Reklama

jakie oszcze ... czyli trudna decyzja

Zaczęty przez kooniu, 14-07-2009, 18:15:15

kooniu

Od dluzszego czasu zżera mnie zazdrosc (to do Rybaka  ;))  i chetnie przytulilbym jakies puukko od Hankala albo innego topowego kowala ale cena mnie ciut odstrasza bo to jednak zachcianka a nie koniecznosc, ale same oszcza juz nie wygladaja tak żle od Hankala 40 euro za 9,5 cm tommi , podobnie z Kainuun - 6 euro drożej więc też calkiem przyzwoita cena - co o tym (w znaczeniu zarówno pomysle jak i samych "bladach" ) myślicie?  a moze sciągall  juz od nich ktoś same ostrza ?

ps. co prawda znalazłem też   i za 157 niewykończone  :special: ale tego nie biorę na razie pod uwagę

http://www.kellamknives.com/index.php?main_page=product_info&products_id=456

edyta te też są ciekawe a kowal powiedzalbym slawny nawet ciut http://www.kellamknives.com/index.php?main_page=product_info&products_id=473

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

rybak

kooniu,

tego Kusta Laami to nie znam, trudno mi cos powiedziec o tych klingach.

Jesli Hankali to raczej Lastu niz Tommi, jest bardziej uniwersalne.
Tommi ma raczej duzy kat klingi, Lastu ma wezszy klin i ciensza krawedz.

Kainuun Puukko - takie jak to za 46Euro, 95mm i 20mm szerokie, to wyglada jak cos podobnego do mojego Teho Tommi. Saczac po moim egzemplarzu, to jak chodzi o trzymanie ostrosci jest lepsze niz Hankala, mimo, ze ten ostatni to juz jest niezly. A jak sobie sam dorobisz rekojesc, to pewnie bedzie klinga prosto siedziec - moje Tommi jest krzywe niemozebnie :)
Bralbym.

Co jeszcze moge powiedziec, to Markku Vilppola tez jest niezly, ta klinga co Kubek oprawil.
Ma na stronie jakies klingi, od 35 do 60 Euro.
Czesc sadzac po skladzie to srebrzanka, czesc jakas "austriacka weglowka" (Itävaltalainen hiiliteräs), na ile mi to daly rade moje finsko-angielskie slowniki przetlumaczyc :)

O Tuominenie niedlugo powinienem byc cos w stanie powiedziec, ale to pewnie jeszcze miesiac-dwa.

Tak BTW, za klingami do oprawy patrzylbam raczej w Brisie albo u samych kowali niz u Kellama.

Tu tez mozesz sobie przejrzec:

http://www.nordisches-handwerk.de/shop/wbc.php?sid=244127a9a49d&tpl=pgruppen.html&rid=2

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

kooniu

nie śpieszy mi sie  :shades: wolalbym jeszcze miesiąc dwa poczekać i wybrać cos ciekawego choc watpię by znalazlo się coslepszego od  Kainuun (w podobnych pieniadzach)
w Brisie patrzylem ale sporo jest out of stock (np.hankala) ale popatrze jeszcze na tego twojego linka - dawno temu jak patrzylem  to zdziwilo mnie  ze ta sama klinga rózne ceny moze mieć ( i to wcale nie najtaniej u kowala  co dla mnie ciut dziwne bylo:special:)

ps. ale mi dales zagwozdke  :dodge: na tej stronce fajne sa rzeczy   :slini:od takich za kilkanaście  euro  ( http://www.nordisches-handwerk.de/shop/wbc.php?sid=244127a9a49d&tpl=produktdetail.html&pid=62&rid=20&recno=2 )do takich jak ta http://www.nordisches-handwerk.de/shop/wbc.php?sid=244127a9a49d&tpl=produktdetail.html&pid=528&rid=11 ten

" border="0

kooniu

a jednak kainuun 95 mm  :shades: zamówione i zaplacone - ciekawe ile bedę czekal na realizację czy jak u hankala 6 miesięcy czy moze krócej  ;>

" border="0

paproch

Trzeba było u polskiego knife-machera zamówić  ;P

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

vrtel

Kankaanpaa Saami jest u Karuda  ;), ale nie wiem czy w Polsce bywasz kooniu
Mam i jest to chyba najpiekniejsze ostrze jakie widziałem,  :>
Choć takie zwykłe moze się wydawać

kooniu

no wlasnie nie za często bywam, a ta kankaanapaa fajna czemu nie , mysle ze na jednym się nie skończy ale chciałem mieć nożyk ze srebrzanki

" border="0

kooniu

w 8 dni od zamówienia   mam klingę w rekach 8D 8D piękna jest, teraz tylko trzonek do mlotka muszę kupić zeby jakas rączke zrobić  ;)

" border="0

vrtel

Użyj czegoś ciekawszego na Odyna  :>

kooniu

po co :? wlasnie to jest najfajniejsze - klinga jak piesni o nibelungach w kawalku zwyklego drewna - wiem dziwny jestem ale jest taka miodna ze najchętniej wcale bym jej nie oprawial  ;>

" border="0

Kubek

Kooniu, poczekaj trochę, weź głęboki oddech. Za parę dni euforia opadnie trochę i zaczniesz myśleć trzeźwo (mniej lub bardziej).
Zacnej klindze pasi zacna oprawa.

p.s. fotkę byś jakąś zapodał.

rybak

Cytat: Kubek

Zacnej klindze pasi zacna oprawa.

