już o bezpieczeństwie/ niebezpieczeństwie osób używających tego typu "wyrobów nożopodobnych". "Go China" do cenzury i bojkotu! To niedopuszczalne. Tylko czekam na Matejkę made in china i jego promotorów/ lobbystów. Wstyd!

radar1977

A pamiętacie jak za peerelu były kopiowane zabawki z napisem madeinhongkong-np figurki postaci gwiezdnych wojen..................
Jestem przeciwny  jak każdy z nas tego typu działaniom.Orginał to orginał, logo to logo.......i tylko właściwa firma która je zastrzegła ma prawo do niej i w sumie w jej interesie powinno leżeć aby o ten wizerunek dbać i używać środków prawnych przeciw kopistom.Zawsze może zrobić kampanię reklamowa pokazującą co jak i gdzie zostało coś skopiowane.Nam pozostaje tylko niekupować tego jeżeli wiemy że to kopia.
Ale przecietny konsument z bazaru powie tyle: o ładny motylek i se kupi taki nóż-on nawet nie wie co to za firma.
Już jest parę dyskusji na temat podrób-wystarczy poszukać-i jest zawsze impas..........tego nie wyplenimy z rynku -poprostu się nie da.Jedynie co możemy to tolerować.
Rufus patrzysz na nich przez pryzmat naszej kultury-oceniasz ją negatywnie -dlaczego?

Projekt TRI.SURVIVAL

Rufus

Wiesz, najgorsze co może się przytrafić społeczeństwu to raczkujący, prymitywny kapitalizm - ofiarą tego padają nasi chińscy bracia. Poza tym odrobinę odstręczają mnie ludowe rozrywki chińskich mas pt. publiczne egzekucje na stadionie.
Gwoli jasności nie walczę z chińskim obywatelem, walczę z ponadnarodowymi korporacjami, które wymuszają na chińskim pracowniku działania niezgodne, jestem przekonany również z jego przekonaniami, działania wzbudzające mój sprzeciw. Pieprzyć tandetną jakość  wyrobów, spójrzmy szerzej. Trochę OT ale już taki ideolog ze mnie..

radar1977

Ale oni zostali tak wychowani.
vir chciał nam coś pokazać-trafił na całkiem dobrze wykonanego chińczyka-a tu znów rusza krucjata przeciwko podróbom.

Nie oszukujmy sie, będzie takich tematów coraz więcej-jedynie co pozostaje kierownictwu forum -wprowadzić cenzurę i likwidować takie wątki.Dlatego poddałem myśl aby stworzyć odzielny dział z nożami chińskimi-jeżeli ktoś będzie zainteresowany to znajdzie tam informacje jakie na rynku są podróby-testy ich-dokładne różnice między orginałem a kopią.................
A teraz pozostaje tylko ubolewać że chińczycy nie wprowadzają na rynek własnej marki(chociaż są i jest ich kilka) ale nadal kopiują inne.

Projekt TRI.SURVIVAL

SMF spam blocked by CleanTalk