Reklama

taka parka edc na wschodzie....

Zaczęty przez Yahoo, 09-08-2009, 21:43:30

Yahoo

;)

Takich dwóch sie przeze mnie przewineło, wrażenie na żywo - piorunujące, nie tylko moje ale każdego "oglądacza"  ;>

Jaś
"knife makers don't make mistakes, they make smaller knives"

Trollsky

jeszcze ich nie odswieżyłes leniu ?:P

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

eddie

Cytat

jeszcze ich nie odswieżyłes leniu ?tongue

imho szkoda trochę - w takiej postaci mają naprawdę niezły klimat  :]  Po wzięciu do łapy automatycznie włącza się agresor  :]

edit/
literki

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

zakuty

Ta kieszonkowa kosa jest składana :?
Siakoś sie to nazywa :?

Paranoja w małych dawkach nie szkodzi zdrowiu. A wręcz jakby przeciwnie...

obol

sierp jest skladany i to robi wrazenie. Yasio zrob jakies foty i filmik jak tym flikasz. Swietna rzecz - gadzecik ;)

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

buzz

Widok "sierpa" złożonego - bezcenne ;) Pierwsza reakcja po wzięciu do łapy była zawsze taka sama: "łojapierdole!!!". :)

MASSakra

Cytat: buzz w 13-08-2009, 12:19:41

Pierwsza reakcja po wzięciu do łapy była zawsze taka sama: "łojapierdole!!!". :)

no nie dziwie się, zajebisty jest 8D

Ed. mój setny post :)

kostek.ok

Cytat: zakuty w 10-08-2009, 13:04:57

Ta kieszonkowa kosa jest składana :?
Siakoś sie to nazywa :?

To sie nazywa nadziak , jest zajebisty i do tego skladany  8D

Yahoo

karud

Cytat: eddie w 09-08-2009, 21:54:42

Po wzięciu do łapy automatycznie włącza się agresor  :]

Niektórzy twierdzą, że głownie tego typu jak ma pokazana choora (skadinąd bliska krewniaczka karuda  ;P i trochę dalsza pisz-kabza) to jedne z najlepiej zaprojektowanych nozy do walki ... przynajmniej jesli chodzi o osiągany skutek zastosowania  :D
Jasiu ta choora to ma oryginalną głowicę czy dorabiałeś? Chyba rzadko spotykane połączenie trzon z kości (słoń/mors?) i głowica z ciemnego rogu/drewna? Zazwyczaj raczej były z tego samego materiału.

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

kostek.ok

qkiel

mozna prosic o wiecej fotek nozyka?
zachorowalem na tego typu "dizajn"  :dodge:

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

porcelanowy

POwitoł
Dzięki Karud za nazwanie mojej chuci ;) :)
Widziałem taki nóż w filmie "The Beast" (nomen omen cholernie dobry film) i się w nim zakochałem. Początkowo myślałem, że to normalny nóż zjechany w cyklami używanie/ostrzenie ale później przyjrzałem się na stopklatkach i wyszło, że tak ma być.
Tak sobie właśnie myślałem, że "zdolność penetracji" i "właściwości fajterskie" może mieć większe niż obecnie produkowane noże taktyczne ;) :)

@Yahoo - malinki ci na pniaczku wyrosły ;)
Więcej zdjęć proszę (amatorów będzie więcej :) ).

p.s. Karud (nie wiedziałem, że od noża żeś się wziął ;) ) to taki większa choora?

Yahoo

Ypoznan

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

kostek.ok

Przeciez zartuje i sie nie znam  :D

karud

Cytat: porcelain w 14-08-2009, 07:59:24

Karud (nie wiedziałem, że od noża żeś się wziął ;) ) to taki większa choora?

Powiedzmy że raczej wyprostowany pisz-kabz  :D Głownia jest prawie identyczna, ale choora ma rękojeść typową dla Afganistanu(noż chajberski ma podobną, w sumie choora była używana w tym samym regionie) i części Inddi, natomiast pisz-kabzy i karudy perskiej prowieniencji miały rękojeści dużo bardziej masywne - czasami aż zadziwiajaco wielkie, szczególnie jak sie to porówna z wyraźnie "niedorozwiniętą" rękojeścią szamszira  ;>
Dodatkowo, na tym zdjeciu kiepsko widać, ale te głownie zazwyczaj miały jeszcze zbrocze potarzające kształt głowni, tzn. os strony krawędzi tnacej był paseczek tak 5-8 mm zaostrzony a zaraz za tym głownia robiła sie cieńsza, często równej grubości (tak około 2-3 mm) aż do teowego grzbietu, który z kolei w najgrubszym miejscu (przy rekojeści) potrafił mieć sporo ponad 1 cm ... Dobre były robione z bułatu / wootzu , ale dośc często trafiają się ze stosunkowo miękkiego badziewia  :] W tych regionach (Persja, Afganistan,Indie) dość wcześnie, bo chyba już pod koniec albo około połowy XVIII w. wytworzył sie "przemysł" wyrobu broni dla "turystów" - w końcu powracający do kraju Brytyjczycy nusieli skądś brać swoje pamiatki i trofea  ;P

qkiel

Cytat: karud w 14-08-2009, 13:56:50

Dodatkowo, na tym zdjeciu kiepsko widać, ale te głownie zazwyczaj miały jeszcze zbrocze potarzające kształt głowni, tzn. os strony krawędzi tnacej był paseczek tak 5-8 mm zaostrzony a zaraz za tym głownia robiła sie cieńsza, często równej grubości (tak około 2-3 mm) aż do teowego grzbietu, który z kolei w najgrubszym miejscu (przy rekojeści) potrafił mieć sporo ponad 1 cm

tutaj to widac
http://farm2.static.flickr.com/1050/544506689_5a4b89ae95.jpg
http://www.oriental-arms.co.il/photos/items/07/001907/ph-0.jpg
http://www.earmi.it/armi/glossario/immagini/choora.jpg

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

karud

No o to chodziło  :D Dwa pierwsze to ładne bojowe pisz-kabzy, zwróćcie uwagę na sztych - pogrubiony (potrafiły miec około 10 mm grubości), o przekroju rombu, specjalnie do ułatwienia przebicia kolczugi ...
Porcelain jak sobie wyobrazisz tego z pierwszego linku z wyprostowaną głownią (albo do jego rekojeści dołożysz taka jak od choory tylko troszke dłuższą) to bedzie karud  :D

Ravatos

-Jestem czarnym krukiem twojego serca... Zapomniałeś o mnie, lecz ja nie zapomniałem o Tobie[...]Podejrzewam, ze będziemy już podróżować razem. Na zawsze[...] Jestem twoja złością i twoja nienawiścią. Mocą czynienia wszystkiego, czego tylko pragniesz. Zemstą na wrogach. Bezbrzeżna odwagą[...]

SMF spam blocked by CleanTalk