Reklama

Zestaw za 100 zł??

Zaczęty przez Jam Lasica, 09-08-2009, 23:19:44

Jam Lasica

Co sądzicie o takim zestawie :??? Vicek kuchenny 19cm rękojeść fibrox, pikutek zwykły, pikutek z ostrym czubkie, pikutek z czubkiem takim jak w nożach do sera i jakaś obieraczka do warzyw/owoców :D . Chciałbym sprezentować taki komplecik mamie a ,że fundusze ograniczone :( to zestawik nie może przekraczać 100zł :shy: . A nie chciałbym też nabyć czegoś co nie będzie potrzebne  :I . Co o tym sądzicie?? Może watro dokonać pewnych zmian (znaczy coś jest nie przydatne :rolleyes: ) Z góry dziękuję za pomoc  :shades: i pozdrawiam  ;P

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

Vercengetoryx

IMO nie ma co triplowac pikutków :)

Bierz klasycznego i tyle.

Vickowe obieraczki to mistrzostwo świata.

maba

Myślę, że dwa pikutki są ok - jeden z czubkiem, drugi bez. Do tego jakiś większy i obieraczka/mały Vicek bez ząbków. Fajny zestaw ;)

Vercu, ale która/które obieraczki? Bo jest chyba 3 czy 4 modele..

Jam Lasica

Ale mówicie, że taki zestaw będzie do kuchni wystarczający :? ?? Mama już dostała ode mnie Opinela INOX 08 :P, który używany jest do tak zwanych "zadań specjalnych" czyli jak pokroić trzeba kurczaka i "przerżnąć" się przez drobniejsze kości  :special: . Opinelek sobie z tym radzi i może stanowić uzupełnienie  :I

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

Cheeba

Wez jeszcze pod uwage Vica z rekojescia z polipropylenu nie z firboxem, zaoszczedzisz troche a roznica jak dla mnie nie jest jakas wielka

Jam Lasica

Fibrox ponoć antypoślizgowy :P . Faktycznie to nie ma takiej różnicy?? :frown:

MichaelD

Mi osobiscie rękojeść z fibroxu znacznie lepiej leży w dłoni. Nie tylko gwarantuje to pewniejszy chwyt ( mniej ślizga się w dłoni )  dzięki zastosowanemu materiałowi , a także znacznie lepiej wyprofilowania jest rękojeść niż  jest to w standardzie.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Cheeba

Nie jest tak ze nie ma zadnej roznicy. Napisalem tylko ze do rozwazenia jest kwestia oszczedzenia paru zl by dokupic byc moze wiekszy/wiecej nozy :)

W mojej rece akurat slizganie sie nie ma takiego znaczenia tzn nie zauwazylem wiekszej roznicy, choc chwyt faktycznie jest duzo wygodniejszy :)

MichaelD

Od 2 lat użytkuje model 5.2003.19, nic zlego o nim nie moge powiedzieć. Lecz ostatnio kupiłem mamie w jako prezent taki zestaw.

Poużywałem go troche i proponuje ci kupić 5.2003.19 z szerokim ostrzem,  czyli  5.2063.20.  Ostrze w tym modelu jest troche grusze ( 5.2003.19 ma 1,55 mm grubości ,), ale znacznie szersze ostrze powoduje ze nóż ten znacznie lepiej kroi  i dodatkowo można używać go jako łopatka do przenoszenia pokrojonych już produktów ( jak w Santoku) .

Co do zakupu obieraczki to odradzam ci zakup obierak do ziemniaków (5.0103) , nieruchome ostrze wykonane  z stali 18/8 szybko meczy dłoń, i relatywmie szybko się tępi.  Poszukaj czegoś z oferty Victorinox z ruchoma głowica i ostrzem wykonanym z stali INOX.

Dla mnie ideałem są obieraczki Kyocery, wygodna rękojeść ,a co najważniejsze ostrze wykonane z ceramiki. O ile w nożach można być sceptycznym co do zastosowanego materiału to w przypadku obieraczek czy Julienne Mandolin ( nie wiem jaki jest odpowiednik polski ) nie ma o tym mowy.  Ostrze w tym typie narzędzi kuchennych nie jest praktycznie narażone na żadne uszkodzenia, tak wiec długość z jakim ostrzem będzie ostre to co najmniej kilkanaście lat.

Proponuje ci  kupić mamie poniższy zestaw :

5.2063.20 - 84 zl
6.7833 ( czyli Pikutek z nowa rękojeścią, bo ta leży mi osobiscie znacznie lepiej w dłoni)  11,5 zl

Za jakiś czas jak fundusze pozwolą można by dokupić:
np.
Nóż do chleba Fibrox (6.8633.21G)
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

vrtel

Mam podobny zestaw, poza nożem do chleba, który uważam za niepotrzebny luksus  ;)
Polecam

MASSakra

Faktycznie, nóż do chleba jest nie potrzebny mając długie ostrze.

Ed. literówka

DonCipcio

ja od kilku lat używam taki oto zestaw:

oczywiście kupiony za mniej niż stówę  :grin:

...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

WhyDuck

Czasem można dorwać Szefa Kuchni Fiskarsa z ichnią ostrzałką w zestawie za ok. 50 zł (o ile pamiętam). pomyliłem się, albo staniało LINK
Do tego pikutek, albo 2, obieraczka do warzyw i pozamiatane.
Używam takiego zestawu ze 2 lata i naprawdę styka.
Krnąbrna konkubina zamiast Fiskarsa woli Gerlacha w stylu przedwojennym, bo fileciakowaty bardziej.

/Edyta: linczek

Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

Zirkau

kusząca oferta, szczególnie że fiskars same ostrzałki normalnie sprzedaje po 35 zł

SMF spam blocked by CleanTalk