Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Pogromcy mitów - Kruchość NC6 ;)

Zaczęty przez tlim, 15-07-2009, 22:15:24

Poniższą stal NC6 uważam za:

kruchą
7 (3.5%)
nie kruchą
84 (42.4%)
wydawało mi się że NC6 jest krucha ale teraz tak nie uważam
53 (26.8%)
nadal uważam że jest krucha
6 (3%)
komtraja!
48 (24.2%)

Głosów w sumie: 198

Mritke

Jak testować? Np. przczepić do jakiegoś "przedłużacza ramienia" i rąbać deskę x razy, ostrugać x kijków, zbatonowac x polan, otworzyć x puszek, podważyć x nakrętek od słoików,pociąć x aluminiowych puszek, wykarczować maliny w ogródku, wrzucić całe to żelastwo skrzynki z narzędziami, do bagażnika i przejażdżka po torach, znaleźć kilka kartonowych pudeł i i wykonać na nim x metrów cięcia, wystrugać w drewnie pogańskiego bożka, no niech i będzie: przeciąć gwoździa w imadle, wygiąć o 45 stopni.... zrobić kanapkę i wyciągnąć wnioski. No można jeszcze pobawić się w ciecie jednego ostrza drugim w imadle.

zakuty

Cytat: pecado w 16-07-2009, 07:52:46

...
Chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że doceniam i dodaję +10 do szacuna
...

+10
A fajny nożyk był :frown:

Cytat: pecado w 16-07-2009, 07:52:46

...
kruchość określ tam gdzie klinga jest najbardziej wrażliwa - na KT.
...

+1

IMO w ankiecie powinno być:
"Czy uważasz, że stal NC6 hartowana przez Tlima jest:
- taka
- owaka"
;P

Paranoja w małych dawkach nie szkodzi zdrowiu. A wręcz jakby przeciwnie...

tlim

Cytat: Mritke w 19-07-2009, 18:05:45

Jak testować? Np. przczepić do jakiegoś "przedłużacza ramienia" i rąbać deskę x razy, ostrugać x kijków, zbatonowac x polan, otworzyć x puszek, podważyć x nakrętek od słoików,pociąć x aluminiowych puszek, wykarczować maliny w ogródku, wrzucić całe to żelastwo skrzynki z narzędziami, do bagażnika i przejażdżka po torach, znaleźć kilka kartonowych pudeł i i wykonać na nim x metrów cięcia, wystrugać w drewnie pogańskiego bożka, no niech i będzie: przeciąć gwoździa w imadle, wygiąć o 45 stopni.... zrobić kanapkę i wyciągnąć wnioski. No można jeszcze pobawić się w ciecie jednego ostrza drugim w imadle.

Sorrki, ale nie mam czasu by każdy z tych testów wykonać, ale myślę też że część można wykonać nożem nie niszcząc go. Myślałem że szlifowany płaskownik w ostrze chcesz przeznczyć do jakichś szczególnych celów, bo zrobienie kanapki po wcześniejszym wygięciu o 45stopni .................  Tak jak piszesz cięcie jednego ostrza drugim to zabawa a nie rzetelny, powtarzalny i w miarę obiektywy test, to samo tyczy się strugania bożków, czy karczowania 3 krzaczków malin które mam ;)
Poproszę konstruktywnego coś   ;P

paproch

Cytat: tlim w 19-07-2009, 17:31:53

(edit)
Gwoździe zazwyczaj nie są hartowane, kowadła poza szczękami również, więc przecięcie jednego czy wbicie w drugie pozkazuje jedynie, że ostrze jest twardsze od nie zahartowanego. Zauważ że we wcześniejszych testach moich Ryśków, też ciąłem gwoździe a noże miały twardość w okolicy 50HRC.
Jeśli wbiłbym wcześniej nóż w coś stalowego zwiększyłoby to u Ciebie twoj kredyt zaufania wobec moich wyrobów?
Nie wiem czy Kot ostrzył swoje ostrze do testów, ale ja nie wbijalbym ostrza z kt szlifowanym na zero, jak w tym przypadku, w kawał stali  bo to poprostu nóż nie do takich zastosowań.

Tlimie - napisałem przecież, że ufam, że nóż jest zahartowany tak jak zadeklarowałeś. Moim zdaniem test byłby lepszy metodologicznie gdybyś kontrolował więcej zmiennych. W teście który wykonałeś twardość była daną! Czyli test zgodnie z klasycznymi kanonami eksperymentalnymi Milla eksperyment był nie trafny. Natomiast nie twierdzę, że był nierzetelny. Zaprotestowałem tylko dlatego aby przyszłe testy, które wykonasz były bardziej trafne ze względu na testowane parametry.
Przykład z imadłem i gwoździem podałem tylko dlatego, że je znałem i dla mnie, laika, były przekonujące, gdyż nóż podczas normalnego używania nie będzie ciął nic twardszego od gwoździa (może się w rąbanej desce znaleźć)
I disclamair - wiem, że Twoje noże są jak najbardziej użytkowe!
By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

kot_behemot

Dodam tylko, że rąbanie gwoździ itp. nie miało na celu sprawdzenie twardości, a zachowania się KT.

pozdrawiam,
M.

