Reklama

Gdzie kupic CF ?

Zaczęty przez xenox, 28-07-2009, 16:40:35

xenox

Przebrnalem przez caly ten dzial ale nie znalazlem ...l
Gdzie moge kupic noz Crusader Forge ? Mozecie podac jakies linki do sklepow ?
Przez kilka ostatnich dni czytalem sporo tematow na tym forum ( calym knives ) i ;
- Moze jednak wybrac noz Strider lub jakis inny rownie mocny ...
-Jak wypada CF w porownaniu do Stridera

Na te pytania nie znalazlem odpowiedzi .
Potrzebuje noz do roznych rzeczy , oblupywania pniaczkow , ciecia a raczej zrabywania galezi , czasem niegrubych linek ( na zaglowce ) , mialem wczesniej finke z plastikowa rekojescia ale pekla , mialem tanto cold steela ale tanto to nie moj styl ( kupilem by sprawdzic ) - nie odpowiada mi , mialem jakies inne noze z ostrzem na stale ( nie skladanym ) , zniszczylem ulamujac czubek lub rekojesci pekaly ( czasem nimi gwozdzie wyrywalem lub wbijalem ) .

Nastepnie - jaka obudowe dokupic na noz ? z materialu , skory czy plastikowa ?
Tymczasem tyle mam pytan , gdyby mi na mysl przyszly inne to tu dopisze .
Do smarowania chleba mam nozyk z kompletu kuchennych wiec CF lub Strider nie beda tego robily .

cubix

Napisz do Wojtasa ;) (wojtas13)

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

xenox

Dobrze . Ale zanim komus na priw zaczne zawracac dupe poprosze o opinie w odniesieniu do innych nozy tego typu , moze znajdzie sie lepszy , inny fajniejszy , bardziej poreczny itp itd .

wermont

Cytat: xenox w 28-07-2009, 16:40:35

Przez kilka ostatnich dni czytalem sporo tematow na tym forum ( calym knives ) i ;
- Moze jednak wybrac noz Strider lub jakis inny rownie mocny ...
-Jak wypada CF w porownaniu do Stridera

Slabo szukales ;) poszukaj porownanie Stridera, Tridenta( Crusader Forge) i AirKata z MesserMagazine. Z reszta na stronie crusaderforge jest jakis link.
Szukaj pod nazwa `Trident' - stara nazwa `Crusader Forge'.

Cytat

mialem wczesniej finke z plastikowa rekojescia ale pekla , mialem tanto cold steela ale tanto to nie moj styl ( kupilem by sprawdzic ) - nie odpowiada mi , mialem jakies inne noze z ostrzem na stale ( nie skladanym ) , zniszczylem ulamujac czubek lub rekojesci pekaly ( czasem nimi gwozdzie wyrywalem lub wbijalem ) .

A znasz ceny? ;) Na bazarku byl ostatnio jeden TCFM 02.

Cytat

Nastepnie - jaka obudowe dokupic na noz ? z materialu , skory czy plastikowa ?

Obudowy, tzw. pochwy ( :D ) sa dawane do kazdego noza CF i sa zrobione z kydexu. Taki plastik, ale ``taktyczny''( wazny przymiotnik na tym forum) ;)

A na stronie crusaderforge byles? tam wszystko opisane jest ;)

Milosnik, nie fanatyk.

xenox

Wygooglowalem i znalazlem strone crusaderforge , niestety poza polskim znam tylko niemiecki wiec po angielsku strona jest dla mnie niezrozumiala . Niestety ...
Translator okazal sie gorszy niz ... sami zreszta wiecie .
Trident , poszukam ( sadzilem ze to jakis model Crusaider'a ).
Nie znalazlem niestety porownania tridenta ze striderem ( szukalem z godzinke ) .
Ceny , hmm , mysle ze okolo 1kpln moge zaplacic za nozydlo ale musi byc z gwarancja bo mam tendencje taka ze noze szybko niszcze . Szkoda byloby gdyby ostrze za tysiac pare peklo przy czubku lub szybko by sie wyszczerbialo . Nie zamierzam siedziec i glaskac noza papierkiem sciernym co 10 minut by blyszczal dlatego musi byc to poprostu MegaNoz :)
Np cold steela kupilem bo widzialem na jutjube filmik jak pieknie tnie luzno zwisajaca lina , jak nim zucaja i nic a prawda byla taka ze czubek pierwszego dnia stracil 2mm natomiast ciecie przestalo dzialac po wycieciu kilku krzakow na dzialce , szybko sie stepilo . Ostrzylem go o schody z lastrico codziennie . Ostatecznie sznurek na rekojesci poprzecieral sie w paru miejscach , wyrzucilem go , noz okrecilem tasma izolacyjna i dalej dzialal . Podwazylem ostrzem klape szamba i peklo . Cold steel lezy teraz na dnie tego szamba .
Sorry pany ze tak zanudzam ale chce zebyscie wiedzieli czego potrzebuje i na tej podstawie polecili mi model CF , Stridera lub w podobnej klasie . Ostrze okolo 12cm dlugosci , raczka 7 moze 8cm dlugosci . Jesli padnie na Stridera to co z tym sznurkiem ? Impregnowac jakos ?

