Reklama

Kamień czy taśma?

Zaczęty przez bladerunner, 12-07-2009, 20:20:20

bladerunner

Witam,

Na czym się wam lepiej pracuje? Na szlifierce stołowej z kamiennymi tarczami czy na taśmówce? Jeśli na kamieniach to jakich? (średnica/materiał) A jeśli na tasmie to jakiej (szerokość/gradacja). W uzasadnieniu można brać pod uwage wszystko: szybkość, precyzje, hałśliwość, rodzaje szlifów itd...

pozdrawiam

BR  

MICROTECH I NIE TYLKO sprzedam/wymienie
http://forum.knives.pl/index.php/topic,151608.new.html#new
kontakt mailowy---> BLADERUNNER_PL(at)WP.PL

franio1991

i na tym i na tym. Z grubsza na kamieniu a kosmetyka taśma :)

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

przeszczep

Taśma rzondzi :D
Taśma 2m x 50mm, gradacje od 40 do 400, w miarę cicha, szybko się robi, same plusy :D

wojtekn

do tej pory robilem na kamieniu
wady to drgania, halas, dostepnosc drobnych gradacji
ednak z tym wszystkim mozna sobie poradzic, po czasie nabralem wprawy
tasmy dopiero sie ucze, zaleta niewatpliwa sa mniejsze wibracje prznoszone na pacjenta (po latach stawy mi sie za to odwdziecza)
halas nie wiele mniejszy
mozliwosc szybkiej zmiany tasm o roznych wlasciwosiach jest  bardzo przydatna (zwlaszcza jesli chcemy robic wykonczenie maszynowe)
mozliwosc latwego wykanczania malych lukow
cenowo jednak tasma wypada gorzej niz sciernice, ponadto w obrobce hartowanej stali nic nie zastapi dobrze dobranej sciernicy ceramicznej

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Barni

ja tam większość szlifów robie na kamieniach... Ciulkwens niewiem jaką masz szlifiere ale moja wogóle nie bije ani niema mocnych drgań, taka samoróbka produkcji mojego świętej pamięci dziadka

• ... Na białym kamieniu położyć szlify na nożu to jest godzinka, niestety trzeba sie zaopatrzyć w tzw. zdziernice do obciągania kamieni bo te po kilku nozach lubią troszke zmienić kształt ale wystarczy przyłożyć taką zdziernice i znów jest idealnie płaski... co do taśmy to mam tasmówke dedry ale taśmy za szybko sie złużywaja i są poprostu drogie...
"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

simon

a ja najpierw robie szlif kątówką ze ściernicą żaluzjową  a pozniej jade na czołgu.Kątówka dosyc sprawnie przyspiesza pracę :)

jakoś łatwiej pracuje mi ise na tasmowce niz na kamieniu, i gradacje fajniejsze :)
ja zaczynam tak od 80 a koncze na 120-150.
pozdro!

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

SMF spam blocked by CleanTalk