Za krótka doba...

tlim

Cytat: paproch w 19-07-2009, 20:46:58

Tlimie - napisałem przecież, że ufam, że nóż jest zahartowany tak jak zadeklarowałeś. Moim zdaniem test byłby lepszy metodologicznie gdybyś kontrolował więcej zmiennych. W teście który wykonałeś twardość była daną! Czyli test zgodnie z klasycznymi kanonami eksperymentalnymi Milla eksperyment był nie trafny. Natomiast nie twierdzę, że był nierzetelny. Zaprotestowałem tylko dlatego aby przyszłe testy, które wykonasz były bardziej trafne ze względu na testowane parametry.
Przykład z imadłem i gwoździem podałem tylko dlatego, że je znałem i dla mnie, laika, były przekonujące, gdyż nóż podczas normalnego używania nie będzie ciął nic twardszego od gwoździa (może się w rąbanej desce znaleźć)
I disclamair - wiem, że Twoje noże są jak najbardziej użytkowe!

Paproch nie wiem czy to ja coś przegapiłem, czy Ty, piszesz bym kontrolował więcej zeminnych, że twardość była daną, piszesz to tak, jakbym jej nie podał lub wyssał ją sobie ją z palca, a ja twardość zmierzyłem i podałem. Nie wiem, może zasugerowałeś się zakresem w jakim ją podałem, a wynikało to tylko z tego że nie posiadam jakoś super prezyjnego twardościomierza a użyłem pilników do pomiaru twardości i wolałem podać wynik z zakresem tolerancji niż napisać, ma XXHRC i palić głupa, bo i tak nikt nie sprawdzi.
Na tą chwilę mi osobiście wydaje się że różnica naszych zdań wynikła głównie z niezrozumienia. Mylę się?

paproch

Masz rację. Różnica wynikła pewnie z niezrozumienia. Twój test miał dowieść, że nc6 nie jest krucha. Podałeś wysoką twardość. Śmiem podejrzewać, choć jest laikiem, że nóż o tak wysokiej twardości nie powinien zachować się przy wyginaniu sprężyście (wrócić do kształtu) ani plastycznie (a tak się zachował) ale krucho (pęknąć przy mniejszym kącie). Ktoś, kto nie miałby do Ciebie zaufania (ja mam) i do solidności Twoich wyrobów mógłby zaprotestować, że mierzysz ile da się odkształcić a nie zmierzyłeś czy nóż nie jest aby niedohartowany. Nigdzie nie sugerowałem, że wyssałeś z palca.
Chodzi mi wyłącznie o to, że zadałeś sobie sporo trudu, by nakręcić materiał i porobić zdjęcia i popsuć fajny nóż tylko po to by pokazać jak bardzo się wygina a nie pokazałeś jak dobrze jest zahartowany. Śmiem twierdzić, że jeśli chcesz aby test był bardziej.
Tak jak nie musisz pokazać wizualnie jak testujesz twardość tak nie musiałeś pokazywać jak testujesz "kruchość". Wystarczy gdybyś o tym napisał. Pokazałeś test jednego z parametrów a drugi opisałeś. Ja chciałbym byś pokazywał test obu.

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

tlim

Cytat: paproch w 19-07-2009, 22:17:03

Masz rację. Różnica wynikła pewnie z niezrozumienia. Twój test miał dowieść, że nc6 nie jest krucha. Podałeś wysoką twardość. Śmiem podejrzewać, choć jest laikiem, że nóż o tak wysokiej twardości nie powinien zachować się przy wyginaniu sprężyście (wrócić do kształtu) ani plastycznie (a tak się zachował) ale krucho (pęknąć przy mniejszym kącie). Ktoś, kto nie miałby do Ciebie zaufania (ja mam) i do solidności Twoich wyrobów mógłby zaprotestować, że mierzysz ile da się odkształcić a nie zmierzyłeś czy nóż nie jest aby niedohartowany. Nigdzie nie sugerowałem, że wyssałeś z palca.
Chodzi mi wyłącznie o to, że zadałeś sobie sporo trudu, by nakręcić materiał i porobić zdjęcia i popsuć fajny nóż tylko po to by pokazać jak bardzo się wygina a nie pokazałeś jak dobrze jest zahartowany. Śmiem twierdzić, że jeśli chcesz aby test był bardziej.
Tak jak nie musisz pokazać wizualnie jak testujesz twardość tak nie musiałeś pokazywać jak testujesz "kruchość". Wystarczy gdybyś o tym napisał. Pokazałeś test jednego z parametrów a drugi opisałeś. Ja chciałbym byś pokazywał test obu.