xenox

Na stronie crusidera jakos nielogicznie sa pokazane modele nozy , nie wiem jakie sa nowosci , ktore modele sa stare , ktore sie sprawdzily i tak dalej .
No i z tego co widze to chyba noze dla wojska , ja tam zabijac nie zamierzam . Nikt sie nie przychrzani gdybym go nosil przy sobie ?
Moze lepiej kupic jakis inny kozik ?

pecado

xenox, dwie sprawy
1) edytujemy wiadomość zamiast pisać post pod postem, ok? To tak dla zachowania porządku
2) koledzy wskazali Ci już wojtasa13, który ma kontakt z Maćkiem Szczerbiakiem i prawdopodobnie najszybciej mógłby Ci ściągnąć wskazany model. On również miałby dla Ciebie informacje jakie noże są dostępne. Nie zapominaj, że w zasadzie są to customy co wiąże się z
a) ceną ;P
b) możliwością modyfikacji detali pod własne widzimisie (nie mam pojęcia czy i jaki ma to wpływ na "a")
Wojtas jest jednakże dość zabieganym człowiekiem i szybciej zareaguje na PW niż na wątek, więc pchnij do niego pytanie, będziesz miał konkretne informacje w zasadzie z pierwszej ręki. Clear? ;>

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

kooniu

Cytat: xenox w 28-07-2009, 16:40:35

......
Potrzebuje noz do roznych rzeczy , oblupywania pniaczkow , ciecia a raczej zrabywania galezi , czasem niegrubych linek ( na zaglowce ) , mialem wczesniej finke z plastikowa rekojescia ale pekla , mialem tanto cold steela ale tanto to nie moj styl ( kupilem by sprawdzic ) - nie odpowiada mi , mialem jakies inne noze z ostrzem na stale ( nie skladanym ) , zniszczylem ulamujac czubek lub rekojesci pekaly ( czasem nimi gwozdzie wyrywalem lub wbijalem ) .

......

jak tak przeczytalem twoje "zastosowanie" noza to sobie myslę ze jednak lepiej kup siekierkę  (ze te same pieniadze kupisz 10 to ci na dluzej starczy niż strider czy trident  ;>) one tez nie są niezniszczalne i zadna gwarancja wpijania czy wyrywania gwoździ nie obejmuje
" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

ArtP

Cytat: xenox w 29-07-2009, 00:58:33

[..]Podwazylem ostrzem klape szamba i peklo[..]

I łom jeszcze chyba do tej proponowanej powyżej siekiery by się przydał.. :special:

xenox

Pecado , ok , bede edytowal posty jakby co .
Lom i siekiery rozne mam , pracuje w bawarii jako drwal .

Ale kazda wolna chwile spedzam pod malymi zaglami stad potrzeba czegos uniwersalnego .

Uderze do Wojtasa jak polecacie ale najpierw musze zdecydowac jaki noz wybrac , na razie nie zdecydowalem . Wciaz  kombinuje czy strider czy crusider czy moze cos innego .

kooniu

na żaglówke to bym BAK-a wzial ma szeklownik i dosyć mocne ostrze a zamiast stidera to clipera w nierdzewce bym wolał - tnie przyzwoicie a na malym jachcie niewiele jest drzwi do wyważania  ;)

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

Mikko

Stridery lubią czasem ładnie rdzewieć od samego leżenia na półce, z tego co pokazywał np McMario.

Na bazarku chyba teraz są jakies CF, Stridery też. Poszukaj sobie też noży Busse, czesto są porównywane ze Striderami itp.

Ważna sprawa - nóż za 1000 złotych albo więcej nie jest niezniszczalny i też się szczerbi, rysuje, czasem pęka.

Edit - tlim też robi ostatnio taktyczne nożyki z grubym ostrzem, np http://tlim.net/customdamascusknife/tlimcdk386/index.htm

leugion

Witam.

Odświeżę lekko temat, a mianowicie chodzi o to jak obecnie zamówić nożyk od CF? czy ma ktoś z was kontakt z Maciejem Szczerbiakiem tak by zamówić od niego Oberlanda 01? bardzo chętnie kupie...... tylko nie wiem jak go zamówić

Leugion

AlexP

Przez stronę. Piszesz maila, składasz zamówienie. Potem 2 lata w kolejce i masz nóż :)

Ceterum censeo PCK esse delendam!

leugion

2 ? lata? ojoj, no to się trzeba zapisać w kolejce, jak w NFZ :D

Leugion

AlexP

20 lutego 2013 zapisałem się na Oberlanda 03 i ciągle czekam.
2 lata to jeszcze nic jeśli chodzi o zagraniczne customy ;)

Ceterum censeo PCK esse delendam!

brony_

Zawsze można znać jeszcze siostrę Maćka i mieć nóż bez kolejki  ;-P

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

pecado

Cytat: brony_ w 28-01-2014, 02:43:40

Zawsze można znać jeszcze siostrę Maćka i mieć nóż bez kolejki  ;-P

Jako odstąpienie? "Zrobię Ci ten nóż, ale się z nią nie umawiaj"? ;P

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Fred

Tu zdaje się można mieć bez kolejki niektóre modele
http://rheinleder.de/shop2/index.php?cPath=21_22

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

leugion

no to pozostaje mi jednak zapis w kolejkę, no chyba ze ktoś ma na sprzedaż od ręki Oberlanda 01, z tego co widzę na powyższym linku jest Oberland dostępny ale starsza wersja, ja bym wolał tą nową

Leugion

SMF spam blocked by CleanTalk