Kubek, wez gleboki oddech i poczekaj, co to za trzonek bedzie ;)

A fotke masz w "nowych zabaweczkach".

kooniu

zawsze tak jest ze podjęcie jednej decyzji powoduje powstanie kolejnych , najchętniej zrobilbym oprawę z krazków brzozy, ale jedyne brzozy jakie ostatnio tu widzialem (czy raczej widze przez okno) maja moze 7 cm srednicy a czekac 20 lat mi się nie chce aż urosna  ;>.
podobają mi się noze YP Taonta właśnie przez swoją 'zgrzebność" połączoną z dobrym ostrzem i coś takiego chciałbym uzyskać - dlatego wlaśnie ... mlotek - kwintesencja dobrego trzymania w lapie (oczywiście IMHO  ;-) )

zdjecie jak rybak powiedzial jest ale "kradzione" więc daję ch...we ale prawdziwe - oczywiście jak zwykle cośmusi swiadczyć o hand made  ;P więc strona lew i prawa róznia się - coś jak krzywa raczka w twoim  ;>

strona z sygnatura kowala

a ta bez ale z calym trzpieniem ;)

ps.  @ Kubek
oprawa ma to do siebie ze zawse mozna ja zmienić  :shades:

" border="0

rybak

Hi kooniu,

to nie tak, u mnie raczka prosta i klinga prosta, tylko osadzona krzywo :D

Podoba mi sie ta klinga.

kooniu

klinga jest piekna,oczywiście diament czyli z oscia , te plazy co u ciebie sa czarne to sa polerowane , inna ale naprawdę fajna. no i dostepna  od reki w przeciwieństwie do Hankali (choć na listę siedmiu Master Bladdesmith finlandzkich Veijo Käpylä się nie zalapal - ciekawe czemu tak przy okazji  :? )

edyt:

rekojesc zrobiona , koszty 2,5 euro za trzonek , 5 za wiertla i 25 za przewiercone spodnie jak mi sié wiertlo w nie wkrecilo  :special: nna razie nasiáka w stopowym oleju wiec zdjecia za pare dni

" border="0

kooniu

ostatni post mial być ostatni  ;> ale...  no wlaśnie ...do takiego fajnego "finka"  :shades: przydało by się jakieś fajne leuku do kompletu. 8D Przejrzalem cale nasze podforum i właściwie już zdecydowałem, ze do "Mlotka" chyba najlepiej pasować bedzie  jakies 150 (albo wiecej)  glowni od YP Taonta  - ale moze coś fajnego a tańszego mi umkęlo ? ;-)

" border="0

rybak

kooniu, YPT 150x30 to juz jest monster, zobacz:

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

To moje 150x30 razem z tommi od Kainuun.

YPT to jest lomik ("hukari", nie leuku, 5.5mm grubosci, ciezki dosc), taka mala siekiera (Verc sie nim bawil chwile u Pi ostatnio, to Ci tez cos moze powiedziec o wrazeniach, zeby nie byly tylko ode mnie), zwlaszcza brzuszek ma siekierowate katy, a to wieksze, to juz w ogole przeraza.

Tu topik, ale pewnie ogladales niedawno:

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,72801.0.html

Lzejsze klingi z weglowki, takie kolo 3mm grubosci robi np. Lauri, 7", Kankanpaa 7" i Brusletto, 7, 8 i 9" (dla Strömenga, ale mozna kupic "luzem" np. w Brisie albo pewnie u karuda :)

No i oczywiscie Kainuun tez robi takie dlugasne klingi, ale to nie sa leuku i kosztuja duuzo wiecej ;)

kooniu

czyli ten hukari to  inna filozofia niz leuku :? bedé musial jednak to przemyslec - Milord chwalil wlasnie lekkie leuku, tu siekierka - sam juz zguplem calkiem  :dodge: chyba jednak sie wstrzymam do czasu mozliwosci pomacania albo zebrania wiékszej kasy i ... kupié jedno i drugie  :shades:

" border="0

rybak

kooniu,

wez se policz pi razy drzwi, ile bedzie wazyl plaskownik 15x3x0.3cm i potem 15x3x0.55cm - prawie dwa razy tyle ;)

Popatrz na fotki.

Leuku co mialem od Iisakki albo Lapin Puukko mialy mniej wiecej 3-3.25mm grubosci. Gdzies tam powinny byc w tym dziale dokladne dane.

Tommi ma tyle na samym grzbiecie, w osci ma juz milimetr wiecej. Jak popatrzysz na druga fotke, to zobaczysz, jak to wyglada, bo cyferki to bardzo fajna sprawa jest, ale "odczuwane cyferki" jeszcze fajniejsza ;)

YPT 150x30 ma te 5.5mm, chyba gdzie pisalem, ze jest ciezsze, niz leuku co sa o cal dluzsze i maja szersze klingi.

Efekt jest taki, ze odcinkiem przy rekojesci strugasz jak malym puukko, bo ma lekki konweks na zero, a brzuszkiem rabiesz jak mala siekierka.

Tez ciekawe.

SMF spam blocked by CleanTalk