Reklama

Izula na szyi-da sie?

Zaczęty przez Tejon, 14-07-2009, 10:32:53

Tejon

Przymierzam sie ostatnio do zakupienia Izuli, bo akurat kasa mi odrosla, bo moj M1 nie ma przyjaciolki  :-*, bo sie napalilem na jakiegos necka  :slini:, bo wyglada sensownie za ta cene. W kazdym razie, juz kilka dni chlone wiedze na temat tego noza ze zrodel rozmaitych, opinie z reguly pozytywne. Z reguly, bo jest na youtube pewien pan, twierdzacy, ze Izulowa pochwa jest tak wyprofilowana, ze noszona na piersi mocno sie wybija i widac ja pod koszulka (nazywa sie BLUNTRUTH4U, konkretnego filmu akurat teraz nie moge znalezc). Proponuje spilowac papierem sciernym jej boki tak, ze zostaje pochwa o prawie idealnym profilu noza z kolkiem do przywiazania sznurka, po czym podobno wisi ona elegancko i niewidocznie miedzy cyckami. Czy ktos posiadajacy/noszacy Izule moze sie odezwac, czy naprawde ta pochwa jest bardzo widoczna?

brtss

Nosiłem Izule jakiś czas na szyi.
Szybko przestałem, nie dlatego że pochwa była widoczna- w zasadzie nie zwróciłem na to uwagi.
Wyjmowanie noża który wisi na szyi jest dość uciążliwe  :/ Chyba że chodzisz w rozpiętej  koszuli  hawajskiej  :P

edit:
Noszę Izule przy pasie z użyciem tekloka i jest to  dyskretny a zarazem wygodny sposób - taką konfigurację polecam.
I cant dance, I cant talk.
Only thing about me is the way I walk.

mgr_scout

Izulę (jak i inne necki) proponuję nosić nie na szyi a przełożona na skos przez ramię, tak że nóż najczęściej jest na przeciwnym boku od ramienia, na którym jest sznurek. Przynajmniej nóż nie dynda tak, jak zawieszony przez szyję, co bywa czasem wielce irytujące  :> :dead:

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek ,,Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa."

Jaack

da się, ja noszę na koszulce i się nic nie wbija. Jest lekka i na ciemnej koszulce nie rzuca się bardzo w oczy, szczególnie, że rękojeść jest ażurowa i ludzie nie za bardzo wiedzą co to (ja mam zieloną Izulę). Dla mnie najwygodniejszym jak dotąd większym od Buck'a Hartsooka neckiem (takim pod koszulkę) jest http://www.knivesplus.com/smith-wesson-sw-hrt3.html A jak chcę Izulę dyskretnie - to albo w kieszeń, albo na pasek.
Mgr Scout - ciekawy sposób, muszę spróbować 8D

Pozdrawiam Jacek

Tejon

Dzieki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi, zwlaszcza Mgr Scout-bo tek-lok jest drozszy od paracordu :P

brtss

Przy pomocy paracordu i  stopera da się całkiem wygodnie nosić Izule przy pasie. Będzie jeszcze dyskretniej niż z użyciem tekloka.

I cant dance, I cant talk.
Only thing about me is the way I walk.

mgr_scout

tu widać jak mam założoną Izulę (zielony paracord na koszulce :P).. foto by Eddie  :>

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!

XkondorX

Nosiłem BK11 tak jak Skałt, a później zrobiłem sobie szele parakordowe, 1000 razy wygodniejsze, a nóż jest w tym samym miejscu. :grin:

Majster, jak Eddie mógł zrobić to zdjęcie jeżeli jest na nim? :P

The true rebels always walk alone anyway.

mgr_scout

Bo to robił KiMer aparatem Eddiego  ;P czepiasz się  :] a szele też niegłupi patent :)

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!

Tejon

mgr_scout

zamiast jednej pętli dwie skrzyżowane ;)

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!

Tejon

Czyli jak? Np. Izula pod lewym ramieniem, petla z prawego ramienia do gornej dziurki pochwy a podwieszona petla mniej-wiecej pod zebrami do dolnych dziurek?

mgr_scout

Może być i tak :) generalnie wystarczy że zrobisz ósemkę z paracordu, a paracord nie będzie Ci się krecił :)

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!

paproch

W terenie dobrze sprawdza się przypięcie do szelki plecaka. Noszę tak gamera i świetnie się sprawdza. Wisi rękojeścią w dół i jest dostępny dla obu rąk. Nie dynda i łatwo schować z powrotem/.

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

SMF spam blocked by CleanTalk