Reklama

Jak w 30min. pozbyć się kiepskiej powłoki z klipa.

Zaczęty przez Zielarz, 20-08-2009, 13:45:54

Zielarz

Potrzebne będą: klip, kisielek do odparzania powłok lakierowych, no i coś do skrobania, ja użyłem małej szpachelki.
Klip od rat'a

Kisielku nie żałujemy tak by całość była grubo nim pokryta

Po 10-15min zaczynamy delikatnie usuwać niechcianą powłokę

Tak to wygląda już po fakcie

Teraz druga strona

Kiedy kisielek będzie spęcherzony co trwa zazwyczaj 10-15min od nałożenia, możemy zabierać się do usuwania powłoki z drugiej strony

Po usunięciu lakieru pozostaje już tylko solidnie przepłukać wodą delikwenta

i z powrotem zamontować na miejsce

W sumie to można by skrócić cały proces do 15-20min, jeśli zanurzyli byśmy klipa po całości w kisielku. Metoda o tyle dobra że, szybka i na powierzchni klipa nie pozostają ślady po usuwaniu powłoki.

mgr_scout

jeszcze jakbyś ze śrubek usunął lakier to kompozycja lepiej by wyglądała :)

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek ,,Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa."

RG42

A czy "skrobaczka" musi być metalowa? Drewniana nie dałaby sobie rady?

Możesz podać dokładną nazwę tego kisielu i cenę?

brtss

I cant dance, I cant talk.
Only thing about me is the way I walk.

maba

Dobre, a i logo nie zeszło. Ale i tak porysowana powłoka to jest to! :D

ROBEKBIS

Taaa, ja ze swojego zdrapałem powłokę starą kartą kredytową ale zajęło mi to tylko 5 minut ... :D

MichaelD

Ja używałem "Zmywacz starych powłok lakierniczych" firmy Dragon za 0,5 litra ~ 10 zl

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

kapcun

Słyszałem, że podobnie działa płyn hamulcowy.

Piniolski

Wyszło naprawdę ciekawie.. No i zajebisty jest ten nóż :shades:

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

brombek

W OBI jest dostępny preparat "Skansol", puszka 0,8l za 12PLN.
Podczas pracy tymi siuwaksami używajcie rękawic gumowych i
uważajcie na ubranie- wypala ładne dziurki. Oparów też nie radzę wdychać!!! Piekący ból gardła i zepsuty smak
na kilka dni gwarantowany.

Powyższe stwierdzone na własnej skórze, więc was koledzy ostrzegam :D 

Im jestem starszy, tym bardziej nie lubię świąt.

Zielarz

Śrubki mają inną powłokę w porównaniu do klipa i nie miałem pewności jak to ostatecznie będzie wyglądać, jak dla mnie czarne śrubki mogą być ;)
Skrobaczka oczywiście nie musi być metalowa, ważne żeby dała radę zeskrobać starą zmiękczoną powłokę. Kisielek jakiego użyłem to 'Skansol' preparat do usuwania starych powłok lakierowych. Na rynku jest kilka takich 'parzących kisielków' brombek podał już cenę puszek 0,8l ja dodam że, są jeszcze puszki 0,5l. ale nie pamiętam ceny bo już kawałek czasu od zakupu mi upłyną. Ostrzeżenia brombka radzę potraktować poważnie, bo to żrąca substancja z nieprzyjemnymi oparami.
Logo nie zeszło bo okazuje się że, wykonane jest solidnie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak namalowane, ale po usunięciu powłoki można zauważyć że, jest wycinane(?) na powierzchni blaszki.
Piszesz ROBEKBIS że, zajęło Ci to 5min. starą kartą kredytową? no to już expres jest. Komuś udało się jeszcze to zrobić w taki sposób? Jeśli tak to nie ma sensu kosztować się na kisielki kiedy można to zrobić szybciej i taniej.

ROBEKBIS

U mnie tak wygląda, karta jest z plastiku tak że nawet nie porysowała klipsa przy skrobaniu.

Zielarz

Klip widzę błyszczący i bez zarysowań. Sugerujesz, że ta plastikowa karta za jednym zamachem wypolerowała Ci tego klipa?  A nie zapomniałeś przypadkiem dodać ROBEKBIS, że klip który pokazujesz pochodzi z BM 530 Pardue i do tego już po polerce? 

ROBEKBIS

Zielarz, a co , masz coś z kompem że Ci się zdjęcia nie otwierają ??? Niby po co miałem pisać że to klip z 530-ki jak na zdjęciu jak wół widać ze to właśnie 530-ka . A klips po zeskrobaniu farby oczywiście że  przepolerowałem pastą Automax, zajęło mi to pewnie następne pięć minut. Więc nie bardzo rozumiem Twojego posta...

Ravatos

Tak sie zastanawiam, czy dało by się tym "kisielem" zdjąć teflon z srk?

-Jestem czarnym krukiem twojego serca... Zapomniałeś o mnie, lecz ja nie zapomniałem o Tobie[...]Podejrzewam, ze będziemy już podróżować razem. Na zawsze[...] Jestem twoja złością i twoja nienawiścią. Mocą czynienia wszystkiego, czego tylko pragniesz. Zemstą na wrogach. Bezbrzeżna odwagą[...]

Pitt

A skąd przypuszczenie, że jest tam "teflon"? Zlezie, jak każda farba.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

kali

Ze strony producenta: "The blade is finished with a rich Teflon coat which helps to protect the AUS 8A Stainless steel from the elements." ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Ravatos

Czyli jak, próbować? Może się coś stać z nożem? Nie po to zbierałem tyle kasę na srk żeby go teraz jakoś głupio uszkodzić :)

-Jestem czarnym krukiem twojego serca... Zapomniałeś o mnie, lecz ja nie zapomniałem o Tobie[...]Podejrzewam, ze będziemy już podróżować razem. Na zawsze[...] Jestem twoja złością i twoja nienawiścią. Mocą czynienia wszystkiego, czego tylko pragniesz. Zemstą na wrogach. Bezbrzeżna odwagą[...]

kali

Chcesz usunąć to spróbuj, najwyżej nie zejdzie cała i trzeba będzie później poprawiać. Stali się nic nie stanie.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

elkrakerso

Co za ludzie  :D jak powłoka jest cacy to źle bo nóż nieużywany, jak porysowana to źle bo nieładnie i trza zdjąć, się zdejmie to źle bo rdzewieje albo rysy widać, nigdy nie dogodzisz  :D

Mine is Strength... and Lust... and Power!

SMF spam blocked by CleanTalk