"Chodzi mi wyłącznie o to, że zadałeś sobie sporo trudu, by nakręcić materiał i porobić zdjęcia i popsuć fajny nóż tylko po to by pokazać jak bardzo się wygina a nie pokazałeś jak dobrze jest zahartowany".  Z powodu właśnie takich zdań, myślę są te nieporozumienia. Mi się właśnie wydaje że przez coś takiego pokazałem jak jest nóż zahartowany, pokazałem że mimo twardość stal zachowuje się nadal dość sprężyście i plastycznie, jednak pozostaje mi się jednie domyślać co dla Ciebie oznacza "nie pokazałeś jak dobrze jest zahartowany", czym jest owo "dobrze", synonimem twardość? Dla mnie nie jest to równoznaczne z "dobrze", a z tego zdania jeśli się dobrze mi się wydaje tak wynika.
Niestety ale pisząc ogolnikami nie dogadamy się ;)

Uważam że waląc w coś tam stalowego stworzyłbym raczej wrażenie że ostrze jest twarde, niż faktycznie tego dowiódł, dlatego nie nagrywałem czegoś takiego, poza tym ostrze z zero grind średnio się do tego nadaje. Jak Kot napisał w jego przypadku, a także i w przypadku Ryśków miało to co innego na celu. Dla mnie twardość nie jest jedynym wyznacznikiem tego czy nóż jest dobrze zahartowany czy nie i ciężko mi pokazać pomiar twardości przy moim aktualnym sprzęcie by postronny widz dobrze go zinterpretował.

Henry

Cytat: tlim w 19-07-2009, 16:40:03

A jaki chciałbyć test na kt? Bo takie łupanie jednym drugiego uważam za bezcelowe, zwłaszcza noża z zero grindem takim z grubszą krawędzią tnącą.

Wiadomo - jak testujemy stal to nie geometrię, więc ta musi być taka sama. A "łupanie" kt to imho ważna sprawa - przynajmniej jak ktoś używa noża w terenie. Ja bym wolał materiał który zamortyzuje uderzenie w kamień odkształceniem plastycznym niż taki w którym zostanie mi głęboka dziura (wykruszenia są zazwyczaj większe niż "zasięg" niszczącego kt przedmiotu).
A jak testować? Może wahadełko: nóż poziomo w imadło i ciężkie wahadełko z czymś twardym (stary trójkątny pilnik?) i puszczamy z kilku stopni (np. 30, 60, 90).

Ty póki co badałeś obciążenie na siły statyczne, a to za mało - przydało by się coś na udarność.

BTW: Jest zero grind i zero grind - taki jak w dobrym nożu i taki jak w dłucie ;-)

tlim

Test ten zrobiłem po tym gdy na forum Britishblades, po zrobieniu bushcraftów z NC6 człowiek zapytał się mnie czy NC6 jako dużo bardziej wysokowęglówka niż O1 nadaje się, czy nie bedzie krucha - myśle że chodziło mu oto czy nie pęknie mu w rękach przakimś ciężkim struganiu :)
Zwięc pokazałem jakąś tam cześć potencjału tej stali. Był usatysfakcjonowany :)

Co do testów na udarność to nie będę robił, gdyż uważam to przy tej wielkości nożu za bezcelowe, to mam tylko przecież ~8cm ostrza, a nie będzie pracowało jak miecz czy topór, czy choćby dłuto w młocie udarowym ;)
Jedyny udar który przewiduję to upadek :)

forester

fajny test.dzieki za poswiecenie
ja chcialbym jeszcze zobaczyc ta zasrana D2 ;P i O1

w tle leci Kazik?? :)

Pozdrawiam, Kamil.

Henry

Cytat: tlim w 20-07-2009, 09:20:53

Jedyny udar który przewiduję to upadek :)

:D
Też racja w przypadku małych noży :-)

tlim

forester

Cytat: tlim w 24-07-2009, 22:16:52

Nie widziałem na żadnym z video ;)

hahaha dobre :D
musisz sie lepiej przyjrzec
btw
zdradzisz w koncu o co chodzi z tym "komtraja!" w ankiecie? ;>
Pozdrawiam, Kamil.

tlim

Cytat: kamcio21 w 24-07-2009, 22:20:59

hahaha dobre :D
musisz sie lepiej przyjrzec
btw
zdradzisz w koncu o co chodzi z tym "komtraja!" w ankiecie? ;>

Nie zdrazdzę :D

forester

mow o co chodzi, bo powiem Kazikowi!!
:P :D

Pozdrawiam, Kamil.

Krogulec

Land of the Free and Home of the Depraved

tlim

Krogulec

HAMMOND: Welcome to Earth. I'm General Hammond, leader of this facility.

HARLAN: Comtraya. Yes, I have heard so much about you.

(wygrywam nessmuka?)

Land of the Free and Home of the Depraved

melonmelon

ładne zdjęcie, to z przełomem
taki rozwiniety, matowy (poeci piszą że jedwabisty)
nie ma duzego ziarna, nie ma powierzchni lustrzanej
dla mnie to zdjęcie jest potwierdzeniem jakośći, tylko proszę porównać przełom ze skalą JERNKONTORET
tylko te tzw testy crashowe cza jakoś znormalizować, nie wiem podany moment siły. itd
czyli inne złapanie noża, przedłuzacz określonej długości, określony ciężarek (czyli waga tlima np.)
aaa ten test zginania to raczej próba przekroczenia Rg i ustalenie strzałki ugięciia
a oczywiście, fakt ze pękło na dzirze też coś znaczy (cza robić gładsze otwory do craszów:))

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO