Reklama

Jakie wiertło do noża Roselli ?

Zaczęty przez geronimo, 08-08-2009, 20:06:01

geronimo

Mam pytanie , czym przewiercić głownie noża roselli UHC, według producenta to 64-66 HRC, nie wiem czy część która jest w rękojeści też ma taką twardość, ale załużmy , że tak. Wiercić będę w wiertarce kolumnowej, pytanie jakie wiertlo to poruszy ??

gladis

co do wiertła to nie mam pojęcia... węglik spiekany jakiś może by dał radę...

Ale zawsze można spróbować tej techniki :

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,70803.0.html

Guldan

weglik spiekany tylko, powinno pojsc bez lachy.

albo zagrzac palnikiem rekojesc celem odpuszczenia.

i dobra wiertarnie.

geronimo

Dzieki za odpowiedzi. A taki wynalazek jak wiertła coś ala tytanowe, takie zlote , dzisiaj znalazłem w sklepie , poradzi sobie z tym  ??

gladis

Cytat: geronimo w 08-08-2009, 22:47:36

A taki wynalazek jak wiertła coś ala tytanowe, takie zlote , dzisiaj znalazłem w sklepie , poradzi sobie z tym  ??

te złote to zwykle jest zwykły HSS w "kubraczku", moim skromnym zdaniem wszystko zależy też od "ręki" przy wierceniu, nic na siłę i bez przesady z obrotami co by nie spalić. a wiem bo sam dziś takie złote wiertło dociskałem i się lekko wygięło... grunt to spokój i cierpliwość  :/

elrond33

Można wypalić otwory elektrodą spawalniczą. Kilka dni temu mój teść mnie zaskoczył mówiąc, że zrobił sobie nóż na ryby z jakiejś starej piły maszynowej do metalu. Cholerstwo było bardzo twarde i kruche - otwory pod rękojeść zrobił właśnie w ten sposób :idea: :kopara:

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

Szabas

Cytat: elrond33 w 08-08-2009, 23:49:54

Można wypalić otwory elektrodą spawalniczą.[...]

Krzychu, WYPALIĆ? ELEKTRODĄ SPAWALNICZĄ? W ROSELLI'm?
Czyś Ty zmysły postradał? :D

Ja bym to odesłał do reklamacji i zażądał zwrotu gotówki. ;P

Geronimo, a zdradź Bracie na cholerę Ci ta dziurka w głowni tego noża?
Tak z ciekawości pytam. :)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

geronimo

Mam nóz Roselli R200 L UHC Hunting Knife (jest na stronach Arizzon ), za agresje cięcia uwielbiam go, chce zmienić kształt na spear point- już zmieniłem ;-), a i rekojeść była zbyt chuda. Od niedawna na forum są popularne noże bushcraft i ten ma być czymś takim, wzorowanym na nożu raya mearsa, moja zmiana to g10 na rekojeści. Nie jest to full tang , ma jedynie krótki trzpień, dlatego chce g10 skręcić 2 śrubami , w tym jedna w trzpienu. Teraz pytanie na ile to osłabi tak twardą stal a na ile wzmocni całą konstrukcje, może wystarczyłyby 4 stalowe piny, bądz 6. Mad Dog swoje tylko skleja i dają rade.

https://www.brisa.fi/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&cPath=94_46&products_id=310 tak wygląda trzpień , tylko ostrze jest dłuższe , miało 140mm.

cienkun

Jak krótki ma trzpień? Jest 8cm.?
Będziesz nim rzucał o ziemię albo rąbał niczym siekierą?
Sklej po prostu dwa kawałki G10 z wyżłobionym rowkiem na tang.
Możesz dać piny po obu stronach tanga przez samo g10, tak na styk z tangiem w którym możesz zrobić delikatne wcięcia brzeszczotem wolframowym, tak żeby zahaczały o te piny. Tak "niby fultang".

Edit.
Obejrzałem dopiero fotkę i widzę że 8 cm. nie ma.
.

geronimo

Ostrze ma 13cm , trzpień równo 7cm. Będzie tylko i wyłącznie do cięcia jako uzupełnienie siekiery  ;)

kroko

Trochę w tej stali robiłem,zapomnij o wiertłach tytanowych,kobaltowych itp ,tego nie ruszą,tylko specjalne do metalu z widią,drogie ale warte swojej ceny.

brombek

Mała podpowiedź co do wiercenia. Jak najwolniej i smarować, chłodzić!!!
Mój znajomy ślusarz, na co dzień robiący w zahartowanym złomie i nierdzewkach, kwasówkach,
stosuje jako chłodziwo wosk pszczeli zmieszany z terpentyną. Na prawdę działa, nie widziałem by
kiedykolwiek spalił wiertło.   

Im jestem starszy, tym bardziej nie lubię świąt.

SMF spam blocked by CleanTalk