Reklama

Bojar ("Co by tu zepsuć" - rezultat)

Zaczęty przez karud, 24-08-2009, 22:43:55

karud

Jak już pisałem w wątku "Co by tu zepsuć" wszedłem w posiadanie głowni od Aleksandra Biełego - rosyjski odpowiednik ŁH15/52100, zdaje sie SzH15, hartowany na 59-61HRC i obkładany damastem. Przed oprawą głownia miała 153 długości, z czego na krawędź tnącą przypadało jakieś 135 mm, 32,5 mm szerokości i 4,5 mm grubości. Aleksander mówił, że takie głownie były zrobione specjalnie dla jakiegoś klubu myśliwych z Rosji z przeznaczeniem na wyprawy i polowania na Syberii  ;>
Nie bardzo mi się podobało to długie ricasso pełnej szerokości i trochę kombinowałem jak to oprawić ... po zrobieniu paru rysunków i światłych radach forumowiczów wyrażonych w wątku "Co by tu zepsuć" powstało coś takiego ... :
"Bojar" - wymiary głowni jak wyżej tyle, że obecnie ma ona 135 mm do początku podcięcia na palec, część chwytna (drewniana) rękojeści ma 123mm a cały nóż 265 mm. Rękojeść to Grade "A" Arizona Desert Ironwood burl (czyli niezłej klasy czeczota/narośl z ADI), mamutek, przekładki z nowego srebra i czerwonej fibry, główny pin i rurka z nowego srebra i srebrne piny ozdobne. Nie byłbym sobą jakby mamutek nie dostał odrobiny zdobień  ;>
Proszę mnie nie bić za zdjęcia, naprawdę w sztucznym swietle lepiej nie umiem, ale nóż idzie do Janusza do opochwienia to może będzie miał lepsze zdjęcia (w końcu to ostatnie hobby Upj)  :D No dobra coś się może da zobaczyć, więc zapraszam...

Dzięki za poświęcony czas i liczę na konstruktywne uwagi ... w końcu człowiek się uczy całe życie, a konkurencja nie śpi tylko rośnie  ;> :D

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

franio1991

jeżeli liczysz na uwagi tych co się nie znaja to ja napisze co sądzę  :) jakoś mi sie dziwnie zgrywa rękojeść tzn. mamutek z tym drewnem.  :shy: to że jest piękny i idealnie dopracowany widać  ;) a te zdobienia mamutka no cóż .... na ich opisanie brak słów... piękne....

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

Pokim

Ładny, i taki "rosyjski" w stylu.  :)

Na przekór Hanysom, mieszkom za Brynicą

karud

Cytat: Pokim w 24-08-2009, 22:54:32

i taki "rosyjski" w stylu.  :)

Fajnie że tak sądzisz bo takie było założenie  :D

paproch

To piękny nóż i nic się stylistycznie ani warsztatowo przyczepić się nie śmię.
Ale jeśli chcesz aby uwagi dawać do - syberyjskiego klimatu pasowałyby chyba syberyjskie materiały np: brzoza karelska, żelazodrzew pustynny to na bowie bardziej pasuje. Teraz masz "zimną głownię" z "gorącym żelazodrzewem przetykanym zimnym mamutem", co wygląda ladnie acz nie pasuje mi pod względem tzw. klimatu. :)

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

karud

Brzoza mi nie pasowała jakoś do tej głowni ... a nożyk nie miał być "syberyjski", miał być raczej "ruski" niż rosyjski nawet ... czyli jakieś tchnienie bizantyjskiego przepychu może ... ( z tym przepychem to troche się przechwaliłem  :dodge:) czyli w sumie troszkę w stylu współczesnych prac makerów rosyjskich i ... IMHO sporej części amerykańskich  ;P

edit: literówki

Szabas

Karudzie, niczego już w nim nie psuj.
Pokaż pochewkę do niego, bo to dopiero będzie wyzwanie i postawi przysłowiową kropkę nad "i", lub nie. ;-)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

brombek

To ja się pochwalę, że go macałem 8D
Z bliska wygląda jeszcze lepiej. Kawał solidnego noża, w dłoni sam się układa.
Dobra, dosyć tego pisania, muszę iść po chustkę, bo się znowu :slini:

Im jestem starszy, tym bardziej nie lubię świąt.

kroko

Piękna głownia,piękna oprawa,jednym słowem nóż jak zawsze u Ciebie :D,ładnie wyszło spasowanie drewno kość,(wiem co znaczy łączyć krzywe  :special:)

Ypoznan

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

Pavulon

killrathi

o ja pier...  :slini:
Ale piękny wyszedł. Rzeźbienia na najwyższym poziomie. Harmonia, dobór materiałów i wykonanie perfekcja.
Gratuluję Tobie zdolności i przyszłemu posiadaczowi takiego cacka.

Pillnitz

:kopara: 8D :slini:
Śliczności  :heart:
Bardzo udanie go zepsułeś ;P. Wszystko piękne, a cios wyrzeźbiony rewelacyjnie, pogratulować...

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Guciek

Niesamowity! Najlepszy nóż jaki oglądałem od dłuższego czasu! ale z tymi pinami do ozdoby toś się musiał namachać ;P

Cytat: Kubus Puchatek
Nie do konca wierze w Twoje, czy kogokolwiek tutaj istnienie. Net jest iluzja.
Cytat: Szabas
Nice, very kurwa nice. :D
W Polsce używamy polskich wyrazów!

Piorun23

:slini: :kopara: 8D
Tak wielki szacun że tylko jednostki astronomiczne go oddają
CUDO!

Jedyny sensowny sposób życia to ten całkowicie pozbawiony zasad

Adski

Taaa, popsuty na maksa, ja chętnie przygarnę i taki popsuty  ;>
A tak poważnie za każdym razem jak pokażesz jakiś nóż człowiek
przekonuje się jak mało potrafi i jak powinien wyglądać nóż z KLASĄ.

...

glon

Piekny nóż i cudne rzeźbienie  :slini: ale uważam ze niewielka mosieżna garda dodałaby mu jeszcze wiecej uroku

karud

Cytat: glon w 25-08-2009, 21:35:15

ale uważam ze niewielka mosieżna garda dodałaby mu jeszcze wiecej uroku

Ja myślę że przy pozostałych materiałach mosiądz jest raczej passe  ;P a poza tym to gdzie ta garda miałaby być??? Akurat ta wersja projektu nie przewidywała jelca  :D

glon

moze rzeczywiscie mosiadz niebardzo ale damastowa garda juz chyba lepiej by sie komponowala, a gdzie miałaby byc ? moze jakas nasuwana  ;P albo podszlifowac troszke blank, z garda czy bez i tak jest pieknie :D

topek

Chcialbym umiec tak psuc :D
Szacunek- DUZY szacunek :)

SMF spam blocked by CleanTalk